Gültak: “Çocuklara, geleceğimize sahip çıkmalıyız”

Gültak: “Çocuklara, geleceğimize sahip çıkmalıyız” cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. 2020 Mali Yılı Faaliyet Raporu’nun oy birliği ile kabul edildiği meclis oturumunda, Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, Akdeniz’de hayata geçen hizmet, proje ve yatırımlara ilişkin değerlendirmeler yaparak “Akdeniz’deki BİLSEM öğrencileri ile temasa geçen ilk belediyeyiz. BİLSEM öğrencileri özel yetenekli öğrenciler, bunlar tespit ediliyor. Biz bu çocuklara sahip çıkmazsak, geleceğimize sahip çıkmayız. Bu çocuklarla şimdi Akdeniz Belediyesi özel olarak ilgileniyor” dedi.


Haber – Barış Köksal

Akdeniz Belediyesi, Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında Nisan ayı meclis toplantısı dolayısıyla toplandı. Meclis Katip Üyeleri, Meclis Başkan Vekilleri, Encümen Üyeleri ve Komisyon Üyeleri seçimlerinin ilk olarak yapıldığı meclis toplantısında, 2020 Mali Yılı Faaliyet Raporu meclisin ana gündem maddesi oldu. Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, Akdeniz’de yaptıkları hizmet ve yatırımlara dair mecliste değerlendirmelerde bulundu.

“3 KOOPERATİFİ OLAN TEK BELEDİYEYİZ”

Kadınlara meslek edindirme kursları ile beraber istihdama yönelik önemli çalışmaları da hayata geçirdiklerini belirten Gültak, “Meslek edindirme kursları Kültür Ve Sosyal İşleri Müdürlüğü, ocak ve mart aylarında toplam 47 kurs bin 181 kursiyer olmak üzere gerçekleştirilmiştir. Bin 181 kişiye meslek edindirme kursları açtık ve bunların iş sağladık. Kariyer ofisi projesinde 220 kişiye kariyerleri ile ilgili ne yol çizeceklerine dair hizmet verilmiştir. İstihdama katkı sağlayan yatırımın desteklenmesi, metropol gençlik eğitim merkezi ve Çankaya mahallesindeki kıraathaneye kütüphane yapılmıştır. Metropolde de bu senenin sonunda 29. katını etüt merkezi ve insanların ders alabileceği aynı anda 600 öğrencinin ders alacağı bir etüt merkezi haline getirdik. Kadınlardan çok dem vurdular. Şu ana kadar kadınlarla ilgili en çok proje üreten Akdeniz Belediyesi. Üretici kadın kooperatiflerini destekledik. 3 tane kooperatif kuruldu. Bir tanesi engelli kooperatifi ikisi kadın kooperatifidir. Şu an merkezde 4 belediye başkanı var. Diğer belediyelere baktığımızda 3 kooperatifi olan tek belediyeyiz. Kadın kooperatiflerinin üretim noktasında birçok mahallede üretim yapılmasına destek olundu. Onların yaptığı işleri büyütme noktasında da 1 milyonun üzerinde bir para gelecek ve onlara verilecek. Ayrıca bu engelli ve kadın kooperatifleri şu anda metropolün hemen altında kadının emeği diyarı adı altında günlük 10 bin kişinin geçtiği yerde ürettiklerini satmaktadırlar. O parkı daha da büyütüyoruz” diye konuştu.

“BİBER GAZINDAN GEÇİLMEYEN CADDE, EN KONFORLU CADDE OLDU”

Akdeniz’de yapılan yatırımlarla beraber huzurun hakim olduğunu söyleyen Gültak, “Şevket Sümer’de Mersin’in en lüks semt pazarını kurduk. 142. Cadde Siteler Karakolunun hemen yanı Hal Mahallesi ile Şevket Sümer’in arası, bir dönem burayı yöneten arkadaşların labarotuvar alanı. Kavgaların, gürültülerin olduğu, her gün kepenklerin kapatıldığı kiraların ödenemediği, vergilerin ve SSK borçlarının ödenemediği bir cadde. Huzurun olmadığı, bol bol biber gazının olduğu bir cadde. Kavgalar, gürültüler, daha neyi taşladığını bilmeyen birçok çocuğun sorunları 142. Cadde. Şimdi orada Mersin’in en iddialı semt pazarı var.  Orada şu anda kardeşlik, huzur, ticaret ve para var. Uyuşturucu da yok bu arada. Bir zaman biber gazından geçilmeyen, bir cadde Mersin’in en konforlu bir caddesi haline geldi. Biz sadece konuşmuyoruz icraat yapıyoruz” dedi.

