Akdeniz Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı, Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak Başkanlığında toplandı. Gültak, “Malımızı ucuza vermeye niyetimiz yok. Biz mücadele vermesek bu parayı veren de yok. Bilirkişinin verdiği rakamlar kesin rakamlar değildir. Bilirkişinin belirlediği rakama hakimler ya da kişiler itiraz edebilir ve onun altında bir rakama da verilebilir. Yine bunun sonucu mahkemede biter. Malımızı kelepir bir fiyata vermiyoruz” dedi.
Haber – Vecdi Yenigül
Akdeniz Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında yapılan meclis toplantısında meclise sunulan önergeler ve gündem maddeleri görüşüldü. İsrail’in Filistin’e uyguladığı şiddete mecliste tepki gösterildi. Meclis toplantısının en çok konuşulan maddesi olan mülkiyeti Akdeniz Belediyesi’ne ait olan ve Devlet Demiryolları kamulaştırma sahası içinde yer alan taşınmazların, Devlet Demiryolları’na devri ve protokoller yapılması için Belediye Başkanı Gültak’a yetki verilmesini içeren komisyon kararı görüşüldü. Teklif, oy çokluğu ile kabul edildi. Ayrıca meclis toplantısında daha önce meclis kararı ile kabul edilerek Almanya’ya Belediye meclis üyeleri ve dernek üyelerinin gönderilmesi konusu gündeme geldi. Gültak, konuyla ilgili meclis kararının Hukuk Komisyonu’nda görüşülüp uygun görüldüğü takdirde kararın iptal edilebileceğini ifade etti.
ERTAŞ: “TAŞINMAZI DEĞERİNDEN AŞAĞI VERMEK VE TAKAS ETMEK İSTEMİYORUZ”
CHP Meclis üyesi Muhittin Ertaş, taşınmaz malların Devlet Demiryolları’na satışı ile ilgili konuşarak, “Eğer bir takas, satış söz konusu olacaksa, sanayi odası bilirkişi heyetince belirlenen bedel üzerinden yapılmasını koşul olarak koyduk. Komisyonun diğer üyeleri ise belirlenen bedelin yarısı gibi bir bedele razı olma yönünde bir karar koymuşlar. Biz CHP olarak ticaret odasının belirlemiş olduğu bedelden aşağı bir rakama satmayı veya takas etmeyi düşünmediğimizi belirtiyorum” dedi.
TANRIVERDİ: “GEÇMİŞİ NE OLURSA OLSUN BİZİM MÜLKİYETİMİZDİR”
HDP Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi ise, söz konusu Akdeniz ilçesinde yer alan taşınmaz malların Devlet Demiryolları’na satışı konusunda belediyenin menfaatlerinin gözetilmesi gerektiğini ifade ederek, “Parselleri gezdik. Küçük parçalar olduğu gibi büyük alanlar da mevcut. Önemli olan Akdeniz Belediyesi’nin ve halkın menfaatidir. Geçmişi ne olursa olsun artık bizim mülkiyetimizdir. Akdeniz belediyesinin haklarını savunmak bizim görevimizdir. Her ne kadar karşımızdaki muhatabımız bir devlet kurumu olsa da biz bu belediyemizin hakkını korumak zorundayız. Verelim gitsin düşüncesini alışkanlık haline getirdiğimiz zaman işin içinden çıkamayız. Devlet Demiryolları’nın sahası var. Kurumların karşılıklı menfaati varsa olması gereken bilirkişi heyetinin bir takas yolu ile belli karşılığının alınmasıdır. Bu mümkün değilse biz belediye yönetimi olarak resmi kurumdan bir görevlendirme talebinde bulunduk. Buraya talip var, bunun değeri nedir diye sorduk. Belediye adına böyle çalışma yapıldı. Belirlenen bir değer var ortada. Bu değerin altında herhangi bir kuruma bu yerleri vermemiz bana sorarsanız yasal sıkıntıları da beraberinde getirir. Bu fiyatın altında bir değerlendirmenin yapılması Akdeniz halkının yararına olmayacağı düşüncesiyle bu karara vardık” diye konuştu.
EĞİN: “SÖZ KONUSU OLAN YERİN BİZE FAYDASI YOK”
AK Partili Aydın Eğin, taşınmazların satışı sonrası belediyenin elde edeceği gelir ile emekli olan işçilere destek sağlanacağını söyleyerek, “İşten çıkarılan işçi arkadaşlarımız vardı. Dönüşleri oldu, emekli olan arkadaşlarımızın tazminatları söz konusu. Bu arkadaşların paraya ihtiyacı var. Bu maddeyi oylamadan bir an önce geçirip bu arkadaşların da bir an önce tazminatlarını ödeyelim. Söz konusu olan yerin bize bir faydası yok. Şu anda arkadaşlar karşı çıkıyor ama önceki dönemlerde çok önemli ve büyük yerlerin satışına onay vermişlerdi. Şu anda ise belediyenin ve kimsenin işine yaramayan yerlere karşı olduklarını söylüyorlar. Burası satıldığında para bekleyen emekçi kardeşlerimize verilecek. Aksi takdirde bu emekliye ayrılan arkadaşlar sizlere gelecek, kapınızı çalacak” ifadelerini kullandı.
FIRSATBUL: “ARKADAŞLARIMIZIN MAAŞLARI BU PARSELLERE Mİ BAĞLI?”
CHP’li İbrahim Fırsatbul, “Eğer belirlenen parseller satılırsa bu tazminatlar ödenmeyecek mi? Bizim bu arkadaşlarımızın maaşları ve tazminatları bu parsellere mi bağlı? Paraya ihtiyaç var demek ayrı bir şey bunlar satılırsa tazminatları vereceğiz demek ayrı bir şey” dedi.
AKBAŞ: “BİZ BURADA DEVLET DEMİR YOLLARI’NIN KİRACISIYIZ”
HDP Meclis Üyesi Salih Akbaş, söz konusu taşınmazlarla ilgili kaynakların doğru kullanılmadığını iddia ederek, “Emekçi arkadaşların verilmesi gereken maaşların kimlere ve nerelere verildiğini eğer dikkatli kullanılmış oysaydı eğer kaynaklar emekçi arkadaşlarımız da sıkıntı yaşamazdı. Biz burada devlet demir yollarının kiracısıyız. Onlara ödediğimiz kiraları emekçiye verebilirdik. Özgürlük mahallesindeki parka verilen kirayı takas yapın, oraya verdiğiniz kirayı emekçilere verin” ifadelerini kullandı.
ERTAŞ: “AYDIN BEY, MALINIZI BURADA KÖTÜLÜYORSUNUZ”
CHP’li Muhittin Ertaş, amaçlarının Devlet Demiryolları’na satışı yapılacak taşınmaz konusunda iyi bir gelir edilmesi olduğunu söyleyerek, “Raporda satışa engel olalım diye bir ibare yok. Biz sadece iyi bir paraya satalım derdindeyiz. Aydın Bey, Malınızı da burada kötülüyorsunuz. Bu şekilde alıcıya hizmet etmiş oluruz. Daha dikkatli olunmalı. Devlet demir yollarının elzem bir ihtiyacı ise bedelini de gerçek değeri üzerinden verip almak zorundadır” şeklinde konuştu.
EĞİN: “EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZ MAAŞ ALAMAZKEN VİCDANINIZ SIZLAMIYOR MUYDU?”
AK Parti’li Meclis Üyesi Aydın Eğin, “Kurum bu rakamı belirlerken bu arazinin açık bir arazi olduğunu işler bir vaziyette olduğuna dair böyle bir rakam söylemiştir. Geçmişte burada çalışan emekçi kardeşlerimiz aylarca maaşlarını alamazken vicdanınız sızlamıyor muydu? O zaman kim yönetiyordu? HDP başkanı yönetiyordu. Şu anda mali disiplinden dolayı sizlere teşekkür ediyorum Gültak Bey” dedi.
