MESKİ’den Tarsus’ta içme suyu sorununa kalıcı çözüm
MESKİ’den Tarsus’ta içme suyu sorununa kalıcı çözüm
İçeriği Görüntüle

Yenişehir Belediyesi, sıfır atık çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. 10 hizmet binasında kurduğu Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan belediye, tonlarca atığı geri dönüşüme kazandırarak doğayı korudu. İlçe genelinde atıkların kaynağında ayrı toplanmasını ve geri dönüşüm süreçlerinin etkin şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla kurulan Atık Getirme Merkezi’nde geri kazanılabilir ve özel nitelikli atıklar mevzuata uygun şekilde toplanıyor, geçici olarak depolanıyor ve ardından lisanslı tesislere sevk ediliyor. Süreç boyunca atıkların kayıt altına alınması ve takibi de düzenli olarak gerçekleştiriliyor. 2025 yılı verilerine göre 1 milyon 10 bin 281 kilogram karışık ambalaj atığı, 288 bin 100 kilogram tekstil atığı ve bin 801 kilogram atık bitkisel yağ geri dönüşüme kazandırıldı. Ayrıca tehlikeli ve özel nitelikli atıklar da lisanslı firmalara gönderilerek çevreye zarar vermeden bertaraf edildi.

Yenişehir'de Geri Dönüşüm Seferberliği (3)

750 kilogram atık bitkisel yağ, geri dönüşüm süreçlerine kazandırıldı

Yenişehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, 2026 yılının ilk 5 ayında da, belediye hizmet binalarından 7 ton 914 kilogram karışık ambalaj atığı, ilçe genelinde ise 365 ton 405 kilogram karışık ambalaj atığı, 2 ton 660 kilogram ömrünü tamamlamış lastik ile 750 kilogram atık bitkisel yağı ve 82 ton 160 kilogram tekstil atığı toplayarak geri dönüşüm süreçlerine kazandırdı. Ayrıca 224 ton 320 kilogram hacimli atık ile 31 kilogram tıbbi atık ise lisanslı firmalara gönderilerek çevreye zarar vermeden bertaraf edildi. Öte yandan atıkların kaynağında ayrıştırılmasını teşvik etmek amacıyla ilçe genelinde vatandaşların yoğun olarak kullandığı noktalara 8 adet 7’li sistem Mobil Atık Getirme Merkezi yerleştirildi. Bu merkezlerde kağıt-karton, cam, plastik, metal, elektronik atıklar, atık bitkisel yağlar ve atık piller ayrı ayrı toplanarak geri dönüşüm sürecine dahil ediliyor. Çevrenin korunması ve halk sağlığının desteklenmesi amacıyla evsel kaynaklı atık ilaçların güvenli şekilde toplanmasına yönelik çalışmalara da ağırlık veren Yenişehir Belediyesi, Mersin Eczacı Odası ile imzalanan protokol doğrultusunda ilçe genelindeki 37 eczaneye Atık İlaç Toplama Kutuları yerleştirdi. Vatandaşlar kullanım süresi dolmuş veya ihtiyaç fazlası ilaçlarını bu noktalara teslim ederek çevrenin korunmasına katkı sağlıyor.

Yenişehir Belediyesi, sıfır atık çalışmalarını yalnızca atık toplama ve geri dönüşüm faaliyetleriyle sınırlı tutmuyor. Çevre bilincinin artırılması amacıyla eğitim faaliyetlerine de ağırlık veriliyor. Bu kapsamda İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü koordinasyonu ile çevre mühendislerimiz tarafından okullarda öğrencilere geri dönüşüm, atık yönetimi, sürdürülebilirlik ve su verimliliği konularında eğitimler verilirken, öğrenciler atık ayrıştırma tesisimizi ziyaret ederek süreci yerinde gözlemleme fırsatı buluyor. Ayrıca apartman ve site sakinlerine kapıdan kapıya atık toplama sistemi ile ambalaj atıklarının doğru şekilde ayrıştırılması konusunda bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Belediye tarafından farklı hedef gruplarına yönelik düzenlenen eğitimlerle sıfır atık uygulamaları, atıkların doğru ayrıştırılması ve su verimliliği konularında farkındalığın artırılması hedefleniyor.

Yenişehir'de Geri Dönüşüm Seferberliği (11)

Yürütülen bu büyük operasyonun sahadaki yansımaları ve kurumsal iş birliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Yenişehir Belediyesi iştiraki olan Yenişehir Temiz Çevre Eğitimi, Atık Yönetimi ve Danışmanlık Anonim Şirketi (TEÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Boraarslan, şu ifadeleri kullandı: “Belediyemizin bu güçlü operasyonunun arkasında çevreye duyduğumuz sonsuz bir saygı var. Son derece büyük bir emek var. Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in vizyonuyla kurulan ve büyük destekleriyle bugüne gelen bu proje ile atıkları bir çevre sorunu olmaktan çıkarıp, çevreye son derece duyarlı, yararlı bir değere dönüştürüyoruz.” TEÇEV Anonim Şirketi Genel Müdürü Umut Özsoy ise yürütülen çalışmaların geçmişi ve yeni dönem hedefleri hakkında teknik detaylar paylaşarak şöyle konuştu: “Ambalaj atıkları, tekstil atıkları ve bitkisel atık yağlarla ilgili olan çalışmalarımızı ve geri dönüşüme kazandırma faaliyetlerimizi şirketimizin kurulmuş olduğu 2020 yılından beri kararlılıkla sürdürmekteyiz. Dal budak atıkları ve evlerden kaynaklı olan atık ilaçların yönetimi, kontrolü ve bertarafı ile ilgili olan çalışmalarımızı da yeni dönemimiz içerisinde başlatmış bulunmaktayız. Günlük ortalama 6 ton civarında atığımız gelmektedir. Kısmen de olsa bunların bir kısmı geri dönüştürülemeyen atıklar niteliğinde olduğu için maalesef çöpe dönüşmektedir.”

Kaynak: Haber Merkezi