“PROJE GETİRİN, YAPMAYAN NAMERTTİR”

Kentsel dönüşüme de değinen Gültak, meclis üyelerine Akdeniz’deki imar yapısının düzeltilmesi ile ilgili sunulacak her projeye katkı vereceklerini vurgulayarak, “Şehrin girişinin muntazam olduğunu iddia edemezsiniz. Hepiniz özel ortamlarınızda, aile ortamlarınızda Türkiye’nin en kötü şehir girişi olduğunu söylediğinizden eminim. Çay Mahallesi’nin hemen önündeki fabrikayı yıktırdık. Tertemiz bir yer oldu. Barış Mahallesinde de TOKİ ile birlikte başladık. Yüzde 82 oranında memnuniyet var. Projeler üzerinde değiştirerek, düzelterek yaptık. Vatandaş buraya geldi, projeleri kontrol etti. Kimisi yanında avukatı, kimisinin yanında oğlu, kızı kabul etti. Akdeniz’de kentsel dönüşüm burada ilk kez oluyor. Çay Mahallesi’ndeki dönüşüm de yerinde dönüşüm. Bana Akdeniz’in bu kötü imarı ile ilgili proje getirin, yapmayan namerttir. Biz bunları da düzeltmeye başladık. Evde Bakım hizmetlerinde 1930 kişiye ulaştık. Gariban, zavallı insanların özel bakım hizmetlerini kadın aile müdürlüğümüz devamlı yapıyor” dedi.

“BU MEMLEKETİN YARDIMSEVERLERİ ÇOK”

Sosyal yardımlar konusunda da meclise hitap eden Gültak, “Halk eğitim bünyesinde açılan okullarla ilgili 120 sayısal 270 eşit ağırlık olmak üzere herkese kitap seti verdik.  Akdeniz bölgesinde üniversite sınavına hazırlanan 3 bin gencimiz var. Bunlar için Türkiye’de ender olan bir portal kurduk. Akdeniz’in çocukları için fırsat eşitliği getirdik. Bu çocuklar bu portala girdiklerinde 100 binin üzerinde soru var, bütün lise notları var, çözemediği soruların görselleri var, Mersin’de sınava girdiklerinde kaçıncı olduklarını görüyorlar, bütün istatistikler veriliyor. Bu şifreleri okul müdürleri ve ailelerine de verdik. Bu sayede otokontrol de sağlanıyor.  Sosyal yardımlar konusunda bugüne kadar 400 çocuğumuza kıyafet ve gıda yardımı yapıldı, depremzedelere 10 tırın üzerinde mal yolladık. Geçen sene 30 bin civarında Ramazan ayında paket dağıttık. Bunları hiçbiri belediyenin paraları ile gitmedi. Bu memleketin çok yardımseveri var. Kırtasiye yardımı ve sağlıkla ilgili yardımlarda bahsedildi, binlerce çocuğa ‘Hoş geldin Bebek’ projesi noktasında annelerin yanına gittik. Acil ihtiyacı olan her şey de giderildi. Cenaze Müdürlüğümüz her ve Fen İşleri Müdürlüğümüz cenazeleri götürüyor. Şimdi Huzurkent’te bitmek üzere olan morg, gasilhane gibi hizmetler bu bölgede uzak diye veriliyor” ifadelerini kullandı.

“40 KADINA 45 BİN LİRA PARA VERDİK”

