Eren: “Sendikal örgütlenme hakkımız engelliyor!”

Eren: “Sendikal örgütlenme hakkımız engelliyor!” cukurovagazetesi.com

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), sendikaları ve üyelerine yönelik yapılan baskılarla ilgili basın açıklama düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Adanır Eren, emek ve demokrasi mücadelesi veren Haber-Sen’in, faaliyeti için kullanacağı materyallerin ve resmi evrakların Toroslar Posta Dağıtım Merkez Müdürü Ali Engin Güney tarafından imha edildiğini iddia ederek, sendikal örgütlenme haklarının engellendiğini söyledi.


Haber – Vecdi Yenigül

KESK Haber-Sen Mersin İl Temsilciliği, sendikaları ve üyelerine yönelik baskılarla ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Eğitim-Sen terasında gerçekleşen açıklamada KESK ve Haber-Sen’in kamu sendikacılığı açısından Türkiye Emek Mücadelesi tarihinde önemli bir yere sahip olduğu vurgusu yapıldı. Basın açıklamasını okuyan Haber Sen 7 No’lu Şube Kadın Sekreteri Adanır Eren, “Haber-Sen 1989 Bahar eylemleri süreciyle başlayan kamu sendikacılığı hareketinin önemli bir bileşeni olmuş ve 1992 yılında kendi iş kolunda Tüm-Habersen adıyla ilk sendikayı kurmuştur. Sendikamız KESK-HABERSEN tüm anti demokratik uygulamalara, baskı ve hukuksuzluğa rağmen taviz vermeden emekçilerin ekonomik, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi için mücadelesine kararlılıkla devam etmektedir. Bağlı olduğumuz tüm iş kollarında liyakatsızlığa, güvencesiz çalıştırılmaya yandaşlığa karşı biat etmeyerek gerek hukuki gerekse alanlarda sesini yükselterek 29 yıllık bir direniş ve mücadele birikimiyle sendikal hak mücadelesini bu günlere taşımıştır. Şüphesiz ki TÜM-Haber-Sen’den Haber-Sen’e devam eden bu onurlu mücadele geleneği geleceğe taşınacak değerli bir mirastır. Şüphesiz ki emek demokrasi ve barış mücadelemiz kazanacaktır” şeklinde konuştu.

“TEMEL HAKLARIMIZ ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERLE GÜVENCE ALTINA ALINMIŞTIR”
Eren, KESK-Haber-Sen olarak defalarca vurguladıklarını belirttiği temel hak ve özgürlüklerin en önemlilerinden biri olan sendikalaşma ve sendikal faaliyetlerin Anayasa ve yasalarla, Anayasanın 90. Maddesi ile iç hukukun üzerinde olduğu kabul edilen başta İLO sözleşmeleri olmak üzere, uluslararası sözleşmeler ve anlaşmalarla güvence altına alındığını savunarak, “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 18. Maddesinde ‘Kamu işvereni kamu görevlileri arasında sendika üyesi olmaları veya olmamaları nedeniyle bir ayırım yapamaz’ ifadesi yer almaktadır. Sendika özgürlüğü ve sendika hakkının korunması başlıklı 87 sayılı İLO Sözleşmesinin 3. maddesi 2. Fıkrasında, ‘Kamu makamları bu hakkı sınırlayacak veya bu hakkın yasaya uygun bir şekilde kullanılmasına engel olacak nitelikte her türlü müdahaleden kaçınmalıdır’ der. Ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ‘Sendikal hakların kullanımının engellenmesi’ başlıklı 118. Maddesi ile de sendikal faaliyette bulunma hakkı yasal güvence altına alınmıştır. TCK 118/2 maddesi ‘Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile hükmolunur’ denilmiştir. Bu çerçevede 8 Mart 2021 tarihinde iş kolumuzda yer alan ve örgütlü olduğumuz Toroslar Posta Dağıtım Merkez Müdürlüğü’nde yaşanan olaylar bu basın açıklamasının gerekçesini oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

