Diyetisyen Gündüz’den Aralıklı Oruç Uyarısı

Diyetisyen Gündüz’den Aralıklı Oruç Uyarısı cukurovagazetesi.com
Bilge ÇAKIR

Diyetisyen Beste Gündüz, son yıllarda popülerleşen aralıklı oruç konusunda önemli uyarılarda bulundu.


Gündüz, aralıklı orucun herkes için uygun olmadığını belirterek, bu beslenme şeklinin bazı kişiler için risk oluşturabileceğine dikkat çekti. Özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanlar, hamile ve emzikli kadınlar, çocuklar, sporcular ve yaşlı bireylerin aralıklı oruç uygulamalarından kaçınması gerektiğini vurguladı.

Metabolizma üzerindeki etkileri ve uzun vadeli sağlık

Aralıklı orucun temel amacının uzun süreli açlık yaratarak metabolizmayı şaşırtmak ve yağ yakımını hızlandırmak olduğunu belirten Gündüz, bu tür bir beslenme şeklinin uzun vadede metabolizmayı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Gündüz, "Uzun süreli açlıklar metabolizmayı yavaşlatır ve bu durum devam ederse vücut, yağ yakımı yerine yağ depolamaya başlar. Bu yüzden aralıklı oruç, sürekli yapılmamalıdır. Aralıklı oruç, özellikle yüksek kilolarla mücadele eden ve dirençli kiloları olan kişiler için uygun bir seçenek olabilir, ancak sürekli bir uygulama olarak düşünülmemelidir” dedi.

Sıvı tüketimi ve elektrolit dengesi

Aralıklı oruç sırasında sıvı tüketiminin önemine değinen Gündüz, “Su, soda, kahve ve çay gibi sıvılar gün boyu tüketilebilir. Ancak, katı gıda tüketiminin sınırlandırıldığı bu dönemde, günlük sıvı alımının yeterli olmasının ve elektrolit dengesinin korunması önemli” ifadelerini kullandı.

Enerji seviyeleri ve tokluk hissi

Aralıklı oruç uygulamasında enerji seviyelerinin düşebileceğini belirten Gündüz, bunun, kalori kısıtlaması yaparak kilo verme hedefinin bir sonucu olduğunu ifade ederek, “Bu durumun önüne geçmek için, uzun süre tok tutan sağlıklı besinlerin tercih edilmesi gerekiyor. Kan şekerini hızla yükselten besinlerden kaçınılması gerekiyor, aksi takdirde bu tür besinlerin hızlı acıkma hissi yaratacaktır. Ayrıca, bu tür diyetlerin mutlaka bir diyetisyen gözetiminde yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri

Aralıklı orucun bağırsak sağlığı üzerindeki etkilerine de değinen Gündüz, şu ifadeleri kullandı:

“Yapılan bazı çalışmalarda aralıklı oruç, bağırsak mikrobiyotasındaki sağlıklı bakterileri artırıp patojen bakterileri azaltıyor. Ancak, bu beslenme tarzının lif alımını sınırlayabileceği ve bağırsak hareketlerini yavaşlatabileceği konusunda da uyarmamız gerekiyor. Bağırsakların uzun süre çalışmaması, bağırsak geçirgenliğini artırabileceği gibi zararlı maddelerin bağırsağa geçmesine neden olabilecektir. Bu nedenle, aralıklı orucun sürekli bir uygulama olarak değil, belirli sürelerle yapılması gerekiyor.”

En uygun aralıklı oruç programı: 16:8 kuralı

Gündüz, aralıklı oruç uygulamalarında en sağlıklı ve kolay seçeneklerden birinin 16:8 kuralı olduğunu söyleyerek, “Bu kurala göre, kişi 16 saat aç kalırken, geri kalan 8 saatlik dilimde beslenme yapar. Açlık süresince sıvı alımı serbesttir. Bu uygulamanın daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir seçenek olduğunu söylemek mümkün” dedi.