Mersin’de yaz aylarında tezgahlarda yerini alan mevsimlik ürünlere taze fındık da eklendi. Adapazarı’ndan getirilen ve henüz kurutulmadan satışa sunulan fındık, kilogramı 400 TL’den tüketiciyle buluştu. Türkiye’de fındık denildiğinde ağırlıklı olarak Karadeniz illeri akla gelse de Sakarya’nın Adapazarı ilçesi de önemli üretim alanları arasında bulunuyor. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte dalından toplanan fındığın bir bölümü kurutma işlemine ayrılırken, bir bölümü ise “taze fındık” olarak farklı kentlerde satışa sunuluyor.
Dalından tezgaha uzun yolculuk
Adapazarı’ndan Mersin’e getirilen taze fındık, kurutulmuş üründen hem dokusu hem de tüketim biçimiyle ayrılıyor. Yeşil dış kabuğundan çıkarıldıktan sonra sert kabuğuyla satılan ürün, içindeki fındığın daha yumuşak ve nemli olması nedeniyle özellikle hasat döneminde tercih ediliyor. Raf ömrünün kuru fındığa göre daha sınırlı olması ise ürünün mevsimlik olarak tüketilmesini beraberinde getiriyor.
Mersin’de tezgah açan satıcı, ürünün doğrudan Adapazarı’ndan geldiğini belirterek, “Taze fındığın zamanı kısa. Yeni mahsul olduğu için bu dönemde geliyor. Kilosunu 400 liradan veriyoruz. Vatandaş genellikle önce tadına bakıyor, beğenen yarım kilo ya da bir kilo alıyor” dedi.
“Eskisi gibi kiloyla almak kolay değil”
Fiyatı gören bazı vatandaşlar ise taze fındığı daha küçük miktarlarda almayı tercih ediyor. Tezgâhtan alışveriş yapan bir vatandaş, “Taze fındığı seviyoruz ama kilosu 400 lira olunca herkes bütçesine göre alıyor. Bir kilo yerine 250-500 gram alıp tadımlık tüketiyoruz. Mevsiminde olduğu için yine canımız çekiyor” ifadelerini kullandı.


