Mersin Yenişehir’de 15 yıldır taksi şoförlüğü yapan Reşat Temel, pandemide taksi şoförlerinin görmezden gelindiğini belirtiyor. Temel, salgın sonrası kısıtlamaların kendilerini olumsuz etkilediğini ve Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası olmak üzere, hiçbir kurumdan destek alamadıklarını savunarak, “Bize Mersin Şoförler Cemiyeti’nin bir desteği de yok bu dönemde. Aidat alıyorlar ama bizler derdimizi anlattığımız zaman Şoförler Cemiyeti yanımızda olmuyor. Şoförlere, taksicilere bir destek yok, yardım yok” dedi.
Haber – Vecdi Yenigül
Ulaşım hepimizin en temel ihtiyaçlarından biri. İstediğimiz bir noktaya rahatlıkla gidebilmek için de bir vasıtanın olması bu ulaşımı kolaylaştıran en önemli etkenlerden biri. Bu noktada en fazla ihtiyaç duyduğumuz vasıtalardan biri de ticari taksiler. Hem zor günlerimizde hem de mutlu günlerimizde buna şahit olan bu meslek sahipleri, pandemide geçen bir yılda her an her yerde vatandaşların ulaşımları adına hayatını kolaylaştırmaya devam ettiler diyebiliriz. Ancak taksiciler pandemi sürecinde uygulanan kısıtlamaların kendilerini olumsuz etkilediklerini ifade ediyor. Tam kapanma ile beraber daha zor günler yaşayacaklarını da sözlerin ilave ediyorlar. Yenişehir ilçesi Kushimato Sokağı girişinde taksi şoförlüğü yapan Reşat Temel, pandemide yaşadıkları sorunları ve Mersin Şoförler Cemiyeti ile bu dönemde olan iletişimlerini gazetemize anlattı. Temel kentte korsan taksiciliğin geldiği son boyutlara dair dekonuştu.
“ESNAFIN ZOR DURUMDA OLMASI BİZ TAKSİCİLERİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR”
15 yıldır taksi şoförlüğü yapan Reşat Temel, pandeminin sadece taksicileri değil birçok esnafın zor günler yaşamasına neden olduğunu savunarak, “50 yaşındayım, 1989 ve 1996 yılına kadar burada Kushimato sokağında taksicilik yaptım, daha sonra makam şoförlüğü yaptım. 2013 yılından sonra tekrar burada taksiciliğe devam ettim.Yaklaşık 15 yıldır taksi şoförlüğü yapıyorum. Bu taksi durağında çalışanlar akraba. Bir aile işletmesi olarak da 40 yıldır hizmet etmeye devam ediyor. Resmi bir durak burası, il trafik komisyonuna kayıtlı, belediye ve Şoförler Odası'na kayıtlıyız. Burada çoğu esnaf ve ev sakinleri bizleri tanır. Pandemi nedeniyle esnaflar zor durumda. Birçoğu kirasını dahi ödemekte zorlanıyor. İşlerini kaybedenler var. 500 lira verilen yardımla kimse geçinemez. Giderleri daha fazla esnafın. Esnaf zor durumda olunca bu biz taksicilere de olumsuz yansıyor. Sabah 07.00’den beri buradayım ama daha yolcu almış değilim. Kendim için değil tüm esnafın iş yapmasını isterim. Bizler pandemide geçen bir yıl içinde, bu kullandığım araç babamın arabası olduğu halde kirasını şimdi ben ödüyorum yani sadece şoförüm. Araç sahibi değilim. Benim evim kira, kullandığım araç kira, gece gündüz çalışırsam ancak geçinebilirim. Okul okuyan çocuklarım var” dedi.
“5 KİŞİLİK BİR AİLEYİZ, BELEDİYE 2 BİN 100 LİRA MAAŞIM OLDUĞU İÇİN YARDIMDA BULUNMADI”
Asgari ücretin altında geliri olduğunu ve bunun 5 kişilik bir ailenin geçimi için yeterli olmadığını ifade eden Temel, Yenişehir Belediyesi’ne nakdi yardım başvurusu yapmasına rağmen, başvurusunun reddedildiğini iddia ederek, “3 hafta boyunca tam kapanma nedeniyle bizler iş yapamayacağız. İnsanlar evlerinde çünkü, araç sahiplerine bin 100 lira destek veriliyor ama biz şoförler pek ön planda değiliz. Bizler yardımlardan yararlanmıyoruz. Yenişehir Belediyesi’ne başvuru yaptım yardım için. Kirada kaldığımı, şoför olduğumu ifade ettim. Belediyeden bazı görevliler geldi, ben günde 70 lira yevmiye kazandığımı ifade ettim. Aylık elime 2 bin 100 lira kazancım var diye yardım yok dediler. Ancak ben her gün 70 lira kazanmıyorum ki. Hane halkı üzerinde bir hesap yaparak benim bu süreçte maddi olarak yardım alamayacağımı söylediler.Bin 300 lira kira ödüyorum, çocuğum okulunda başarılı olduğunu için başka yere taşınmak zorunda kaldım. Elektirik, su, gıda gibi giderlerim var. Asgari ücret dahi almıyorum. Şu an evime gidip dolabı açsak yarısından fazlası boş görürsünüz. Yumurta, peynir ve zeytin vardır. Et ve tavuğu dolabımda göremezsiniz” dedi.
