Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Zonguldak’ta olağanüstü toplanarak hükümetin kamu işçilerine sunduğu zam teklifine sert tepki gösterdi. GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, yaklaşık 600 bin kamu çalışanını ilgilendiren teklifin adil olmadığını belirterek, “Biz yerin metrelerce altında canımız pahasına çalışıyoruz. Emekçilerin fedakârlığı görmezden gelinemez” dedi.
GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, sendikanın Zonguldak’taki genel merkezinde acil gündemle bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama (MTA) çalışanlarının da dahil olduğu kamu işçilerine TÜHİS üzerinden önerilen ücret artışı masaya yatırıldı.
Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan GMİS Genel Başkanı Yeşil, TTK ve MTA’daki toplu iş sözleşmelerinin grev sürecinde olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Grev sürecimiz devam ederken böyle yetersiz bir teklifle karşılaşmak bizleri derinden üzdü. Yer altındaki zorlu koşullarda çalışarak ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Biz sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Ekonomik krizlerin faturasını madencilere kesmeye kimsenin hakkı yok.”
Eylem Takvimi Netleşti
Yeşil, önümüzdeki günlerde yapılacak eylemler hakkında da bilgi verdi:
“TÜRK-İŞ öncülüğünde düzenlenecek kitlesel tepkilere biz de dahil olacağız. Yarın saat 12.00’de kamu koordinasyon kurulu toplanacak. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na giderek taleplerimizi doğrudan ileteceğiz. Çarşamba günü ise Ankara’da Anıtpark’ta toplanıp Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüyerek sesimizi duyuracağız.”
Yeşil, eylemlerin talepler karşılanana kadar süreceğini vurgulayarak, “Demokratik haklarımızı kullanarak tepkimizi sürdüreceğiz. Bu teklif geri çekilmeli ve kamu çalışanlarını tatmin edecek yeni bir düzenleme yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.