“İLGİLİ ŞAHIS HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”
8 Mart tarihinde yöneticilere, örgütlenmeleri için Toroslar Posta Dağıtım Merkez Müdürlüğü’ne gidildiğinde, Haber-Sen Genel Merkezi tarafından İl Temsilciliği adına gönderilmiş olan 800 sayfalık sendika çalışmalarını anlatan kitaplar verildiğini söyleyen Adanır Eren, “İdari Hizmet Sözleşmesi el broşürleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bildirileri ve sendikamız resmi yazışma evraklarının iş yeri temsilcimizin masasından alınıp imha edildiği öğrenilmiştir. Konu hakkında kendisinden bilgi almak için Toroslar Posta Dağıtım Merkez Müdürü Ali Engin Güney ile görüşme yapmak istendiğinde yöneticilerimize hitaben ‘Siz kimsiniz, ben size hesap vermem, siz bana soru soramazsınız, haddinizi bilin’ ifadelerini kullanmıştır. Bu olumsuz tutum ve üslupla sendikamıza ait resmi evrakları ve broşürleri geri dönüşüm kutusuna attırdığını ifade etmiştir. Aynı kişi yaklaşık olarak bir ay önce, iş yeri temsilcilerimiz ve yöneticilerimize danışmadan sendika işyeri panomuzun yerini kendi keyfi tutumu doğrultusunda değiştirmiştir. Bu konuda kendisini uyarmamıza rağmen sendikamıza yönelik olumsuz tavırlarının sürdüğü, 8 Mart tarihinde gerçekleşen olaylarla da açığa çıkmaktadır. Kuruluşundan bu yana emek ve demokrasi mücadelesi veren sendikamız KESK-Haber-Sen’in sendika faaliyeti için kullanacağı materyaller ve resmi evraklar Toroslar Posta Dağıtım Merkez Müdürü Ali Engin Güney tarafından imha edilerek sendikal örgütlenme hakkımız engellenmiştir. Bu konu tutanak altına alınarak Mersin PTT Başmüdürlüğü’ne dilekçe ile bildirilmiştir. KESK Haber-Sen Genel Merkezi bilgilendirilmiş ve sendikamız genel merkezi tarafından ilgili şahıs hakkında suç duyurusunda bulunulacağının bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.

“BASKI VE KARALAMALAR KARŞISINDA SUSMUYORUZ VE BİAT ETMİYORUZ”
Anayasa ve uluslararası sözleşmelere karşın, en temel sendikal hak ve özgürlüklerinin yok sayılarak sendikal faaliyetinin engellendiğini ve görevi kötüye kullanma suçu işlenildiğini savunan Eren, “Mersin PTT Başmüdürlüğüne soruyoruz, yasalarla güvence altına alınmış olan bir hakkın kullanılmasına engel olarak sendikamıza ait resmi evrakları geri dönüşüm kutusuna attırdığını açıkça ifade eden kurum yöneticisi bu suçu işlerken kim ya da kimlerden destek alıyor? Sendikal ayrımcılık yaratan idarecilere karşı ve sendikal örgütlenme hakkımızı engellemeye yönelik bu anti demokratik eylem karşısında ki tutumunuzun benzeri olayların oluşumunda belirleyici unsur olacağının bilinmesi gerekir. Kendisini Anayasanın ve yasaların üstünde görerek suç işleyen ayrımcılık ve düşman hukuku diliyle konuşan, Toroslar Posta Dağıtım Müdürü Ali Engin Güney'e ve sendikal mücadelemizi hedef alan, kurum yöneticilerine karşı mücadelemizin devam edeceğini hatırlatıyoruz. Bilinmelidir ki Haber-Sen olarak, emeğimizin sömürüldüğü, mücadele alanlarımızın yok edilmeye çalışıldığı, sendikamıza, üye ve yöneticilerimize yönelik baskı ve karalamalar karşısında susmuyoruz ve biat etmiyoruz. Fiili meşru ve hukuki mücadelemizi sonuna kadar kullanacağımızı bir kez daha paylaşıyoruz.  KESK-Haber-Sen Mersin İl Temsilciliği olarak konunun takipçisi olacağımızı bildiriyor, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da tüm baskı ve engellemeleri aşarak emek barış ve demokrasi mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğimizi belirtiyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.