Anteris Grup Kurucusu Tufan Özdemir, sosyal medyanın şirketler üzerinde etkisi, doğru sosyal medya kullanımı ve dijital reklama dair konuları gazetemize anlattı. Özdemir, dijital reklamların yükselişine dair sayısal veriler paylaşarak, “Reklamcılar Derneği üyesi medya ajanslarının verileriyle hazırlanan, Türkiye 2015 Yılı Toplam Reklam Yatırımları araştırmasına göre ise; Türkiye’de geçen yıl yüzde 9 artan toplam reklam yatırımları, 5,9 milyar TL’den 6,5 milyar TL’ye çıktı” dedi.
Haber – Barış Köksal
Anteris Grup Kurucusu Tufan Özdemir, sosyal medyanın küresel olarak geldiği nokta ve bunun ticari yönüne dair bilgiler verdi. Şirketlerin sosyal medyayı doğru ve etkin kullanmanın önemine de vurgu yapan Özdemir, kaliteli ve kendine has içeriklerin sosyal medyada paylaşılmasının hedef kitleye ulaşma noktasında farklılık yaratacağını belirtti.
Şirketlerin müşterilerine ulaşmada kendilerini geliştirmekten geçtiğini ve milyarlarca kullanıcıya sahip bu alanların büyük bir gelir kaynağı yarattığını ifade eden Özdemir, “Son yıllarda internet kullanımının ve sosyal paylaşım sitelerinin artmasının bir sonucu olarak, sosyal medyanın ve bu medyayı amaçları doğrultusunda kullanan şirketlerin hızla geliştiğini ve büyüdüğünü görüyoruz. Sosyal medya artık, şirketlerin sosyal medya ağlarında güçlü profiller kurmaları ve bunları düzenli şekilde yönetebilmeleri için bir tercihten çok zorunluluk halini almaya başladı. Sosyal medya reklamları, günümüzde artık hepimizin bildiği bir kavram. Dünya genelinde 3 milyara yakın kullanıcı ve 45-50 milyar dolarlık reklam gelirleri ile sosyal medyanın artık bir hevesten çok fazlası olduğunu söyleyebiliriz. Dijital varlıklarını sosyal medya kullanımı ile geliştirmeyen işletmeler müşterilerine erişim konusunda çok büyük bir fırsatı kaçırıyor demektir” diye konuştu.
“MÜŞTERİLERLE İLETİŞİM KURMAK, SOSYAL MEDYAYI GÜÇLENDİRİR”
Sosyal medyanın şirketler için sağlayacağı artıları da sırasıyla belirten Özdemir, “Sosyal medyada var olmak, etkili ve profesyonelce kullanmak işletmenizi tanıtmanızı ve büyütmenizi sağlayan en kolay, en ucuz ve en hızlı yoldur. Müşteriyle birebir iletişim halinde olmak sosyal medyanın çok güçlü bir iletişim platformu olmasını sağlıyor. Sosyal medya sayesinde şirketler kendi müşterileriyle bağlantı içinde olup, onların olumlu ya da olumsuz yorumlarından yola çıkarak zaman kaybetmeden tedbirlerini alabilirler. Sosyal medya stratejiniz ile kolaylıkla mevcut pazarlama planınızı geliştirebilirsiniz. Sosyal medyada var olmak ve bu mecrayı etkili kullanmak, şirketinizin aktüel gelişmelere ayak uyduran dinamik bir yapıda olduğunu gösterir” dedi.
“SOSYAL MEDYA REKLAMLARINI AKTİF KULLANIN”
Sosyal medyada aktif olarak yer almanın belirli ölçütlere sahip olduğunu kaydeden Özdemir, “Kaliteli, özgün ve işletmenizi yansıtan içerikler kullanmalısınız. Paylaşımlarınızı sürekli güncel tutmalısınız. Müşterilerinizin öneri, istek ve şikayetlerini sosyal medya kanallarından cevaplayıp onlara bu platformlarda aktif olduğunuzu göstermelisiniz. Sosyal Medya reklamlarını aktif kullanmalısınız. Doğru hedeflemelerle yaş, lokasyon, cinsiyet,kendi hedef kitlenize hitap edip onların ilgisini çekmelisiniz. Yazılı ve görsel tanıtımların yanında videolu tanıtımlara da yer vermelisiniz. Sosyal medya hesaplarınız ile web siteniz uyum içinde olmalıdır. Sitenizden sosyal platformlardaki hesaplarınıza bağlantı vermelisiniz” ifadelerini kullandı.
“DİJİTAL DÜNYA, TÜKETİCİLERİN KİMLİKLERİYLE VAR OLUYOR”
Son zamanlarda dijital reklamın yükselişte olduğunu ve bunun yükselen oranlarla da belirgin hale geldiğini söyleyen Özdemir, “İnteraktif reklamcılık ve yatırımlar konusunda araştırmalar yapan IAB Türkiye’nin 2015 yılında dijital reklam yatırımları odağında yaptığı araştırma sonuçlarına göre; yatırımlar 2015’te, 2014’e oranla yüzde 18 artarak 1,7 milyar liraya ulaştı. En büyük artış mobil, video ve oyun içi reklamlarda görüldü. Reklamcılar Derneği üyesi medya ajanslarının verileriyle hazırlanan, Türkiye 2015 Yılı Toplam Reklam Yatırımları araştırmasına göre ise; Türkiye’de geçen yıl yüzde 9 artan toplam reklam yatırımları, 5,9 milyar TL’den 6,5 milyar TL’ye çıktı. Teknolojinin insanları her 10 yılda bir hiç düşünmeyecekleri noktaya getirmesi son 50 yılda alışılır bir durum haline gelmeye başladı. Tüketici davranışları da enformasyon yönetimini dolayısıyla en kısa yollardan çözme eğiliminde oluyor. Dijital dünya, tüketicilerin gerçek kimlikleriyle var olabildikleri bir mecra. Bu da gerçek dünyaya alternatif bir ortam yaratıyor. Ancak asıl nokta, tüketicilerin yaşam şeklini değiştiren bu ortamın onların satın alma davranışlarını da etkiliyor oluşu. Bu da tüketiciyle marka arasında bir bağ oluşturarak marka imajını kuvvetlendiriyor” şeklinde konuştu.