Esen ÇALICI

Esen ÇALICI

TEKNOFEST ADANA İLKLERE İMZA ATTI

 


Geçtiğimiz hafta Adana’da gerçekleşen Teknofestin rüzgarı hala dinmedi. Özellikle havacılık ve savunma sanayiinde ne kadar ileri bir teknolojiye sahip olduğumuz bizleri gururlandırırken festivalin sosyal alanlarındaki uygulamalarda katılımcıların yüzünü güldürdü. Yeme İçme alanının girişine konulan fiyat listeleri ve bu listenin dışına kesinlikle çıkılamaması katılımcılara rahat bir nefes aldırdı. Dilediğiniz standtan alacağınız ürünlerin fiyatlandırması tek tipti ve yemekler gayet erişilebilir fiyatlarda vatandaşlara sunuldu. Tüm markaların hizmet kalitesi yüksekti. Bilindiği üzere festivaller son yıllarda rant kaygısı ve serbest fiyat politikalarıyla katılımcıların hayal kırıklığına uğramasına sebep oluyordu. Bir ürüne ne kadar ödeneceği asla bilinmezken denetimsizlikten dolayı sunulan yiyecekler çok kalitesiz ve özensiz sunuluyordu. Teknofest Adana bir ilki gerçekleştirip vatandaşı gerçekten mutlu eden karnı acıktığında ya da bir şey içmek istediğinde alanı terk etmek zorunda kalmayan büyük temiz dinlenme alanları ve makul fiyatlarıyla festival nasıl yapılırmış gösterdi. 
Festival alanının bir bölümü ise tamamen 13 yaş altı çocuklara özel yapılmıştı. Çocukların, onlar  için tasarlanmış  uzay temalı şişme havuzlarında eğlenirken aynı anda gezegenleri ve uzay cisimlerini öğrenme şansları oldu. Simülasyon sergilerinde ise geçmişten geleceğe ülkemizdeki teknolojik gelişim düz bir anlatımla çocuklara görsel ve işitsel olarak sunuldu. Lise düzeyindeki gençler için ise farklı alanlarda ödüllü yarışmalar yapıldı ilk uçuş deneyimlerinin yanı sıra savaş araçlarına binip alanda kontrollü bir şekilde gezdirilerek gençlerimize  askeri araçları tanıma imkanı sunuldu.
Festivalin ulaşmım kısmında ise Adananın bir çok merkezi noktasından ücretsiz servisler kalktı. Bu şekilde hem ulaşım rahatlatılırken hemde sosyal belediyeciliğe yakışır şekilde vatandaş alanın içine kadar yol parası vermeden konforlu bir şekilde ulaştı. 
Bir çok festivale ev sahipliği yapan Çukurova bölgesinde ilk kez yapılan bu uygulamaların diğer şehirlere ve festivallere örnek olması gerekiyor.  Festival adı altında gelen yerli yabancı turistlerin para kaynağı olarak görülmesi ve durumdan istifade uygulanan abartılmış fiyatlar katılımcılarda olumsuz izlenim bırakıyor. Ekonominin gidişatı ortadayken sosyalleşmek bu kadar zorlaşmışken festivale katılanların ekonomik kaygı taşımadan günün keyfini çıkarabilmesi festivalin tamamen hizmete ve eğlenceye yönelik düzenlendiğini kanıtladı. Bu bakımdan TEKNOFEST ADANA bir ilke imza attı ve festivallerin içeriği dışında katılımcılar için  sosyal anlamda yapılabilecek ne varsa bizlere gösterdi.




ARŞİV YAZILAR