Sınav kaygısı üzerine konuşan Uzman Psikolog Gizem Göçtü, “Aşırı kaygı yaşayan öğrencilerde sınavlarda soruları anlayamama, bildiklerini istediği anda hatırlayamama, düşünememe gibi durumlar öğrencinin akademik başarısını olumsuz yönde etkilemektedir” ifadelerine yer verdi.
Yaklaşan sınav döneminde öğrencilerde artan kaygı düzeyine dikkat çeken Uzman Psikolog Gizem Göçtü, sınav kaygısının hem psikolojik hem de fizyolojik etkileriyle öğrencilerin akademik başarısını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Göçtü, kaygının doğal bir duygu olduğunu ancak kontrol altına alınmadığında zararlı bir hal alabildiğini vurguladı.
Kaygının belirsiz bir tehdit algısı karşısında ortaya çıkan bedensel, duygusal ve zihinsel tepkiler bütünü olduğunu ifade eden Göçtü, “Kaygı temelde bizi tehlikelere karşı hazırlayan bir alarm sistemidir. Düşük ve orta düzeydeki kaygı motivasyonu artırır, performansı iyileştirir ve problem çözme becerilerini geliştirir,” dedi.
Yoğun kaygı günlük yaşamı etkiliyor
Göçtü, kaygının yoğun, sık ve kontrol edilemez hale geldiğinde kişinin günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerek, “Aşırı endişe ve korku, hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı bozabilir. Bu durumda kaçınma davranışları da sıkça görülür” ifadelerini kullandı.
Sınav kaygısının öğrencilerin sahip oldukları bilgiyi sınav anında etkili bir şekilde kullanmalarını engellediğini belirten Göçtü, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Fizyolojik belirtiler arasında terleme, çarpıntı, titreme gibi tepkiler yer alırken; psikolojik olarak öğrencilerde huzursuzluk, panik hali, dikkat dağınıklığı ve başaramama korkusu görülmektedir. Bu durum, öğrencinin hem sınav başarısını hem de genel yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.”
Sınavla ilgili bilgilerin öğrenilmesi kadar, sınav sırasında kaygıyı kontrol edebilmenin önemli olduğunu ifade eden Uzman Psikolog Göçtü, çeşitli başa çıkma yöntemlerinin; gerçekçi düşünce geliştirme, fiziksel aktivite, düzenli egzersizin, nefes ve gevşeme egzersizleri, kaygının farkında olmak olduğunu aktardı.
Zaman yönetimi başarıyı etkiliyor
Zaman yönetiminin sınav kaygısıyla başa çıkmada önemli bir rol oynadığını belirten Göçtü, “Zaman planlamasında yaşanan düzensizlikler, öğrencinin sınava hazırlık sürecini olumsuz etkileyebilir. Günlük planlama, erken ve detaylı çalışma, düzenli tekrar, molaların yönetimi ve sınav simülasyonları kaygıyı azaltır, öğrencide kontrol hissini artırır,” dedi.