Erol Kamalak

Erol Kamalak

BU YAZIYI OKUYUN, DOLANDIRILMAYIN

 


Ülkemizde yaşanan birçok dolandırıcılık konuları hakkında kısa kısa yazdım.

Kargo mesajlı dolandırıcılık sahte bir alışveriş sitesi üzerinden bir ürünün reklamına vatandaşların erişimini sağlayıp cep telefonu, T.C. numarası elde ediliyor.

Vatandaş siparişi vermese dahi vermiş gibi yapıp "Kargo iadesi yapıldı" deyip aylar sonra hukuk bürosundan aranıp icra başladı, bu süreç davaya dönerse 5-10 bin lira ödeme yapmanız gerekir. Siz bize şimdi 250, 500 kimi zaman da 1000 lira gönderin meseleyi kapatalım deniyor. Kimi vatandaş icrayla uğraşmamak adına 250 lira öderken, kimi vatandaş hemen karakola giderek ilgili kişilerden şikayetçi oluyor. Her 10 kişiden 5 kişisi 250, ya da 500 lira dolandırıcının hesabına atsa adamlar bu dolandırıcılıktan vazgeçmez.

Siz siz olun yapılan aramalarda karşı tarafı 2 dakika bekletip, Google aranan numarayı sorgulayınız. Kısa zamanda Google size bilgi verecektir. Dolandırıcı daha sonra ararsa karakola gidin şikayetçi olunuz. Ayrıca yaptığınız alışverişleri hangi internetten sitesinden, hangi karttan yaptığınızı bir köşeye not ediniz. Sakla zamanı gelir zamanı.

Kendisini polis olarak tanıtan dolandırıcı 

Vatandaşları, telefonla arayarak kendisini polis olarak tanıtıp İsminizle yasal olmayan işlemler yapılmış. Yasal olmayan işlerim silinmesi için hesabımıza şu miktarda para yatırılması lazım diyen dolandırıcıya yüzlerce kez dolandırıcının hesabına para yatırılır.

Çekiliş dolandırıcılığı

Sosyal medya üzerinden gördüğü çekilişe katılan vatandaş daha sonra sosyal medya hesabına telefon kazandığı belirtilen bir mesaj aldı.

Telefonu almak için gönderilen ibana belirli bir miktar para yatırması gerektiğini belirtir. Parçalar halinde ibana belirli miktarda para yatırılır Aradan günler geçmesine rağmen ne telefon gelir ne de para….

Bilmediğiniz sitenizde çekiliş, hayallerinizi suya düşürür.

Dublörlü dolandırıcılık

Mersin'de 'dublör' kullanarak yabancı ülkede yaşayan ve Türkiye'de arsa ve evi bulunan vatandaşların, sahte evrakla birçok vatandaşımız dolandırıldı.  Akıllara durgunluk veren, şeytanı da şaşırtan bu hırsızlık yöntemi ile bazı uyanıklar köşeyi dönerken, kamu kurum ve kuruluşlarının nasıl güvenlik konusunda aciziyet içinde oldukları da gözler önüne serdi. Yurt dışında olan vatandaşlarımız şimdi panik içerisinde acaba bizim başımıza gelebilir mi? Korkusu sardı. Bu önemli operasyonu başarıyla yapan Mersin Emniyetine teşekkür ederim.

Bu köşe yazımı yazarken yabancı dolandırıcılar sosyal medya üzerinden mesaj attı.




ARŞİV YAZILAR