Mersin Eczacı Odası Başkanı Ecz. Aliye Akgül Aydın, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Kurumsal Kimlik Kılavuzu”nda eczacılara yönelik kıyafet standardının değiştirilmesine sert tepki gösterdi. Yeni düzenlemeyle sağlık personelinin kıyafet standartları yeniden belirlenirken, “beyaz önlük” tanımında eczacılara yer verilmedi. Aydın, bu durumun eczacılık mesleğinin tarihsel ve bilimsel kimliğiyle bağdaşmadığını belirtti. “Eczacılık yalnızca bir meslek değil, insanlık tarihi kadar eski bir bilimin, vicdanın ve sorumluluğun birleşimidir,” diyen Aydın, beyaz önlüğün mesleki kimliğin ve toplumsal güvenin simgesi olduğunu vurguladı.
“Beyaz Önlük, Bilimsel Duruşun Sembolüdür”
Aydın, açıklamasında beyaz önlüğün yalnızca bir kıyafet olmadığını, eczacının topluma karşı etik sorumluluğunu ve mesleki onurunu temsil ettiğini dile getirdi.
“Biz eczacılar bu önlüğü yönetmeliklerle değil, mesleğimizin değerleriyle, bilime ve insan sağlığına duyduğumuz saygıyla taşıyoruz,” ifadelerini kullanan Aydın, yürürlükteki Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin eczacıların kıyafet standartlarını zaten belirlediğini hatırlattı. Yeni kılavuzun mevcut mevzuatla çeliştiğini belirten Aydın, “Bu yalnızca bir renk meselesi değildir; mesleki kimliğin, saygınlığın ve toplumsal algının zedelenmesi anlamına gelmektedir” dedi.
“Kamu Eczacısı Unutuldu”
Aydın, son yıllarda sağlık alanında yapılan düzenlemelerde eczacıların geri planda bırakıldığını da ifade etti. “‘Sağlıkta Beyaz Reform’ denilmesine rağmen, kamu eczacısı unutuldu. Ek ödemelerde, performans sisteminde ve izinlerde yaşanan eşitsizliklere bir yenisi daha eklendi. Şimdi elimizde kalan tek simgemiz olan beyaz önlüğümüz de elimizden alınmak isteniyor,” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Mersin Eczacı Odası Başkanı, eczacıların sağlık sisteminin temel unsurlarından biri olduğunu, bu nedenle mesleki sembollerine sahip çıkmanın da bir saygı meselesi olduğunu belirtti.
“Beyaz Önlük, Eczacılığın Ruhudur”
Ecz. Aliye Akgül Aydın, eczacılık fakültelerinde düzenlenen “beyaz önlük giyme törenlerine” dikkat çekerek, bu geleneğin mesleğin özünü simgelediğini söyledi.
“Genç eczacılarımız eğitimlerinin başında beyaz önlüklerini giyerken, mesleki sorumluluğun ve insanlığa hizmetin sözünü verirler. Mezun olduklarında bu önlüğü çıkarmalarını istemek, aslında o değerleri çıkarmalarını istemektir" ifadelerini kullandı. Aydın, açıklamasının sonunda, Mersin Eczacı Odası olarak Türkiye Eczacılar Birliği aracılığıyla konunun takipçisi olacaklarını ve kılavuzun ilgili maddesinin yeniden düzenlenmesi için resmi girişim başlattıklarını kamuoyuna duyurdu.


