Eğitim Sen Mersin Şubesi, Turgutlu’da bir lise önünde yaşanan silahlı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. 22 Eylül 2026 sabahında meydana gelen olayda öğrencilerin yaralandığını belirten sendika, olayın tüm yönleriyle araştırılmasını ve kamuoyunun resmi makamlar tarafından açık şekilde bilgilendirilmesini istedi.
“Artık yalnızca geçmiş olsun demek yeterli değil”
Sendika açıklamasında, öğrencilerin ve eğitim çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasının kamusal bir sorumluluk olduğu vurgulandı. Okul çevrelerindeki güvenlikten çocukların silaha erişimine, akran zorbalığından psikososyal destek hizmetlerine kadar birçok başlığın birlikte ele alınması gerektiği ifade edildi.
Eğitim Sen, okullarda yeterli sayıda rehber öğretmen ve psikolojik danışman bulunmasını, yardımcı personel ve güvenlik personeli ihtiyacının karşılanmasını istedi. Açıklamada ayrıca akran zorbalığı ve okul içi şiddete karşı bilimsel ve koruyucu programların uygulanması gerektiği belirtildi.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin kıyafetine yönelik düzenlemelerini de değinen sendika, eğitim sisteminin temel sorunlarının kıyafet uygulamalarıyla çözülemeyeceğini savundu. Açıklamada, “Öğretmene önlük giydirerek eğitimin niteliği yükselmez. Okulların sorunları kıyafet düzenlemeleriyle çözülmez” ifadelerine yer verildi. Eğitim Sen, Bakanlığa yönelik çağrısını, “Öğretmenin önlüğünü değil, okulun gerçek sorunlarını gündeminize alın” sözleriyle dile getirdi.
Ücretsiz yemek ve temiz su talebi
Sendika, okul güvenliğinin yalnızca kamera, disiplin ve güvenlik uygulamalarının artırılması anlamına gelmediğini belirtti. Güvenli okulun öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılandığı, kendilerini ifade edebildiği ve öğretmenlerin güven içinde görev yaptığı bir ortam olması gerektiği ifade edildi.
Açıklamada öğrenciler için temiz ve ücretsiz içme suyu sağlanması, her öğrenciye okulda en az bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi, temizlik ve hijyen sorunlarının çözülmesi ve çocuk yoksulluğunun eğitime etkilerine karşı sosyal devlet politikalarının uygulanması istendi.
“Güvenli okul, daha fazla baskı ve gözetim değildir”
Eğitim Sen, şiddetin nedenlerinin ekonomik, toplumsal ve psikososyal yönleriyle ele alınması gerektiğini belirtti. Çocuk yoksulluğu, toplumsal şiddet, silaha erişim, dışlanma, okul terkleri, akran zorbalığı ve psikososyal destek eksikliğinin birlikte değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi. Açıklamanın sonunda, “Okullar çocuklarımızın korktuğu değil, kendisini güvende hissettiği yerler olmak zorundadır” denildi.
Eğitim Sen Mersin Şubesi, Turgutlu’da yaralanan öğrencilere yeniden geçmiş olsun dileklerini ileterek olayın tüm boyutlarıyla araştırılmasını, varsa ihmallerin ortaya çıkarılmasını ve benzer olayların yaşanmaması için kalıcı önlemler alınmasını talep etti.