Pandemi sürecinde Akdeniz’de yaşayan kadınlara İŞKUR bünyesinde destek olduklarını dile getiren Gültak, “Bizim kadınlarla ilgili mahalle evlerindeki kursiyer sayımız, kadınlarla ilgili bir şey yapmadığımızı söylüyorsunuz ya hakikaten bir şey yapmamışız! 2019 yılında 3180 kadına mahalle evlerinde meslek edindirme noktasında eğitimler verdik. 2020 yılında 180 oldu bu sayı nedeni de pandemi oldu. 2021 yılında ise şu ana kadar 777 kadına ulaştık. Sizlere tavsiye ederim oralara gidin. Hanımefendilerin çocuklarına bırakacakları kreşler, eğitim alanları da tüm bu evlerde mevcuttur. 2019 yılında yine Mersin’de bir ilk aslında Türkiye’de bir ilk bu iddialı söylüyorum bunu, 193 tane kadınımıza İŞKUR üzerinden geldikleri her saat üzerinden para ödedik. 195 bin lira para aktarmışız. Akdeniz’in kadınlarına sadece bizim evlerimize gelip ders aldıkları için bu yardımlar yapıldı. 2020 yılında pandemi nedeniyle kurs yapamadık. Eczacı olmam nedeniyle Türkiye’de yine bir ilke imza attık, bazı evleri hızlı bir şekilde açtık ve maske üretimi yapan ilk belediyelerden biri olduk. Bu maske üretiminden dolayı 40 kadına 45 bin lira para verdik” diye konuştu.

“BİLSEM ÖĞRENCİLERİ İLE TEMASA GEÇEN İLK BELEDİYEYİZ”

Üstün zekalı öğrencilerin belediye bünyesince desteklendiğini söyleyen Gültak, “Bir belediye başkanının üniversite ile çalışmaması mümkün değil, geldiğimiz günden beri üniversitelerle en çok çalışan proje üreten belediye olduk. Örneğin yarın bir başka çocuğumuz 30 yıl sonra buranın belediye başkanı olacak. Akdeniz’deki BİLSEM öğrencileri ile temasa geçen ilk belediyeyiz. BİLSEM öğrencilerinin özel yetenekli öğrenciler bunlar tespit ediliyor, Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı özel sınavlarla bunu belirliyor. Bu çocukların aileleri tespit ediliyor. Aileler fakir, çocuklarının çalışma ortamı yok, bütün bu ailelere özel odalar yaptık. İçinde masa, bilgisayar, kitaplık, ne arasanız var. Aileleri üniversite ile tanıştırdık ancak pandemi sebebiyle biraz sekteye uğradı yoksa tüm aileler küçük yaşlarda üniversite ile tanışacaklar. Bunlara sahip çıkmazsanız, bunların içinde Kürt de var Arap da var gidin oturdukları eve bakın. Biz bu çocuklara sahip çıkmazsak geleceğimize sahip çıkmayız. Bu çocuklarla şimdi Akdeniz Belediyesi özel olarak ilgileniyor. Bazı işadamlarımız bu çocuklarımıza burs veriyor. Her ay bursları yatıyor” dedi.

“SİYASET YAPMAK FEDAKARLIK GEREKTİRİR”

Akdeniz’de asfalt üretiminin ihale sonucunda değil, kendilerinin üretecekleri bir sistemle sahip olacaklarının altını çizen Gültak, “Eleştiriyorsunuz ancak kısa film, video ve ramazan ayındaki gösterileri kendi bünyemizde yapıyoruz. İzin verin de anlatayım yaptıklarımı, sizler konuştunuz bırakın ben de yaptıklarımı anlatayım. Siyaset fedakarlık gerektirir, fedakar olmayanın siyasette işi olmaz Muhittin bey. Geldiğimizde ilk olarak yaptığımız Belediye bünyesine psikolog ve sosyolog almak oldu. Bölgemizdeki kadınlar özel olarak ailesel sorunları vardı, bunların çözümü noktasında çalışmalar yaptık.  Asfalt konusunda da eleştirilerinize cevap vermek istiyorum, bugüne kadar ihalelere çıktık. Bütçemiz yetersiz olmasına rağmen ihalelere çıktık. Ciddi anlamda asfalt ve kaldırım çalışmaları yaptık. Birkaç mahallede yaptık, Dikilitaş olmak üzere, bizden sonra Akdeniz’de başkan olacak kişiye de Akdeniz’de çok güzel bir plent kazandırıyoruz. Kardeş belediyemiz Gaziantep’ten göndereceği 15 milyon lira değerinde bir plenti Akdeniz’e kazandırıyoruz. Bu benim veya sizlerin malı değil, Akdeniz’in malı oldu. Tarım arazi yollarımıza soğuk asfalt dökecek bir sistem hazırladık. Yerli ve milli olan BMC firmasının bir kamyonu geldi her şeyi hazır ve yazın Akdeniz Belediyesi olarak hem sıcak hem soğuk asfalt dökecek tesisleri Akdeniz’e kazandırdık” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERE SESLENİYORUM, ARTIK ARKANIZDA BİR BAŞKAN VAR”