NENNİ: “KULLANMAYACAĞIMIZ BİR YERİ SATALIM, BELEDİYEYE GELİRİ OLSUN”
Akdeniz Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Tufan Nenni, elde edilecek gelirin belediyeye bir katkı sağlayacağını söyleyerek, “Yapılacak her türlü hizmetin karşısında duruyor arkadaşlar. Salih bey az önce dedi ki bunca parayı nereye verdiniz? 15 yıldır bu belediye borca sokulmuş ve biz onları temizlemekle uğraşıyoruz. Bırakın hizmet yapalım. Elimize bir imkan geçmiş. Belediyemize havadan bir para gelecek. Hiç kullanmadığımız, kullanmayacağımız bir yeri satalım belediyeye bir gelir olsun diyoruz” diye konuştu.
GÜLTAK: “BURAYI DEVLET DEMİRYOLLARI DIŞINDA BİRİNE SATMA DURUMU YASAL DEĞİL”
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak ise, ilçe sınırları içersinde yer alan taşınmazların Devlet Demiryolları’na devri ve protokol konusunda Belediye Başkanı’na yetki verilmesini içeren madde ile konuşarak, “Devlet Demiryolları’nın bizim bu arazilerimizin niteliği ve özelliği oranındaki miktarda takas edebileceğimiz bir yer yok. Karacailyas’ta var sadece yaklaşık 20 dönüm. Bunun en minimum rakamı da 7 milyon lira civarında. Biz takasa gitsek devlet demir yollarına 3,5 milyon lira da para vermemiz gerekecek. Onun dışında bu yerlerin hepsi sadece ray geçmiş olarak düşünmeyin. Devlet demir yolları şu şekilde bakıyor; bir yerden ray geçtiği zaman ileride yeni hat yapılması veya hızlı trene geçilmesi durumunda genişletebilirim diye yanındaki yerleri de hemen kamulaştırıyor. Yapılaşmaya izin vermiyor. Bahsedilen yerlerde kalan yerleri bizim dışımızda veya Devlet Demir Yolları dışında birine satma durumumuz yasal olarak mümkün değil. Burası imar uygulamalarından sonra bize geçmiş. Buraya yeni bir imar da yapılamaz. Burası bölünmüş, parçalanmış alanlar. Bizim bu alanları bir şekilde kamulaştırmamız gerekiyor. Okul alanları da var bu şekilde ama ben buna bulaşmıyorum. Çünkü dünyanın en önemli şeyi eğitimdir. İmar uygulaması yapılamaz, ikinci bir şahsa satamayız ve şu anda takas yapabileceğimiz bir alan da yok. Özgürlük Mahallesi’ndeki alan da TCDD’nin genişleme alanı. Orayı da takas olarak alamıyoruz. Park olduğu için izin verildi” dedi.
“MALIMIZI UCUZA VERME NİYETİMİZ YOK”
Gültak, amaçlarının düşük bir fiyata taşınmazın devrinin olmadığını kaydederek, “7 dönümün hepsine ilk verdikleri fiyat 400 bin lira. Bizim itirazlarımızın üzerine 800 bin liraya çıktılar. Yine olmaz dedik. Ticaret odasına yazı yazdırdım, ticaret odası burada çalışma yaptı gelen fiyat 4,6 milyon lira biz bunun üzerinden pazarlığa başladık. Malımızı ucuza vermeye niyetimiz yok. Biz mücadele vermesek bu parayı veren de yok. Kimsenin gündem ettiği yok, biz malımızın peşinde düştük. Bilirkişinin verdiği rakamlar kesin rakamlar değildir. Bilirkişinin belirlediği rakama hakimler ya da kişiler itiraz edebilir ve onun altında bir rakama da verilebilir. Yine bunun sonucu mahkemede biter. Malımızı kelepir bir fiyata vermiyoruz” şeklinde konuştu.