“MERSİN ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI AİDAT ALIYOR BİZDEN AMA YANIMIZDA OLMUYOR”
Mersin Şoförler Cemiyeti’nin pandemi sürecinde kendilerinden aidat almak dışında hiçbir desteği vermediklerini iddia eden Temel, “Takside çalışan tüm arkadaşlarımızı bu zorluğu yaşıyor. Araç sahibi değilim, araç sahibi, yakıt ve benim alacağım ücret olarak üçe bölünüyor bu para. Geçen gün sabah 07.00’de işe gelmeme rağmen eve 40 lira ile dönebildim. Bu para ile eve gıda mı alayım, araca yakıt mı alayım. Bize Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın bir desteği de yok bu dönemde. Devamlı bizlere cemiyetten mesaj atıyorlar, aidat alıyorlar ama bizler derdimizi anlattığımız zaman Şoförler Odası yanımızda olmuyor. Şoförlere, taksicilere bir destek yok, yardım yok. Sadece araç sahiplerine bir dönem yardım kolisi verdiler ama biz şoförlere vermediler. Cumhurbaşkanlığına da yardım konusunda başvuru yaptım ama bir ses duyamadık. Beşyol’da bir teyze bankada benden yardım istedi, 2 lirası varmış kartında ve benden ekmek alacağını söyledi bu parayla. Kendisine yardım etmek istedim çünkü bu iki lirayı alamayacağımızı söyledim. Yardım teklifimi kabul etmedi. Zor durumda olup yardım istemeyenler de var. Belki de o teyzemiz o gün aç uyudu, bunları kimse görmüyor ama biz taksiciler şahit oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“KORSAN TAKSİLER KONUSUNDA ŞİKAYETLERİMİZ KARŞILIK BULMUYOR”
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz korsan taksi konusuna da değinen Temel, bu sorunun görmezden gelindiği, başvurulan mercilerin korsan taksilere kayıtsız kaldığını iddia ederek, “Bu taksi durağında 9 kişi çalışıyor, her gün iki aracımız izinli oluyor. Yani haftanın 5 günü çalışıyoruz ama pandemi nedeniyle zaten anlamı kalmıyor. Çalıştığım gün sadece 2 kere yolcu aldım. Mersin’de taksimetrede açılış fiyatı 3.90 liraydı daha önce, birçok büyükşehirde zamlar olsa da biz bunu yapmadık ama kısa bir süre önce fiyatlar güncellendi. Şimdi açılış fiyatı 5.50 lira olarak değişti. Mersin’de taksi kültürü zayıf. Korsan taksi durağı olmayan, vergisi ve çalışma ruhsatı olmayan bir yapı olarak çalışıyor. Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası'na aidat vererek çalışıyoruz. Korsanlar bu vergileri vermiyor. Şoförler Odası korsan taksi gördüğünüz yerde bize bildirin dedi ancak birçok restorantın önünde bulunan korsan taksilerin plakalarını verdiğimiz halde bir işlem yapılmadı. Cemiyet bize sadece mesaj çekmekle meşgul, kimse taksi şoförlerin arkasında durmuyor. Bu dolmuş şoförlerinde de aynı. Bizler şikayette bulunduğumuz halde korsanlara çare bulunmuyor.Hiçbir cezai işlem yapıldığımı duymadım” diye konuştu.
“POLİS BİZİ ÇEVİRDİĞİ GİBİ, OTOBÜS VE DOLMUŞLARI DA KONTROL ETSİN İSTİYORUZ”
Kushimato Akbank Pozcu Taksi durağı olarak pandemi kurallarına uyduklarını belirten Temel, polis denetimlerinin taksi şoförlerinin yanında otobüs ve dolmuş şoförlerine de uygulanması gerektiğini ifade ederek, “Artan yakıt fiyatları da bizleri zorluyor. Pandemi kısıtlamaları nedeniyle 50 lirakık yakıt aldım ama hala duruyor çünkü iş yok. Bizler pandemi sürecinde Covid-19 vakası olan hastaları aracımıza almıyoruz çünkü yasal olarak cezası var. Kendi sağlığımızı ve toplum sağlığını riske attığı için. Bunun yanında yine bize gelen yönetmeliğe uyuyoruz, maske mesafeye ve hijyene uyuyoruz. Bu elimizde olan çalışma rehberine uymamız gerekir. Müşteri sayısı, temizlenmesi, ilaçlama yapılması gibi temel noktalara dikkat ediyoruz. 1 Mayıs emekçilerin bayramını kutluyorum, bizler insanlarla iyi iletişim kurarız aileden biri gibi oluruz. Bu süreçte emeklerinin karşılığını alamayan birçok emekçi var. Tam kısıtlamada devletimin bana bakmasını isterdim, polisler sürekli bizleri durduruyor kontrol ediyor ama otobüsleri ve dolmuşları kontrol etmiyorlar. Herkesin eşit tutulması gerekiyor. Bazı noktalar turizm bölgesi olarak görüldüğü için ceza uygulanmıyor ama burada hemen ceza kesiliyor” şeklinde konuştu.