Keçiboynuzu pekmezinde benzoik asit bilimsel sınırları belirlendi

Keçiboynuzu pekmezinde benzoik asit bilimsel sınırları belirlendi cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, yürüttüğü proje çerçevesinde keçiboynuzu pekmezinde üreticilerin büyük sorunu olan benzoik ait ile ilgili standartların değişmesini sağlayacak sonuçlar elde ettiğini açıkladı.


Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, gerçekleştirdiği araştırmalar sonucunda keçiboynuzu pekmezinde benzoik asit ile ilgili üreticilerin karşılaştığı büyük bir sorunu çözmeye yönelik önemli bulgulara ulaştı. Yapılan bilimsel çalışmalar, keçiboynuzu pekmezindeki benzoik asit oranının doğal bir süreç olduğunu ortaya koyarak, ilgili standartlarda değişiklik yapılmasını sağlayacak sonuçlar elde etti.

Enstitünün yaptığı açıklamaya göre, benzoik asit, gıdalarda mikrobiyal koruma ve raf ömrünü uzatma amacıyla yaygın olarak kullanılan bir katkı maddesidir. Genellikle reçel, marmelat, gazlı içecekler, meyve suları, ketçap, turşu gibi ürünlerde yoğun şekilde kullanılır. Bu katkı maddesi, sentetik olarak üretilmektedir ancak bazı gıdalarda, örneğin frenk üzümü, karanfil, erik ve anason gibi besinlerde, doğal olarak da bulunabilmektedir.

Keçiboynuzu pekmezinin üreticileri, katkı maddesi kullanmadan pekmez ürettikleri halde yapılan analizlerde pekmezlerinde benzoik asit tespit edilmesi ve buna bağlı olarak cezai yaptırımlarla karşılaşılması nedeniyle çeşitli şikayetlerde bulunduğunu aktaran Enstitü, “Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne göre, pekmezde katkı maddesi bulunmaması gerektiği belirtilmekte olup, 2025 yılı itibariyle bu durumun cezai yaptırımı 210.622 TL olarak belirlenmiştir. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, bugüne kadar 8 farklı firmaya ait pekmez ürünleri, benzoik asit nedeniyle cezai yaptırımlarla karşılaşmıştır” dedi.

Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Ali Tekin’in liderliğinde gerçekleştirilen ve TAGEM tarafından desteklenen “Keçiboynuzu Pekmezi Üretiminde Benzoik Asit ve Fenolik Madde İçeriklerinin Belirlenmesi” adlı projede önemli bulgulara ulaşıldığı aktarılmıştır. Enstitü,  projenin literatürde bir ilk olarak keçiboynuzu meyvesinde doğal olarak bulunan benzoik asidin, pekmeze geçtiğini ortaya koymuş ve elde edilen sonuçların paydaşlarla paylaşıldığını ifade etmiştir.

Enstitünü açıklamasında, “Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, proje sonuç raporundaki veriler ve Gıda Kontrol Laboratuvarları'nda yapılan doğrulama analizleri doğrultusunda 14 Mart 2025 tarihinde, keçiboynuzu pekmezindeki benzoik asit seviyesinin doğadan kaynaklanan bir unsur olduğunu kabul ederek, tespit edilen benzoik asit miktarı için karar limiti olarak 250 mg/kg değerini ilan etmiştir.

Bu karar, keçiboynuzu pekmezi üreticilerinin katkı maddesi kullanmadıkları halde, pekmezlerinde benzoik asit tespit edilmesi nedeniyle karşılaştıkları cezai yaptırımların önüne geçilmesini sağlamaktadır.” ifadelerine yer vermiştir.