“MAAŞLARI 6 AYDA BİR BEN ÖDEMEDİM”
HDP’li Salih Akbaş’a mali disiplin konusunda cevap veren Gültak, “Mahkeme kararı ile dönenler var, emeklilerimiz var, yeni emekli olacak arkadaşlarımız var. Bu para olmasa da biz bunları öderiz. Çünkü emekçinin hakkı ilk başta gelir bende. Fakat yapacağımız hizmetler konusunda daralma olur. Bunun için bunların peşine düşüyoruz. Amacımız bu paraları elde edip, yeni hizmetler üretiyoruz. Derdimiz bu. Bunları bilgileri verdiğimiz halde red verirseniz ben o zaman siyaset yaparım. Salih Bey, kaynakların eğer kötü kullanıldığından bahsedersiniz dönün geçmişinize bakın derim. Ben borç yapan değil borç kapatan bir belediye başkanıyım. Bu belediyede ekstra hizmetleri getiren bir belediye başkanıyım. Eğer siz mali disiplinden bahsederseniz ben de size derim ki 232 milyon borcu ben yapmadım. Maaşları 6 ayda bir ben ödemedim. Bunları düzelten biziz” ifadelerini kullandı.
ERTAŞ: “SAYIŞTAY BU KONUDA ELEŞTİRİ GETİRMEYECEK Mİ?”
Belediye Başkanı Gültak’a yetki verilmesini içeren maddenin oy çokluğu ile kabul edilmesi sonrası söz alan CHP’li Muhittin Ertaş, “Devlet Demiryollarına satılması istenilen gayri menkullere ilişkin grubumuz toplantının başında da iradesini ortaya koydu. Satışa engel olmak ve size engel olmak gibi bir irade ortaya koymadık. Bizi ve komisyonun elini bağlayan konu yaptırılan bilirkişi raporundaki rakamlardır. Sayıştay bize sormayacak mı 4.6 milyon TL olarak belirlenmiş bir gayri menkule neden 2. 3 milyon TL belirlediniz demeyecek mi? Böyle bir eleştiri getirmeyecek mi? Biz bir yanlışın önüne geçmeye çalıştık ama başaramadık” dedi.
GÜLTAK: “DEVLETİN TÜM KURUMLARI İLE İSTİŞARE ETTİK”
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, Almanya’ya gidecek olan derneklerle ilgili Akdeniz Belediyesi’nin çok önceden gereken önlemleri aldığının altını çizerek, “Almanya’ya giden dernek üyeleri konusu Türkiye gündemine geldi ama siyasi tecrübe önemli oluyor. Başkanınız da demek ki tecrübeli ki bu olaya gelmedi. Hemen siz bu evrakları hazırlayın nüfusa götürün herkesin pasaportu çıksın demedik. Devletin tüm kurumları ile istişare ettim. Devletin kurumları ile yaptığımız istişareler sonucunda meclis kararı aldıktan sonra dernek yöneticilerini çağırdık bu listenin uygun olmadığını söyledik. Altı ay sonra başka bir liste getirdiler bu listenin de uygun olmadığını söyledik. Tam 1 hafta sonra da bu olaylar patlak verdi. Eğer biz siyasi tecrübeye sahip olmasaydık çoktan o yola girmiş olacaktık. Tecrübe sayesinde Akdeniz Belediyesi, zatım ve sizleri, kurum müdürlerimizi zan altında bırakmaktan kurtardık. Bir tane pasaport çıkmadı, bize gelen evrakların hiçbiri nüfus müdürlüğüne gitmedi, kimse gri pasaport almadı. Biz olayın farkına vardık ve gerekli çalışmaları yaptık. Hukuk görüşünü ister uygun görürse bu meclis kararını iptal ederiz. Abdullah Özyiğit’i bile uyardım bizler konuştuk iki başkan olarak yoksa onlar da meclis kararı almıştı” ifadelerini kullandı.