Tepe,bir kez daha başkan oldu

Tepe,bir kez daha başkan oldu cukurovagazetesi.com

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Olağan Genel Kurul seçimleri Akdeniz Belediyesi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Başkan Kaya Tepe’nin tek aday olarak yer aldığı seçimde, açık oylama sonucu Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe yeniden başkan seçildi. Tepe başkanlık seçimi öncesi yaptığı konuşmada, “Artık MGC’nin daha güçlü olma zamanı geldi. Bugün biz varız, yarın yokuz. Ama yeni gelecek olan kişi, kişiler bunu daha üst bir seviyeye çıkarmalı, bunun mücadelesini veriyoruz” dedi.


Haber – Barış Köksal

Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Olağan Genel Kurul seçimleri dolayısıyla toplandı. Akdeniz Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seçimlere, kentte görev yapan gazeteciler katıldı. Başkan Rüstem Kaya Tepe’nin tek aday olarak çıktığı seçimlerde, yapılan açık oylama sonucunda Tepe, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin bir kez daha başkanı oldu. Tepe, oylama öncesi hitap ettiği Genel Kurul’da Gazeteciler Cemiyeti’nin pandemi sürecinde zor bir sınavdan geçtiğini, yerel basının yaşadığı sorunları ve cemiyet olarak sahip olmaları gereken birliğe vurgu yaptı.Mersin Gazeteciler Cemiyeti Derneği’nde Yönetim Kurulu asıl listede 11 kişi yer aldı. Bu isimler şöyle: Rüstem Kaya Tepe, Ali Ekber Şen, Fahriye Kutluay Şenyurt, Şevket Coşkun, Mehmet Dip Sevli, Abdullah Biçer, Ali Kemal Köseoğlu, Veli Çoşkun, Abdi Satıroğlu, Mehmet Miras ve Bekir Çoşkun.

“BİZ GAZETECİLER COĞRAFYANIN SESİ OLUYORUZ”

Anadolu medyasına demokrasi anlamında büyük görevler düştüğünü ve güçlü olmaları gerektiğini belirten Tepe,“Gazeteciler Cemiyeti’nin, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Yönetim kurulu olarak görev süremizi doldurduk. Zor bir dönemde yapılabilecekler belli başlı şeylerdi. Ya bir şekilde geri planda kalıp pandemi sürecini atlatmaya çalışacaktık. Ya da elimizden geldiği kadar yol almaya çalışacaktık. Arkadaşlarımızla bu süreci çalışarak geçirmek önünde karar aldık ve bunu uygulamaya koyduk. Pandemi döneminde birçok şey ağır aksak yürüdü bunun farkındayız. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin daha kurumsal olması gerektiğini, hak ettiği yerde olması gerektiğini hep ifade ettik. Bu anlamda da yönetimimiz gücü nispetinde bunu yapmaya çalıştı. Yerel gazeteciler ve yerel basın çok zor bir süreçten geçiyor. Biz gazeteciler olarak bu coğrafyanın sesi oluyoruz. Öte yandan da siyasi sisteme sesi biz duyuruyoruz. Özellikle sesi çıkmayan, sesini duyuramayan kesimin, halkın sesi oluyoruz. Kamu hizmetini aşkla yapıyoruz. Hiçbir zaman kimse zorla gazetecilik yapamaz. Sevgi ve istek olmazsa bu işi yapmak hakikaten çok zor. Ekonomik anlamda çok büyük getirileri olmayan bir meslek. Pek çok kamu hizmeti gören kamu kurum ve kuruluşları gibi gazeteciler de kamu hizmeti görüyorlar. Medya sektörü teknolojik gelişmeler, pandemi sebebiyle bu dönemi çok sıkıntılı bir şekilde geçirmeye sebep oluyor. Anadolu medyasına demokrasi, denetimi, oto kontrolü anlamında çok fazla görev düşüyor. Güçlü olmalıyız, denetimi yapmak zorundayız çünkü gazeteciler bunu yapmakla yükümlüler. Bizler de elimizden geldiğince, alnımızın akıyla bu işi yapmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“MGC KOCA BİR ÇINAR OLMUŞ, BİRLİĞİMİZİ SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR”

“Bu dönemde pek çok platformda sıkıntılarımızı dile getirdik. Basın yayın kuruluşları ve gazetecilere bir teşvik, bir destek, bir vergi paketi çıkması yönünde pek çok taleplerimizi çeşitli platformlarda dile getirdik” diyen Tepe, MGC olarak birlik ve beraberliğe ihtiyaçları olduklarını belirterek, “Gelinen noktaya baktığımızda hiçbir şey istediğimiz gibi değil. Hala büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bir aşıyı bile öne aldıramadık. Sağlık gazetecileri gibi gazeteciler de bu dönemden ön safta yer alıyor. En azından destek kurumu olarak öncelikli gruplara gazetecileri de alınmalı. Nasıl ki, sağlık çalışanları görevlerini yapmak durumunda kaldı, gazeteciler de aynı şekilde bu süreçte görevlerinin başındaydı. İl Sağlık Müdürlüğü ziyaretimizde de bunu dile getirdik, Bakanlık nezdinde bu görüşmeyi yapıp programa aldıklarını söylediler ama artık ne zaman olur bilemiyoruz. MGC 1975 yılında kurulmuş, meslek büyüklerimiz bir matbaada temellerini atmışlar. Ve 2021 yılına geldiğimizi de görüyoruz ki MGC koca bir çınar olmuş. Biz özellikle gönül köprüleri kurmak istiyoruz. Mesleki dayanışmamızı, gönülleri kazanmamız gerektiğini ifade ediyoruz. Biz öncelikle kendi içimizde birliğimizi, dirliğimizi, beraberliğimizi sağlamamız gerekiyor. Bizim dışarıya karşı mücadele etmemiz için kendi içimizde çok güçlü olmamız gerekiyor. Birbirimize sırt vermemiz mesleğimiz adına yaşanan birçok sorunu çözüme ulaştırır diye düşünüyorum. Sizin bize vermiş olduğunuz yetki çerçevesinde yönetim kurulu olarak sonuna kadar haklarınızı savunduk. Ne tehdide, ne şantaja, ne küfre, ne yalana dolana iftiraya taviz vermedik. Kaotik, zayıf bir MGC bekleyenlerin döneminin artık bitmesini gerektiğini özellikle ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“MGC,  HİÇBİR ZAMAN BİR SİYASİ PARTİNİN ARKA BAHÇESİ OLMAYACAK”

