Avcı: “UV ve Antirefle özelliklerine sahip gözlük tercih edin”

Avcı: “UV ve Antirefle özelliklerine sahip gözlük tercih edin” cukurovagazetesi.com

Göz kuşkusuz en hassas organlarımızdan biri. ‘İnsanların dünyaya açılan penceresi’ olarak nitelenen göz sağlığı için gözlük kullanmak, bazı durumlarda oldukça önemli hale gelebiliyor. Mersin Yenişehir’de Optinand isimli gözlük mağazasının genç girişimcisi Mehmet Furkan Avcı, “Vatandaşlar cam gözlükler alırken özellikle güneş gözlüklerinde UV (Ultraviyole) ve Polarize olmasına dikkat etmeli. Lensli gözlüklerde ise, antirefle; zararlı ışınları koruyan cam özellikli gözlükleri tercih etmeli” dedi.


Günümüzde göz sağlığını korumak adına güneş gözlüğü ve lensli gözlüklerin kullanılması konunun uzmanı doktorların da tavsiye ettiği ve reçetesinde yer verdiği önemli bir gereç olmaktadır. Gözlük sektörü bugün uluslararası büyük markaların ortaya çıktığı büyük bir pazar olarak dikkat çekiyor. Orijinal olduğu kadar sahte gözlüklerin de yer aldığı etrafımızda bunu ayırt edebilmek için belli ölçütler var. Online alışveriş sitelerinde de satışı yapılan gözlüklerin güvenirliliğinin de bazı durumlarda endişe yarattığı düşünüldüğünde bu ürünlerin garanti belgesi, yetkili mağazaların sertifikası ve ön araştırma yapılması doğru ürünü satın almak adına önemli hale geliyor. Mersin’de Optinand isimli gözlük mağazası işleten Mehmet Furkan Avcı, göz sağlığını bozacak etkenlere, orijinal olarak kullanılması gereken lensli gözlüklerin özelliklerine ve piyasada var olan optik mağazaların yaşadığı olumsuz durumlara dikkat çekiyor. Avcı Mersin’de sıradan bir gözlük mağazası olmaktan öteye geçerek kısa sürede ses getiren bir girişimci olmayı başarmış. Ünlü isimlerle de kurduğu bağ, Mersin’de optik sektörünün gelişmesi adına ön ayak olmuş. Avcı, optik sektörüne dair sorduğumuz soruları cevapladı.

“OPTİNAND OLARAK KENDİMİZİ SÜREKLİ GELİŞTİRİYORUZ”

Genç girişimci Mehmet Furkan Avcı, eğitimini de aldığı optisyenliği ve sektöre giriş hikayelerine yer vererek, “Mersin’de girişimleri olan genç bir girişimciyim. Gerçekleştirmek istediğimiz hayallerimiz var, daha bitmiş değil. Aynı zamanda insanların göz sağlığını korumaya ve onlara değer vermeye devam ediyoruz. Herkes optik sektöründe olabilir ancak herkes sağlıkçı olamaz bizler de sağlıkçı olmaya çalışıyoruz. Bu anlamda zaten mesleğimin okulunu okudum, optisyenlik bölümü mezunuyum. Daha önce hemşirelik bölümden kısa bir süre görev aldım, burada aldığım sağlık eğitimi sayesinde de burada optik alanında hizmetimize devam ediyoruz. Mersin’de sosyal medya’yı kullanan meslektaşlarımız olmamıştı. Bizler de bu anlamda bir ilki başardık, medyayı aktif bir şekilde kullanıyoruz. Türkiye’de birçoğumuzun tanıdığı ünlü isimlerle çalışıyoruz, bu da mağazamızın daha da tanınmasına devam ediyor. Optik sektöründe hem eğitimli olmak hem de bu işi yapmak oldukça zevkli, her iki şekilde insanları anlama şansınız da oluyor. Burada en önemli nokta insanların göz sağlığını korumuş oluyorsunuz. Ellerinde numara olmasa da farklı numaralı camları takan ustalarımız da var. Bu durumun sağlığı ne kadar bozduğunu bildiğiniz için farkında oluyorsunuz. Her kalıba uymak çok önemli, böyle bir anlayışa sahip olmak bizleri çok ileri itti. Hem medyayı takip edip hem sektörü tanımak taklit edilmenize neden oluyor. Bizler kendimizi sürekli geliştiriyoruz ve kimseyi taklit etmeye çalışmıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İNSANLARIN SAĞLIĞI BİZLER İÇİN DAHA ÖNEMLİ”

