Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi tarafından hazırlıkları sürdürülen ve bugüne kadar toplam 79 toplantı yapılan ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı Taslak Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.
İlk olarak; Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Encümen Salonu’nda Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları’nın katılımıyla gerçekleştirilen Taslak Değerlendirme Toplantısı’nda, Yerel Eşitlik Eylem Planı hakkında Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Kadın Şube Müdürü Edibe Sahil tarafından katılımcılara bilgi verildi. Toplantıda, planın hazırlık aşamaları hakkında bilgiler paylaşılırken, hazırlanan ‘Eşitlik Politikası’ da anlatıldı. Başkan Vekili Gülcan Kış, daire başkanları ile gerçekleştirilen toplantının ardından Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görev yapan kadın Meclis üyeleri ile de bir araya geldi. Toplantıya; CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Ümran Timur ve Ünzile Kuru, HDP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Bedriye Kuş, Bağımsız Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahu Koşar ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu katıldı.
“20 MART GECESİ ÇOK KARANLIK BİR SABAHA UYANDIK”
Toplantı sonunda İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Başkan Vekili Gülcan Kış, “Türkiye’de yaşayan biz kadınlar, 20 Mart gecesi çok karanlık bir sabaha uyandık. Gece yarısı açıklanan bir Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye Cumhuriyeti, ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi adına çok kıymetli olan bu sözleşmeden çıkılması, 80 günde 80 kadının cinayete kurban gittiği Türkiye’de herkesi ayağa kaldırdı. Sadece bununla da kalmadı, mesleğine sahip çıkan ve vicdanının sesine kulak veren tüm hukukçular tarafından kabul edilemez bulundu. Çünkü toplumsal cinsiyet eşitliğini güvenceye alan bu sözleşme, aslında tüm kadınları, kız çocuklarını ayrımcılıktan, şiddet ve tacizden koruyan uluslararası bir belgeydi. Bizler de aslında bugün, toplumsal cinsiyet eşitliği ve bu değeri etkin kılmak üzere buluştuk. Toplumsal cinsiyet eşitliği; iş yaşamından siyasi alana, sosyal hayattan ev içi rol paylaşımına hayatın her alanında kadınların ve ayrımcılığa uğramış diğer grupların eşit temsilinin sağlanmasıdır. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında bu konuda çok büyük adımlar atılmış olsa da her geçen gün bu haklardan uzaklaşılmıştır” dedi.
“KADINLAR GÜÇLENMEDEN EŞİTLİK, KADINLARA EŞİT FIRSATLAR SUNULMADAN ADALET OLMAZ”
Mersin’de kadınlara ve ayrımcılığa uğramış diğer gruplara yönelik eşitliği sağlayacak politikaların ön plana alınmasında çok geç kalındığına da değinen Başkan Vekili Gülcan Kış, şunları söyledi: “Bu gerçeğin elbette çeşitli nedenleri var. Az önce belirttiğim gerekçe ve sonuçları burada bulunan herkes çok iyi biliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer, seçim sürecinde daha adil, daha refah içinde bir Mersin için söz verdi. Eşitlik ise bu sözün esasını oluşturuyor. Kadınlar güçlenmeden eşitlik, kadınlara eşit fırsatlar sunulmadan adalet, kadınların fikirleri alınmadan yaratıcılık ve yerel demokrasi olmaz. Bu şehirde kadınların eşit haklara kavuşmasına yönelik atılacak her bir adımın, aslında ülkemizin dört bir yanında yaşayan tüm kadınlar için atılmış bir adım olduğunu biliyoruz. O nedenle çalışmalarımızı buna göre gerçekleştiriyoruz. İki yıl gibi kısa bir sürede Büyükşehir bünyesinde çalışan kadınların oranı yüzde 18’den yüzde 24’lere kadar çıktıysa bu ancak işte bu bilinçli politikanın eseridir. Eşitliği sağlamak için sadece kadın istihdamını artırmanın yeterli olmadığını; kadınların bakım yükü ve şiddet karşısında desteklenmesi gerektiğini de iyi biliyoruz.”
“BİZ KADINLARIN AZMİ VE KATILIMIYLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ ÖRNEK OLACAK”
Kadınları ve diğer grupları güçlendirerek, hayatları kolaylaştırmayı amaçladıklarından da bahseden Gülcan Kış, “Kadın ve Aile Dairemiz var. Psikolojik ve hukuki destekleri merkeze alan çalışmalara ağırlık vermeyi, güvenliği artıracak uygulamaları hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Tüm kalbimle inanıyorum ki biz kadınların azmi ve katılımıyla Büyükşehir Belediyemiz örnek olacak ve bu yolda hızla ilerleyeceğiz. Bu kentin kadınları olarak nasıl yönetimde, hizmetlerde var olmaya başladıysak; bundan sonra da eşit biçimde her alanında var olacağız. Hayatın her alanında güçlü olacağız çünkü güçlü kadınlar kimseden korkmaz” ifadelerini kullandı. Yerel Eşitlik Eylem Planı hakkında değerlendirmelerde bulunan Gülcan Kış, “Artık son aşamaya gelen Yerel Eşitlik Eylem Planı ile Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan tüm kadınlar eşitlik inancına sahip ve bunu her zaman önceleyen bir yol haritasına kavuşmuştur. Bu anlamda, bu plana destek ve katkı veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sırada kadınların eşit haklarla buluşması var. Umarım bu plan, politika üreten herkes ve her kesim için örnek bir çalışma olur ve bu toprakların özünde zaten olan eşitlik yolumuzu daima aydınlatmaya devam eder. Yolumuz uzun, ancak inancımız tam. Başladığımız yolu tamamlamak için önümüze çıkarılmak istenen engelleri de hep birlikte aşacağız. Hiçbir karar, azmimizden ve kararlılığımızdan daha güçlü değil” dedi. (Haber Merkezi)