Kış aylarında satışların biraz da olsa iyi olduğunu ancak yaz aylarının gelmesiyle birlikte genel bir düşüşe geçtiklerini belirten Mersin’de sahil kenarında mısır tezgahı bulunan Hasan Kara, artan maliyetler ve alım gücündeki gerilemenin tezgahlara doğrudan yansıdığını dile getirdi. Bardak, kaşık, tereyağı ve mısırın kendisi derken küçük bir porsiyonun maliyetinin bile satış fiyatını ekstra etkilediğini belirten Kara “Eskiden mısırı herkes alırdı, şimdi çoğu kişi sadece bakıp geçiyor ya da sadece çocuklarına alabiliyor” dedi.

Yatırım yapayım derken ‘sahteye’ düşmeyin
Yatırım yapayım derken ‘sahteye’ düşmeyin
İçeriği Görüntüle

Whatsapp Image 2026 04 28 At 10.55.09

"Mısır kışın daha iyi satılıyor"

Mısırın kışın daha iyi satıldığını yazın ise satışlarda düşüşün olduğunu belirten Kara “Mısır satışları kış günü daha iyi. Yazın biraz daha az satıyoruz. Kışın, sıcak mısır soğuk havaların yanında daha iyi gidiyor. Mısır sıcak havalarda pek gitmez. Çünkü yazın müşteriler soğuk şeyler arıyor. Mısır da sıcak olduğu için sıcak havalarda pek yenilmiyor” dedi.

Bir bardak mısırın fiyatı belirlenirken en çok hangi giderlerin etkili olduğuna da değinen Kara “ Şimdi bir bardak mısır derken orta boyut var, küçük boyut var, bir de büyük boyut var. Buraya da gelen kişiler genellikle aile olduğu için küçük boyuttaki bardaklardan mısır alıyorlar” ifadelerine yer verdi.

“Mısır lüks olmaya başladı"

Kara “Küçük boy bardağın fiyatını neye göre belirlediğimizi sorarsanız da bardağını hesaba katıyoruz, kaşığını hesaba katıyoruz, tuzunu hesaba katıyoruz, tereyağını hesaba katıyoruz, mısırı hesaba kattığın için küçük bir bardağın maliyeti 30 liraya çıkıyor. Güncel fiyatı da 30 TL şuan. Büyüğü 50 lira, daha da büyüğü var 80 lira ama o bayağı bir büyük bardak” dedi.

Satışlarının geçen yıllara göre eksiye düştüğünü belirten Kara “Geçen yıla göre satışlarımız eksiye düştü baya. Ekonomik sıkıntılardan kaynaklı vatandaşlar almakta zorlanıyor” dedi.

Whatsapp Image 2026 04 28 At 10.55.08 (1)

Satış açısından da gece-gündüz veya belirli bir saatin kendilerini etkilemediğini belirten Kara “Şimdi buranın belirli satış zamanı yok yani gece gündüz fark etmiyor. Öyle bir saati yok. Bir bakarsın akşama kadar boş oturuyoruz. Bir de bakarsın ki yarım saatin içerisinde kalabalık bir aile geldi ve ondan da günümüzü kurtarabiliyoruz. Bizim için akşam gündüz fark etmiyor” dedi. Sokak mısırının artık lüks hale geldiğini belirten Kara “Mısır lüks olmaya başladı artık. Kimse alamıyor. Durum böyle de olunca satışlarımızda eksilere kadar girdik” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Gamze Demir