İnsan sağlığına maddi kaygıyla yaklaşmadıklarını, misyonlarının göz problemlerinin önüne geçerek insanların dünyayı farklı görmeye başlamalarını sağlamak olduğunu ifade eden Avcı, “Gözlük camlarını piyasaya göre daha uygun fiyata vermeye çalışıyoruz. Bazı işletmeler maddi kaygıyı ön planda tuttuğu için çok kazanmak istiyor ve çok karlı olmaya çalışıyor, insanlar da hal böyle olunca gözlük almakta zorlanıyor. Bizler vatandaşı kaliteye yönlendirmeye çalışıyoruz, göz problemleri yaşayan ve gözlük kullanan birine bizler yardımcı olarak tabiri caizse çanak antenle görmeye çalışan kişiye bizler Ultra HD olarak görmelerini sağlıyoruz. Vatandaşımız da bu aradaki farkı rahatlıkla görebiliyor, baş ağrısı, göz ağrısı gidiyor, uyurken daha rahat uyuyor ve yürüyüşünde dahi değişiklik oluyor. Optik camları bu yüzden çok önemli, bunlara fazla önem vermek gerekiyor. Müşteriye fiyat konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnsanların sağlığı bizim için daha önemli, bizler bu işten mutlu olmaya çalışıyoruz. Maddi bir kaygımız yok, insan sağlığı önemlidir” dedi.

“UV VE ANTİFERLE ÖZELLİKLERE SAHİP GÖZLÜKLERİ TERCİH EDİN”

“İnsanlar aldığı her gözlüğün firmasını araştırmalı, cam sertifikaları olur bunu almaları gerekir. Bazı gözlük firmaları cam sertifikaları olmadan satış yapabiliyor” diyen Avcı, gözlük seçimlerinde dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Avcı, lensli ve güneş gözlüğü seçimlerinin değiştiğini ve bu özelliklere göre hareket edilmesi gerektiğini ifade ederek, “ Söylediği camı vermeyen birçok firma ile karşılaşıyoruz. İnsanların kendi sağlıklarını düşünüp, daha kaliteli yerlere gitmeli. Bizler medyada ön plandayız ve vatandaşların rağbet ettiği bir yeriz. İnsanların bütçeleri pandemi nedeniyle kısıtlı ama işporta gözlüklerinden uzak durmaları gerekiyor, tezgahlarda yer alan gözlüklerle de görebilirsiniz ancak içinde atık hammaddelerden oluşan zararlı maddeler var. Bu bizlere yarardan çok zor verir. Bu camlar atık hammaddelerden yapıldığından içerisinde plastik bulunuyor. 5-10 liraya alabileceğiniz camlar var ama bunlar gözleriniz bozar. İnsanlar 20 lira daha fazla vermemek için göz sağlığını riske atıyor. Bunu önermiyoruz. Vatandaşlar cam gözlükler alırken özellikle güneş gözlüklerinde UV (Ultraviyole) ve Polarize olmasına dikkat etmeli. Lensli gözlükler de ise, antirefle; zararlı ışınları koruyan cam özellikli gözlükleri tercih etmeli. Bizlerin en düşük UV koruması UV 400’dür. Buna çok dikkat ediyoruz. Optik gözlüklerde ise antirefle; özellikle tablet bilgisayarlar,  telefonlar, araba farları gibi zararlı ışınları koruyan camdır. Buna dikkat edilmelidir. Optik lenslerde antirefle, güneş gözlüklerinde ise polarize eğer polarize kullanamıyorsa bu kişi çünkü baş ağrısına da sebep olabilir. Polarize kullanamıyorsa UV400 kullanılması önemlidir. Optik lenslerde oksijen ve su geçirgenliği önemli bir hale gelmektedir. Su ve baz geçirgenliği olması gerekir. 100 lira veya 300 liraya da lensler bulunur ama ortadaki kaliteye bilmek gerekir. Örneğin doktor antirefle özellikli lens istiyor, ancak hasta buraya gelince en uygun fiyata almak istiyor, böyle olunca da göz sağlığını tehlikeye atıyor. Antirefle çeşitleri var ve fiyatları değişiyor. Yüzde 100 etkiye sahip antirefle lensler de var ancak bazen hastalarımızın kafasında soru işaretleri oluyor. Müşteriler para tuzağına mı düşüyorum? Diye düşünüyor. Göz sağlığını korumaya başladığı an insanlar ne kadar önemli olduğu anlamış oluyor. Tekrar ifade etmek gerekirse lensli gözlüklerde antirefle ve su bazlı olmasına, güneş gözlüklerinde ise UV ve polarize olmasına dikkat etmek ve buna göre tercihlerde bulunmak gerekir” diye konuştu.

