Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin en aza indirilmesi için kalp merkezleri kurduklarını belirterek, "Sağlık Bakanlığı çatısı altında 98 adet erişkin kalp sağlığı merkezimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda 15 adet pediatrik kalp merkezimiz mevcuttur" dedi.
Dünyada ve Türkiye'de en fazla ölüm nedenlerinden biri olan kalp rahatsızlıklarına dikkat çekmek amacıyla her yıl 14-20 Nisan arası Kalp Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, bu haftaya dikkat çekerek kalp sağlığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, Kalp Sağlığı Haftası'nın; toplumu kalp ve damar sağlığı hastalıkları açısından bilgilendirmeyi, aynı zamanda farkındalık yaratmayı amaçladığını belirterek, "Sağlık Bakanlığı olarak kalp ve damar hastalıklarının önlenebilir olması sebebiyle farklı etkinlikler ve farklı imkanlar sunmaktayız. Toplumun her kesimine ulaşılabilir sağlık hizmeti sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve Sağlık Bakanlığımızın vizyoner yaklaşımı sayesinde tüm vatandaşlarımıza sağlık erişimi mevcuttur" dedi.
'Kalp ve damar hastalıkları önlenebilirdir'
Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin en aza indirilmesi ve bunlara bağlı hayat kısıtlılıklarının en aza indirilmesi için ilgili genelgeler kapsamında tüm vatandaşların erişimine açık kalp merkezleri kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, "Şu an Sağlık Bakanlığı çatısı altında 98 adet erişkin kalp sağlığı merkezimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda 15 adet pediatrik kalp merkezimiz mevcuttur. Bu merkezlerde yaklaşık olarak erişkin sağlığı için 580 bin üstünde anjiyografi işlemi, yaklaşık olarak 42 bin üstünde açık kalp cerrahisi ve 7 binin üstünde açık pediatrik kalp cerrahi işlemi yapılmaktadır. Unutulmamalıdır ki kalp ve damar hastalıkları önlenebilirdir. Dolayısıyla toplumun bu konuda bilinçlenmesi, bu konuda gerekli olan aktiviteyi yapması bizim için önemlidir. Vatandaşlarımızın yapabileceği şeyler; öncelikle bu hastalıkların önlenmesi için tedbirler alması gerekiyor. Beslenme ve diyet bu kısımda çok önemlidir. Özellikle tuzlu gıdalardan uzak durulması, trans yağlardan, doymamış yağlardan kısıtlanılması, lifli gıdaların besin içerisinde yer alması gibi besinle ilgili yapılacak değişiklikler, kalp ve damar hastalıklarını önlemede büyük yer tutacaktır. Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite yapmak kalp ve damar hastalıkları açısından koruyucudur" diye konuştu.
'İbadetten yogaya kadar değişen Meditasyon yöntemleri yapılabilir'
Sigara ve alkol tüketiminin de kalp ve damar hastalıkları için direkt tehdit oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, "Dolayısıyla sigarayı bırakmak önemlidir. Sağlık Bakanlığımızın ilgili polikliniklerinde, sigarayı bırakma polikliniklerinde bu hizmet tüm vatandaşların erişimine açıktır. Aynı zamanda alkol tüketiminin kontrol edilmesi de bizim için önemlidir. Stres yöntemi ve mental sağlık konusunu belki çok önemsemiyoruz ama aslında hepimiz günlük yaşantımızda çok stresli bir koşturmacanın içerisine giriyoruz. Kendimize zaman ayırmamız gerekiyor. Stresli olduğumuz durumlarda aslında kendimizi zihinsel olarak daha sakin hale getirebilir ve daha iyi kararlar alabiliriz. Bu konuda yapabileceğimiz şeyler; inancımız gereği ibadet etmekten yogaya kadar değişen meditasyon yöntemleri de yaparak, bu konuda ciddi derecede yol almanız mümkündür. Unutulmamalıdır ki bir tek bedenimiz var. O vücuda iyi bakmak da kötü bakmak da bize bağlı. Dolayısıyla kalp sağlığımızın korunması için vücudumuza iyi bakmamız ve kalbimizi korumamız gerekiyor" dedi.
'Çocuk Kalp Merkezinde Psikososyal destek de sağlanmaktadır'
Kalp merkezlerinde yapılan işlemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, "Kalp merkezlerimiz; EKG'den (Elektrokardiyografi), EKO'dan (Ekokardiyografi) tutun da aklınıza gelebilecek en karmaşık anjiyografi işlemleri, dünya genelinde yapılan ileri teknolojik işlemler, açık kalp cerrahisi, bütün imkanların yapılabildiği merkezlerdir. Bu merkezlerde kardiyoloji uzmanlarımız, çocuk kardiyoloji uzmanları, çocuk kardiyoloji cerrahlarımız, alanında uzman kişiler ekipleriyle beraber yer almakta ve tüm vatandaşımızın erişimine açık olmaktadır. Çocuklarda kalp sağlığı ve çocuk kalp merkezleri bizim için gerçekten önemli. Şunu biliyoruz ki çocuklar, kalp hastalıkları açısından risk altındadır. Özellikle doğuştan meydana gelebilecek hastalıkların erken teşhisi ve tedavisiyle çocuklarımızın sağlıklı bir yaşam şansı var. Özellikle çocuklarımız doğduktan sonra rutin kontrollerini yaptırmaları, eğer bir sıkıntı varsa hekimlerin yönlendirilmiş olduğu merkezlerde onları ileri tetkik ve tedavi imkanlarıyla normal sağlığına geçirme şansımız mevcut. Dolayısıyla çocuk kalp merkezleri bizim için önemlidir ve bu merkezlerde alanında uzman kişiler tarafından tedavi hizmeti verilmektedir. Çocuk ve erişkin kalp merkezlerimizde çocukluktan meydana gelen hastalıklardan ileri yaşlı meydana gelen hastalıklara kadar tüm hastalıklarda tedavi erişim şansı mevcuttur. Tedavi imkanının dışında aynı zamanda bu hastalarımıza psikososyal destek birimlerimiz de destek sağlamaktadır" diye konuştu.
Ücretsiz sağlık taramaları
Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, Kalp Sağlığı Haftası'nda bakanlık bünyesindeki kuruluşlarda ilgili sağlık taramalarını ücretsiz yaptıklarını belirterek, "Aynı zamanda eğitim seminerleri düzenliyoruz. Egzersiz programları, yürüyüş programları gibi sosyal etkinliklerle tüm vatandaşımıza ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.