Türkiye’nin önemli narenciye üretim merkezlerinden Silifke’de gözler yeni limon sezonuna çevrildi. Aralık ayında başlaması beklenen hasat öncesinde üreticiler sezonun nasıl geçeceğini merak ederken, Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer, mevcut tabloya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yeni sezon için henüz kesin bir öngörüde bulunmanın mümkün olmadığını ifade eden Gezer, depolarda bulunan limonların beklenen değeri görmediğini söyledi. “Depolardaki limon para etmiyor. Üretici de depocu da zarar etti” diyen Gezer, piyasadaki belirsizliğin yeni sezon alımlarını da etkileyebileceğini dile getirdi.
Gezer, tüccarın önce elindeki ürünü değerlendirmesi gerektiğini belirterek, depolardaki ürün satılamadığı sürece daldaki limona talebin sınırlı kalabileceğini ifade etti. Depolarda maliyeti 60-70 lirayı bulan limonun yaklaşık 50 lira seviyelerinde kaldığını söyleyen Gezer, bu durumun ticaret zincirini zorladığını kaydetti.
Öte yandan bu yıl meyve gelişiminin sürdüğünü ancak rekoltenin geçen yıl olduğu gibi düşük seviyelerde beklendiğini aktaran Gezer, ihracat tarafında ise kapıların açık olduğunu söyledi. Gezer, bazı tedarikçi firmaların yüksek fiyat beklentisiyle hareket ettiğini, bu süreçte alıcıların alternatif ülkelere yönelmesi nedeniyle depolardaki ürünlerin elde kaldığını ifade etti.
Üretim maliyetlerinin sektörün en önemli gündem maddelerinden biri olduğuna dikkat çeken Gezer, girdi maliyetleri yüksek kaldığı sürece hem üreticinin hem de ticaret yapan kesimin önünü görmekte zorlandığını belirtti. Piyasanın yeniden hareketlenmesi için tüm paydaşların sürdürülebilir bir kazanç elde edebileceği bir ortamın oluşmasının önemine vurgu yaptı.