Yeni spor takımlarını bünyelerine kattıklarını da sözlerine ekleyen Gültak, “Bünyemize birçok spor dalları kattık. Örneğin bisiklet takımı kattık. Dünya şampiyonluğu olan Mua Thai ve Kick Box oyuncularını bünyemize kattık. Engelli basketbol takımını bünyemize kattık. Spor Toto ile yaptığımız anlaşmalar sonucunda 4 yere sentetik saha yapıyoruz. 25 mini basket sahası ve 13 halı saha yapıyoruz. İhaleleri bitti ve 4 ay içinde bitecek bunlar. Yılmaz Güney Parkı’nın ismini değiştirmedik, parkın tamamı değişiyor yıl sonuna kadar bitmiş olacak. İçerisinde gençlik merkezi ve alanlar olacak. Akdeniz’deki gençlere sesleniyorum ‘Artık arkanızda bir başkan var’ düğün salonlarına para vermeye gerek yok. Havuz başında 600 kişinin nikahını, düğününü yapacağı bir tesis var. Yıl sonunda bu da bitecek. Paralarınıza artık beyaz eşya ve altına ayırın, düğün salonlarına artık para vermeyin. Buradan garibanlara sesleniyorum” dedi.

“ŞEHRİMİZİ TARIMLA İLGİLİ ALANLARLA TANITIYORUZ”

Karaduvar’da yaptıkları çalışmaları da mecliste anlatan Gültak, “Karaduvar şehrimizin en önemli mahallelerinde birisi, öyle bir sahili vardı ki taşlarla dolu, insanların yoldan geçme şansları yok. Göreve gelir gelmez yaklaşık 800 metre sahili kayaların üstüne toprakla doldurup yemyeşil bir sahil bandı yaptık. Gölgelikler yaptık, fıskiyeler yaptık ve halk orada artık denize giriyor. Şimdi liman tarafını yapıyoruz, her lodosla su taşar ve oradaki sahil bandını kayalarla yükselttik artık deniz taşması yaşanmıyor. Şimdi bisiklet yolu yapıyoruz. 27 dönümlük bir parkı daha olacak Karaduvar’ın. Dillere destan bir Balık Festivali var, 2 günde 50 bin kişinin geldiği festivale insanlar akın akın geliyor. Tarım için bir şey yok dediniz hani bir şey yoktu! Biber fuarı, Balık Festivali, üzüm festivali neye yarıyor? Bunlarla birlikte şehrin tarımla ilgili alanlarını tanıtıyoruz. Mersin Millet Bahçesi’nin bir kısmı Yenişehir sınırları içerisindedir. Ama Mersin Millet bahçesi 3 etaptan oluşmakta ve toplamda 140 dönümdür. Sadece bunun 30 dönümü Yenişehir’de. Aquapark diye bilinen yer bitti. İçinde kafeteryalar var, bembeyaz kumlar serdik beraber denize gireriz. Binlerce ağaç dikildi. Şehrin yeşilliğini ve park alanlarını değiştirmiş olduk” diye konuştu.

“PANDEMİ İLE EN İYİ MÜCADELE EDEN BELEDİYELERDEN BİRİYİZ”

Pandemi ile mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Gültak, “Şehrin imarı yoksa gelişemez. Kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm olmadan bu kentte yeşil alanları çoğaltmanın başka bir formülü varsa hemen şurada deklere edin ben de uygulamaya başlayacağım. Bu şehirde bunun önünü keserseniz yeşil alanlar artmaz. Bunun sorumlusu da ben değilim. Bundan önce burayı yönetmiş insanlar. Ben düzeltmeye çalışıyorum. Zabıtamız çok iyi çalışıyor. Birçok kere yasak işlemlerin önüne geçildi. Pandemiye rağmen yüzde 50’nin üzerine çıktık. Pandemi ile de en iyi mücadele eden belediyelerden biriyiz. Dünyanın uğraştığı bir hastalık döneminde hem maske üreterek, hem kadınlara iş vererek, hem tüm evleri, dükkanları dezenfekte ederek devam ediyoruz. Pandemi ile uğraşırken para da harcıyoruz. Bu hastalıkta bunları yaptıysak sonrasında beni tutana aşk olsun.  Daha önümüzde 3 yılımız var,  3 yıl sonrasında yüzde yüzün üstüne çıkarız” şeklinde konuştu.