Alper Girgeç: "Mersin, hoşgörünün başkentidir"

Mersin Kent Konseyi Başkanı Alper Girgeç, buluşmanın açılış konuşmasında Mersin'in sadece Akdeniz'in kıyısında bir kent olmadığını vurguladı:"Mersin, yüzyıllardır farklı dillerin, farklı dinlerin ve kültürlerin birbirine sevgiyle ilmek ilmek dokunduğu insanlık tarihinin en güzel kilimlerinden birisidir. Bizler, farklı ibadet mekanlarının gölgelerinde, toplu ibadet çağrılarının seslerinde, farklı duaların aynı gökyüzüne yükseldiği muazzam bir hoşgörü iklimini soluyoruz."
Girgeç, konuşmasında bu anlamlı geleneğin tohumlarını atan ve yıllarca emek vererek bugünlere taşıyan Lina Nasif'i rahmetle andı:"Mersin'in barış meleğini saygıyla anmak istiyorum. Sevgili Lina Nasif. O, hayatı boyunca bu şehirde sevgiyi, hoşgörüyü, bir arada yaşama kültürünü büyütmek için çarpan bir kalpti. Onun yaktığı bu kardeşlik meşalesi bugün 28. kez yolumuzu aydınlatıyor."
"Ölümde eşitlenenlerin dünyasında yaşamı kavgalarla kirletmeye hakkımız yok"

Girgeç, Akbelen Mezarlığı'nda bulunmanın derin anlamına da dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:"Bu mezarlık bize hayatın en çıplak gerçeğini fısıldıyor. Ölümde eşitlenenlerin dünyasında yaşamı kavgalarla kirletmeye hakkımız yok. Yan yana uyuyan ecdadımız bizlere bölünmeyi değil birleşmeyi, nefreti değil sevgiyi miras bırakmıştır." Bugün dünyada barışa, adalete ve birbirini anlamaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Girgeç, "Mersin'den yükselen bu barış ve kardeşlik sesi, sadece bu şehrin sınırlarını değil, tüm insanlığın vicdanını aydınlatacak güçtedir" dedi.
Serdal Gökayaz: "Bu buluşmayı büyütmeye devam edeceğiz"

Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz ise Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer adına katılımcıları selamlayarak, bu geleneğin kentin en önemli değerlerinden biri haline geldiğini söyledi. Gökayaz, farklı inançların bir arada huzur içinde yaşamasının Mersin için bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı.
Din Görevlisi Adem Koç: "Bütün Dinlerin Ortak Gayesi İnsanlıktır"
Mersin İl Müftülüğü Din Görevlisi Adem Koç, yaptığı konuşmada tüm kutsal kitapların ortak amacına dikkat çekti:"Zebur insan der, Kur'an insan der, Tevrat insan der. Bütün dinlerin ve kutsal kitapların ortak bir gayesi var: Tevhid ve insanlık. Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında kan, gözyaşı, acı ve zulüm varsa, hangi dine mensup olursak olalım dönüp kendimize sormalıyız." Koç, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:"Allah'tan sonra yeryüzünün en şerefli varlığı insandır. Bunu kabul ettiğimiz an, hangi dine mensup olursak olalım barış ve huzur dolu bir dünyayı inşa ederiz. Ortak değerimiz insan olsun."

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitler anıldı
Programda ayrıca, ülkenin bugünlere gelmesinde emeği olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitler için rahmet ve minnet duaları edildi.
Birlik ve beraberlik vurgusu
Farklı inanç önderlerinin de katılımıyla gerçekleşen buluşmada, Mersin'in hoşgörü iklimi bir kez daha tüm Türkiye'ye örnek gösterildi. Katılımcılar, "Yolumuz barış, dilimiz sevgi, bağımız daim kardeşlik olsun" temennisinde bulundu. Program, dualar ve iyi dileklerin ardından sona erdi.




