Eski Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla Tüberküloz hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Tüberküloz'un bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ve insanların yakın temasıyla, özellikle hava yoluyla bulaştığını ifade eden Antmen, tıpta her zaman olduğu gibi hastalığın tedavi edilmesinden ziyade hastalıktan korunmanın yollarının çok önemli olduğu söyledi.
Tüberküloz hastalığı olan kişiler ve hastalık şüphesi olan kişilerin toplum içinde yakın temas içerisinde bulunmasının önüne geçilmesi gerektiğini ve bunun hastalığın yaygın bir şekilde tespit edilmesi ile olacağını söyleyen Antmen, hastalığın tespitinin genel toplum taraması gerektiğini aktardı.
Verem Savaş Dispanserlerinde PPD cilt testi ve akciğer grafisi çekildiğini, ve bu testler ile toplumun taranması ile hastalıkların bulaşmasının önlenmesi gerektiğini açıklayan Antmen, tüberküloz hastalığında direncin yükselmesinin önemli olduğunu ve bu yükselmenin temiz hava da yaşama, iyi beslenme ve soğutan korunma ile olacağını ifade etti.
Koruyucu sağlık hizmetlerinin çok daha fazla arttırılması gerektiğini söyleyen Antmen, “Tüberküloz hastalaığı ekonomik duruma çok kötü olan insanlarda çok daha fazla yaygın bir şekilde görülür. Bunun en önemli nedeni insanların direncini yükseltebilmek için yeterli gıdaya ulaşamıyor olmaları ya da dirençlerin yükselmesi için gerekli ılık ortamlarda kalamıyor olmaları gerekiyor.” dedi.
Tüberküloz hastalığına yakalanan kişinin minimum 9 ay boyunca düzenli olarak tedavi olması gerektiğini ifade eden Antmen, “Tedavilerinin çok düzenli olması gerekiyor. Bütün ilaçlarının ücretsiz olması gerekiyor. Bu ilaçların işte görevli sağlık ekiplerince evine kadar getirilmesi gerekiyor. Hastalığa yakalananların özellikle beslenmeleri, barınmaları konusundaki durumların çok daha diğer vatandaşlara göre elverişli durumlarda olması gerekiyor. Ancak böyle bir ortam yaratılabilirse bu hastalıktan kurtulma olasılığımız olabilir.” diye konuştu.
Hastalıktan korunmanın en önemli yollarından birinin aşı yaptırmak olduğu ifade eden Antmen, “En önemli önlemlerden biri BCG (Verem) aşısını yaptırmaktır. Bu nedenle bu konuda özellikle aşı karşıtlığına ya da aşı tereddüdüne düşen vatandaşların daha çok eğitilmesi, öğretilmesi ve bu anlamda da tüm nüfusun en az 5 yılda bir bu aşıdan yapılması gerekir. Tüm bunlara dikkat edersek gelecekte tüberkülozdan mümkün olduğu kadar kurtulma olasılığımız var.” dedi.