AKİB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Sarıkaya, küresel ticarette yaşanan belirsizliklere rağmen üreticilerin, ihracatçıların ve lojistik zincirinin uyumlu çalışmasının bu başarıyı ortaya çıkardığını belirterek, "Kalite odaklı üretim anlayışı, pazar çeşitliliği ve güçlü tedarik kabiliyeti ihracattaki ivmeyi destekledi. Bölgemiz, Türkiye yaş meyve sebze ihracatındaki öncü konumunu daha da pekiştirdi." dedi.

Narenciye ihracatın lokomotifi oldu

Yılın ilk yarısında ihracatın en büyük bölümünü narenciye ürün grubu oluşturdu. Narenciye ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 620,5 milyon dolara yükselirken, toplam yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık yüzde 55'ini oluşturdu.

Sarıkaya, "Narenciye ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 66 artışla 620,5 milyon dolara ulaştı. Toplam yaş meyve sebze ihracatımızın yaklaşık yüzde 55'ini oluşturan narenciye grubu, sektörümüzün rekabet gücünü ve uluslararası pazarlardaki etkinliğini bir kez daha ortaya koydu." ifadelerini kullandı.

Mandalina ilk sırada yer aldı

Ürün bazında ihracatta ilk sırayı 357,6 milyon dolarla mandalina aldı. Bu üründe değer bazında yüzde 86, miktar bazında ise yüzde 48 artış kaydedildi.

Sarıkaya, "Mandalina tek başına toplam yaş meyve sebze ihracatımızın yaklaşık yüzde 32'sini oluşturdu. Mandalinadaki güçlü talep ve başarılı sezon performansı, ilk yarı ihracatımızın en önemli itici gücü oldu." dedi.

Şeftali ihracatı yüzde 169 artışla 164,9 milyon dolara, limon ihracatı ise miktardaki gerilemeye rağmen birim fiyat avantajıyla yüzde 32 artışla 157,8 milyon dolara yükseldi.

Kayısı ihracatında yüzde 65, portakalda yüzde 128, kiraz ve vişnede üç haneli artış kaydedildi. Greyfurt, nar, havuç-turp ile hıyar-kornişon ihracatında da çift haneli büyüme gerçekleşti.

Sarıkaya, "Bu tablo ürün çeşitliliğinin ihracata sağladığı katkıyı açıkça ortaya koyuyor. Yüksek katma değerli ürün satışları sektör açısından önemli kazanımlar sağladı." diye konuştu.

Rusya ilk sıradaki yerini korudu

Yılın ilk yarısında en fazla ihracat yapılan ülke 402,5 milyon dolarla Rusya Federasyonu oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 46 arttı. Irak ise yüzde 315 artışla 245,5 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşarak en dikkat çeken pazar oldu. Irak'ın toplam ihracattan aldığı pay yüzde 22'ye yükseldi. Romanya ise yüzde 4 artışla 113,1 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı.

Polonya, Ukrayna ve Almanya başta olmak üzere Avrupa pazarlarında büyümenin sürdüğünü belirten Sarıkaya, özellikle Çekya'da yüzde 124, Bulgaristan'da ise yüzde 48 oranında artış kaydedildiğini söyledi.

Narenciyede Irak'a ihracat yüzde 260 arttı

Narenciye ihracatında Rusya Federasyonu 208,9 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, Irak'a yapılan narenciye ihracatı yüzde 260 artışla 139,6 milyon dolara ulaştı. Sarıkaya, Avrupa pazarlarında Almanya, Çekya ve Bulgaristan'da yakalanan yüksek artış oranlarının narenciye ürünlerine yönelik talebin güçlendiğini gösterdiğini belirterek, "Yeni pazarlarda kalıcı olmayı, mevcut pazarlarda ise ürün çeşitliliğini artırmayı hedefleyen çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

35 gebe angus düveyle üretimini büyüttü
35 gebe angus düveyle üretimini büyüttü
İçeriği Görüntüle

İkinci yarıda tanıtım ve yeni pazarlar ön planda

Yılın ikinci yarısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sarıkaya, üretimden lojistiğe kadar tüm zincirde kalite ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Sarıkaya, "İhracatçılarımızın rekabet gücünü artıracak projeleri kararlılıkla sürdüreceğiz. Yeni pazarlara erişimi kolaylaştıran tanıtım faaliyetleri, uluslararası fuar organizasyonları ve ticaret heyetleriyle sektörümüzün küresel pazarlardaki konumunu daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Üreticimizden ihracatçımıza kadar tüm paydaşlarımızın ortak emeğiyle 2026 yılını güçlü ihracat rakamlarıyla tamamlayacağımıza inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi