Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) 2. Başkanı ve Anamur Muz ve Çilek Üreticileri Dernek Başkanı Ali Ufuk Yılmaz, Anamur’da muzun dalından hasat edilmesinden tüketiciye ulaştırılmasına kadar geçen süreci anlattı. Hasat, taşıma, temizleme, dinlendirme ve sevkiyat aşamalarını anlatan Yılmaz, yerli muzun kısa sürede tüketiciye ulaştırılmasının tazelik açısından önemli olduğunu belirterek, yerli üretime destek çağrısında bulundu.
Anamur’da muz bahçelerinde başlayan üretim süreci, hasadın ardından paketleme ve sevkiyat aşamalarıyla devam eden süreci ayrıntılarıyla anlatan Ali Ufuk Yılmaz, üreticilerin, ürünün taşınma sırasında zarar görmemesi için toplanmasından taşınmasına kadar son derece hassas ve zahmetli bir süreçte büyük emek verdiklerini söyledi. Yılmaz, bahçeden tesise getirilen ürünler burada temizlenerek, dinlendirme odalarında bekletildiğini ve ardından satış noktalarına gönderildiğini aktardı.
“Hasat sırasında muzları koruyoruz”
Muzun hasat aşamasında dikkatli bir çalışma yürütüldüğünü belirten Ali Ufuk Yılmaz, ürünlerin bahçeden tesise taşınırken zarar görmemesi için kullanılan yöntemleri, “Anamur’un muz bahçesindeyiz. Dalından hasat ettiğimiz ürünlerimizi tüketicilerimize ulaştırmak üzere topluyoruz. Hasat sırasında muzları yaklaşık 5 santimetre kalınlığındaki pamuksu örtülerle koruyoruz. Meyvelerimizin hiçbir şekilde zarar görmeden tüketiciye ulaşması için hasat işlemini dikkatli bir şekilde gerçekleştiriyoruz” sözleriyle anlattı.
Hasat edilen muzların daha sonra taşıma araçlarına getirildiğini belirten Yılmaz, özellikle muz dallarının ve meyvelerin birbirine temas ederek zarar görmemesi için koruyucu uygulamaların sürdürüldüğünü ifade ederek, “Dalından hasat ettiğimiz muzlarımızı hevenk ve muz dalına göre koruyarak taşıyoruz. Kenarlarda ve altta bulunan korumalarla birlikte hasat ettiğimiz muzları taşımak üzere aracımıza getiriyoruz. Buradaki amacımız, ürünün bahçeden tesise kadar zarar görmeden ulaşmasını sağlamak” dedi.
“Sadece temiz su kullanıyoruz”
Bahçeden tesise getirilen muzların burada işleme alındığını belirten Yılmaz, ürünlerin saplarından ayrılarak temizleme işleminden geçirildiğini söyledi. Yılmaz, temizleme aşamasında herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığını belirterek, “Bahçeden hasat ettiğimiz muzları iş yerimize getiriyoruz. Burada muzları sapından ayırıyoruz. Sadece meyve olarak tüketiciye sunacağız. Muzları temiz suyun içerisine bırakıyoruz. Kullandığımız su Toroslar’ın eteklerinden akan doğal kaynak suyu. Muzlarımızda herhangi bir katkı maddesi kullanılmıyor” ifadelerini kullandı.
“24 saat, en fazla 48 saat dinlendiriyoruz”
Temizleme işleminin ardından muzların dinlendirme odalarına alındığını belirten Yılmaz, ürünlerin sevk edileceği bölgeye göre belirli bir süre bekletildiğini söyledi. Yaşanan süreci ayrıntılarıyla anlatan Yılmaz, “Temizleme işleminden sonra muzlarımızı dinlenme odalarımıza alıyoruz. Hangi ile gidecekse, dinlenme odalarında 24 saat veya en fazla 48 saat bekleyecek şekilde dinlendiriyoruz. Daha sonra siz değerli tüketicilerimize ulaştırılmak üzere araçlarımıza yüklüyoruz. Burada muzlarımız sizler için dinleniyor. Dinlendirme sürecinin ardından ürünler sevkiyata hazır hale geliyor. Taşıma sırasında muzların dış etkenlerden korunmasına da dikkat ediliyor. Özel araçlarla sevkiyat yapılıyor” şeklinde bilgi verdi.
“Rüzgardan, soğuktan ve sıcaktan koruyoruz”
Muzların tüketiciye ulaştırılması aşamasında kullanılan araçların da ürünün korunmasına uygun olması gerektiğini belirten Yılmaz, sevkiyat sırasında ürünlerin hava koşullarından etkilenmemesi için gerekli önlemlerin alındığını ifade ederek, “Yerli üretimi olan muzlarımızın son aşamasındayız. Bu araçlarla yerli muzumuzu tüketicilerimize ulaştıracağız. Muzların rüzgardan, soğuktan ve sıcaktan etkilenmemesi için bu tür araçlarla taşıma yapıyoruz” dedi.
