Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), geçtiğimiz yıl ülkemizin en büyük atık su sulama projesini Afyonkarahisar'da hayata geçirdiği gibi, bu kez Kilis'te de önemli bir projeyi tamamladı. Kilis'teki Evsel Atıksu Arıtma Tesisi, 2790 dekar tarım arazisini arıtılmış sularla sulamak üzere faaliyete geçti. Bu proje ile Kilis'in Merkez, Arpakesmez ve İnanlı köyleri arasında toplam 4720 dekar alanda tarımsal sulama sağlanacak.
Projenin ilk etabında 2790 dekar alanın sulanması planlandı ve bu proje tamamlanarak Kilisli çiftçilere sunuldu. Arıtılmış su, tarımsal sulama için kullanılarak, yıllık 40 milyon TL net gelir artışı sağlanması bekleniyor. 205 milyon TL'ye mal olan projeyle günlük 30 bin metreküplük su, tarım arazileriyle buluşturulacak ve bu sayede bölgedeki tarımsal verimlilik artırılacak.
Atık sular, kaynak olarak yeniden kullanılacak
DSİ, suyun doğal kaynakları kirletmeden yeniden kullanılmasını sağlayan atık su arıtma tesislerinde geliştirdiği yenilikçi yöntemlerle, atık suları sulama suyu kalitesine getiriyor. Kilis Evsel Atıksu Arıtma Tesisi'nde, 2022 yılında yapılan dezenfeksiyon ünitesinin eklenmesi ile arıtılan sular, tarımsal sulamada kullanılabilecek seviyeye ulaştı. 2023'te yapılan proje çalışmaları ile sulama alanları belirlendi ve Kilis'in tarım alanları, arıtılmış su ile beslenmeye başladı.
Barajlara alternatif: Arıtılmış atık sular
Arıtılmış atık su projeleri, geleneksel sulama yöntemlerinde kullanılan baraj ve göletlerin yerini alacak şekilde tasarlanıyor. Bu projeler, su kaynaklarının sınırlı olduğu bölgelerde, depo yapımına gerek kalmadan sulama suyu teminini sağlıyor. Ayrıca, atık suyun içeriğindeki azot ve fosfor gibi besin maddeleri, tarımsal verimliliği artırmaya da yardımcı oluyor.
Ulusal ölçekte projeler devam ediyor
Afyonkarahisar'daki dev projeyi 2024 yılında tamamlayarak 9 bin 50 dekar araziyi suya kavuşturmayı başaran DSİ, benzer projeleri Türkiye genelinde yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu projelerle, arıtılmış atık suyun tarımda kullanılması hedefleniyor. Türkiye çapında şu anda 42 adet evsel atık su arıtma tesisinin tasarım çalışmaları devam ederken, tüm tesislerde atık suyun tarımsal sulamada kullanılmasına olanak veren arıtma üniteleri yer alacak.