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin kişilerin cemiyeti olmayacağını ve demokrasi anlamında adımların atıldığı bir cemiyet olduklarını vurgulayan Tepe, “Artık MGC’nin daha güçlü olma zamanı geldi. Bugün biz varız, yarın yokuz. Ama yeni gelecek olan kişi, kişiler bunu daha üst bir seviyeye çıkarmalı, bunun mücadelesini veriyoruz. Yönetimimiz belki mükemmeli yapamadı ama iyiyi yaptı. İlla mükemmel olacak diye bazı şeylerin önünü tıkamak da doğru değildi. Kusurlarımız olabilir. İsteyip de yapamadıklarımız olabilir. Bizim gücümüz buydu ve bunları yaptık. Bundan sonrasında umuyorum ki hep birlikte daha da iyisini başarırız. İçinde bulunduğumuz bu zor dönemde bu genel kurulda birlik beraberliğin öne çıkması gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Üyesi olsun olmasın bu mesleği hakkıyla yapan gazeteciler için MGC her zaman güvenli bir liman olacaktır. MGC Mersin ilinin gazetecilerinin bir savunucusu, yuvası olacaktır. Hiçbir zaman MGC siyasi bir partinin arka bahçesi olmayacaktır. Hiçbir dönemde kişilerin cemiyeti olmayacaktır. 2020 yılının Ağustos ayında bir tüzük kurultayı gerçekleştirdik. Tüzük kurultayı, MGC’nin daha demokratik, daha ileriye taşınan bir cemiyet olması yönünde adım atıldı. Artık tüzük bizim anayasamız ve ona uymakla yükümlüyüz. Bu tüzük çerçevesindeki kurallara uyulması bizim görevimiz, yönetim olarak da bu görevi yerine getirme sorumluluğumuz var” şeklinde konuştu.

“BASININ ÖNÜNDEKİ ACİL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ,ÜLKEYİ SAYGIN YAPACAKTIR”

Kısa bir süre sonra açılışı gerçekleştirilecek olan Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni hizmet binası hakkında da konuşan Tepe, yaptıkları çalışmalarla ilgili de Genel Kurul’a bilgiler vererek, “Kurumsallaşmanın en önemli katkı sağlayan kısımlarından birisi kurumsal bir çatımızın olması. Bununla alakalı Akdeniz Belediye’sinin Ümit Yaşar Oğuzcan Parkı içerisinde yapmış olduğu MGC Merkez Binası son aşamaya geldi. Önümüzdeki 10 gün içerisinde açılışını yapmayı planlıyoruz. Ortalama 100 kişilik bir toplantı salonu olan, idari yerinin olduğu, basın toplantısına katılan arkadaşlarımızın çok rahat geçip haberlerini hızlıca yazabilecekleri bir basın odasının olduğu bir yer yapıldı. Pek çok aktivitenin de sağlanabileceği bir yer oldu. Tabi bununla beraber 24 Temmuz’da Basında Sansürün Kaldırılışının 112. yıl dönümü dolayısıyla bir program düzenlenmişti. Orada lokalimizin temelini hep birlikte atmıştık. 10 Ocak’ta da oranın açılışını yapmıştık hep beraber. Lokalde özellikle sosyal ve kültürel anlamda bir arada olmamız açısından önemliydi. Pandemi döneminde çok faal olamaz ama önümüzdeki süreçte oranın çok hareketlenmesini umut ediyoruz. Son olarak da kartlarla alakalı bir çalışma yapıldı. Büyük bir eksiklik olarak görüyorduk zaten. Özellikle sahada çalışan arkadaşlarımız kartlardan dolayı çok sorun yaşıyorlardı. Karekodlu olan MGC kartlarını arkadaşlarımıza dağıttık. Bizde bilgileri olanlara öncelik verildi. Dağıtmadığımız yüzde 10’luk bir kısım kaldı. Onların dağıtımını da en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki dönemle alakalı öncelikle birlik beraberliği sağlamamız ve bu yapıların içerisinde yerleşik kurumsallaşma olgumuzu artık gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bir diğer önemli düşüncemiz ise kamu yararına dernek statüsüne geçmeyi düşünüyoruz. Bu çok zor ama bir o kadar da önemli. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek MGC’nin önünü çok daha açmış olacağız. Pandemi sürecinde ayakta kalmaya çalışan gazeteciler tüm zorluklara rağmen gazetelerini çıkarmayı, radyo ve televizyonlarını yayında tutmaya devam ediyorlar. Ve günümüzde medya artık çok önemli bir hale geldi. Basının önünde duran acil sorunların çözümü ülkemizi çok daha güçlü ve saygın bir ülke yapacaktır” diye konuştu.