“GÖZLÜKLER ARTIK AKSESUAR OLARAK KULLANILIYOR”

Kaliteli ürünlere yer verdiklerini, online alışveriş yapılırken de dikkat edilmesi gereken hususlara vurgu yapan Avcı, “Yaz sezonuna erken başladık, bizler bu hazırlığımıza devam ederken maalesef tezgahlarda veya köşe başlarında satılmaya hazır, atık hammadde ile hazırlanmış ve insan sağlığını bozacak gözlüklerde müşterilerini bekliyor. Bizim camlarım en doğru testlerden geçerek bize geliyor. Yurtdışından ürünlerimiz geldiği için buna tek tek dikkat ederek alıyoruz. Kalitesiz markalarla çalışmıyoruz, elimizde göz sağlığını bozacak hiçbir gözlük bulundurmuyoruz. Tespit edilince de iade ediyoruz. İnsanlar güneş gözlüğü korumasını unuttular aslında güneş gözlüğü gözlerimizi koruyan bir araç. Ancak insanlar gözlüğü bir aksesuar olarak görmeye başladı. Cam kalitesinden çok model arayışını tercih edenler var. İnternet sitelerinde ikinci gözlük alanlarına indirim uygulanıyor aslında buna dikkat edilmeli, sosyal medyada sorunlar var, insanlar her gördüğü ürünleri orijinal gibi görebiliyor. İnternet alışverişinde aldığımız bazı gözlüklerin sokakta satılanla bir farkı yok. En kaliteli polarize camlarda bile sahteleri satılıyor. Kendi çevremizde bile buna şahit oluyoruz. Butik işletmelerinde de piyasada olmayan gözlükler var, bu da denetlenmiyor” şeklinde konuştu.

Optik mağazalarda insan sağlığına dikkat edenlerin sayısının azaldığını, vatandaşların da ürün alırken özellikle garanti belgesini almalarının önemine değinen Avcı, “İnsanlar bir satış paneli üzerinde alışveriş yaparken firmaları araştırmalı, künyesini kontrol etmeli, güvenirliliğini test etmeli. Alacağınız ürün yetkili bir firma olmalı ve sertifikası olmalı. Büyük optik zincirleri var ama aynı ürünü bulundurmasına rağmen farklı fiyatlarda satışları yapılıyor. Bilmediğimiz gelişmeler oluyor. Göz sağlığını düşünen çok az optik firmaları var. Bazı optik firmaları 20 orijinal aldığı gözlüklerin içine 5 tane de sahte ürün koyuyor, bu sayede ayırt edilemeyecek derece insanlar yanıltılıyor. İnsanlar bir ürünü alırken faturasına dikkat etmeli, eğer fatura yoksa, garantisi yoksa buna dikkat etmeli” dedi.

“ÜNLÜ İSİMLERLE GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR”

Ünlü isimlerle yeni sezon öncesi iletişimlerinin sürdüğünü ve amaçların Optinand mağazasını daha ileriye taşımak olduğunu kaydeden Avcı, “Ünlü isimlerle görüşmelerimiz devam ediyor, yaz sezonu öncesi güzel sürprizlerimiz olacak. Daha fazla isimle Optinand mağazamızı ileriye taşımaya devam edeceğiz. Ünlü isimler bizlerden gözlük konusunda daha bilinçli davranıyorlar. Araştırıyorlar ve buna göre hareket ediyorlar. Medyada ön planda oldukları için bizleri dahi araştırdıktan sonra iletişimimiz kuvvetlenmiş oluyor. Akdeniz bölgesinde bizlerle yarışan bir optik mağazası yok, bunun nedeni samimi ve dürüst olmak.  Bizler Optinand’ı açmadan önce bir yıl boyunca pazar araştırması yaptık, Akdeniz’de, Çukurova’da sektörde eksiklikler neler bunu görmeye çalıştık. Müşteriyi bekleyen meslektaşlarımızı var ama bizler tam tersini yapmaya çalıştık, bizler müşterimize gittik. Sosyal medya aracılığıyla da hep bir adım ileriye gittik. Bizler ilk zamanlar iyi bir başlangıç yapmadık ama kısa sürede etkileşim kurduk ve ünlü isimlerde de bu başarımızı pekiştirdik. 81 ilde şubemiz var gibi hareket ediyoruz. Türkiye’nin her iline çok yakınız artık. Bu insanlarda memnuniyet yaratıyor ve hemen her yerde ismimiz duyulmuş oluyor. Bu bizim insanlara verdiğimiz güvenle ilgili ve ünlü isimlerin de bizleri tercih etmesi de burada önemli oluyor.  Amacımız daha da ileriye gitmek” şeklinde konuştu.