“Dalından tüketiciye çok kısa sürede ulaşıyor”
Yılmaz, Anamur muzunun en önemli avantajlarından birinin üretim bölgesi ile tüketici arasındaki mesafenin kısa olması olduğunu söyledi. Hasat edilen ürünün kısa süre içerisinde hazırlanarak sevk edildiğini belirten Yılmaz, yerli muz ile ithal muz arasındaki süre farkına dikkat çekerek, “Düşünün ki bizim muzumuz hasat edildi. Soğuk hava depolarında 24 saat dinlendi ve sizlere ulaşmak üzere yola çıktı. Kısa süre sonra, hatta 24 saat dolmadan bile tüketiciye ulaşabiliyor” diye konuştu.
“İthal muzun raflara gelmesi yaklaşık 40 günü buluyor”
İthal muzun Türkiye’ye ulaşması için deniz yoluyla uzun bir taşıma süreci gerektiğini belirten Yılmaz, bunun yanında ürünlerin raflara çıkmadan önce farklı aşamalardan geçtiğini söyledi.
İthal muzun yolculuğunu anlatan Yılmaz, “İthal muzu düşündüğümüz zaman, deniz yoluyla hava ve taşıma şartlarına bağlı olarak yaklaşık 20-30 günde ülkemize gelebiliyor. Ülkemize geldikten sonra da raflara ulaşması için 10-15 günlük bir süreç yaşanıyor. Yani ithal muzun raflara gelmesi yaklaşık 40 günü bulabiliyor. Bu süre ürünün hasat edildiği yer ile tüketici arasındaki mesafenin önemini ortaya koymaktadır. Buna karşın Anamur’da üretilen yerli muzumuz, hasat edildikten kısa süre sonra tüketiciye ulaştırılabilmektedir.” Şeklinde konuştu.
“40 günde nasıl canlı kalıyor?”
Yılmaz, ithal muzun uzun süreli taşıma ve bekleme sürecine ilişkin de tüketicilerin dikkatini çekmek istediğini belirterek, “Bir meyve düşünün. İthal muzları düşünün. 40 günde nasıl oluyor da canlı duruyor, nasıl oluyor da daha ayakta kalabiliyor? Bunu anlamak mümkün değil” ifadelerini kullandı. Yılmaz, buna karşılık Anamur’da yetiştirilen muzların hasattan sonra kısa süre içerisinde hazırlandığını ve sevkiyata çıkarıldığını belirtti.
“Yerli muzu tercih etmenizi rica ediyoruz”
Yerli muzun tüketiciye kısa sürede ulaştığını belirten Yılmaz, ürünün fiyat açısından da tüketiciye avantaj sağlayabildiğini ifade etti. Yılmaz, “Yerli muzlarımızı hasattan sonra hazırlayıp hemen sizlere ulaştırıyoruz. Yerli muzu hem fiyat olarak daha uygun şekilde sunuyoruz hem de kısa sürede tüketiciye ulaştırıyoruz. Sizlerden ricamız, sadece rafa gelmesi 40 günü bulan ithal muzları tercih etmek yerine, 24 saat içerisinde hazırlanarak sizlere ulaşan yerli muzumuzu tüketmeniz” diye konuştu.
“Her aşamasını gösterdik”
Anamur muzunun tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği tüm aşamaları göstermeyi amaçladıklarını belirten Yılmaz, hasattan taşımaya, temizlemeden dinlendirmeye ve nakliyeye kadar sürecin üretim zincirinin önemli parçaları olduğunu söyleyerek, “Hasatta kesim işleminden depolamaya, nakliyeden tüketiciye ulaşmasına kadar her aşamayı sizlere tanıttık. Muzun nasıl hasat edildiğini, nasıl korunduğunu, nasıl temizlendiğini, nasıl dinlendirildiğini ve nasıl taşındığını gösterdik” dedi.
“Üreticimize sahip çıkalım”
Anamur’da muz üretiminin yalnızca bir tarımsal faaliyet olmadığını belirten Yılmaz, binlerce üreticinin geçiminin bu üretime bağlı olduğunu söyledi. Yerli muz tercihinin aynı zamanda üreticinin emeğine destek anlamına geldiğini ifade eden Yılmaz, tüketicilerden yerli üretime sahip çıkmalarını isteyerek, “Yerli üreticiye, ülkemizin üreticisine, ülkemizin çiftçisine destek çıkmanızı talep ediyoruz. Yerli muz sofrada, üretici tarlada güçlü olsun. Anamur’un muzunu tercih edelim ve kendi üreticimize sahip çıkalım. Hepinize teşekkür ediyoruz” dedi.



