Migren hastalarının yaşam kalitesini artırmak için bazı önemli ipuçları paylaşan Nöroloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Aynur Özge, migrenle başa çıkmanın yollarını anlattı.
'MİGREN GÜNLÜĞÜ TUTUN'
Migren günlüğü tutulması gerektiğini belirten Nöroloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Aynur Özge, “Migren ataklarınızı ve tetikleyicilerinizi anlamak için bir günlük tutmanızı öneriyorum. Günlüğünüzde ağrınızın zamanı, süresi, şiddeti gibi teknik bilgilerin yanı sıra ne yediğinizi, ne kadar uyuduğunuzu, stres seviyenizi ve (kadınsanız) adet döngünüzü not alabilirsiniz. Bu bilgiler, migren tetikleyicilerini tanımanıza ve atakları önlemenize yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.
'SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENİN'
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin de önemini vurgulayan Prof. Dr. Özge “Düzensiz öğünlerin migren ataklarını tetikleyebileceğini unutmamalısınız. Sebze, meyve, tam tahıllar ve omega-3 içeren gıdalar migren dostudur. Çikolata, alkol, işlenmiş gıdalar ve aşırı kafein tüketiminden kaçınmanızı tavsiye ederim”
'UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN'
Prof. Dr. Özge, “Düzensiz uyku migreni tetikleyebilir. Her gün aynı saatte yatıp kalkmaya özen gösterin, uyumadan önce ekran süresini sınırlayın ve yatak odanızı karanlık ve sessiz hale getirin.”
Egzersizi Hayatınıza Dahil Edin “Düzenli egzersiz stresi azaltır ve migreni önleyebilir. Yürüyüş, yoga ve yüzme gibi hafif tempolu aktiviteleri tercih edin. Ancak aşırı eforun migreni tetikleyebileceğini unutmayın” dedi.
'STRESİ YÖNETİN'
Prof. Dr. Aynur Özge, “Stres, migrenin en yaygın tetikleyicilerindendir. Meditasyon veya mindfulness, derin nefes alma teknikleri ve hobilerinize zaman ayırmak stresi azaltmada etkili olabilir.”
Düzenli Olarak Su İçin “Dehidrasyon migreni tetikleyebilir. Gün boyunca yeterince su içtiğinizden emin olun ve yanınızda her zaman bir su şişesi bulundurun” diye konuştu.
'TETİKLEYİCİLERDEN KAÇININ'
Prof. Dr. Aynur Özge, “Her migren hastasının tetikleyicileri farklıdır. Parlak ışıklar, aşırı gürültü, hava değişiklikleri veya basınç değişimlerinden uzak durmaya çalışın” şeklinde konuştu.
Migren Atağını Erken Dönemde Tedavi Edin “Migrenin ilk belirtilerinde tedaviye başlamak ağrının şiddetini azaltabilir. Doktorunuzun önerdiği migrene özel ilaçları kullanın. Erken müdahale, günlük hayatınızı daha az kesintiye uğratır”
'MİGREN İÇİN KORUYUCU TEDAVİ DÜŞÜNÜN'
Prof. Dr. Aynur Özge, “Migren ataklarınız sık veya şiddetliyse, koruyucu tedaviler hakkında doktorunuzla konuşun. Bu tedaviler, migren sıklığını ve şiddetini azaltmada etkili olabilir” dedi.
'SOSYAL DESTEK ALIN'
Prof. Dr. Aynur Özge, “Migrenle baş etmek zaman zaman yalnız hissettirebilir. Ailenizle ve arkadaşlarınızla deneyimlerinizi paylaşın. Ayrıca, migren destek gruplarına katılarak benzer zorlukları yaşayan kişilerle iletişim kurabilirsiniz. Ülkemizde Küresel Migren ve Ağrı Derneği’nin düzenlediği Instagram canlı yayınları ve diğer farkındalık etkinliklerine katılabilirsiniz. İngilizce okuyabilenler için IHS web sayfasında topluma yönelik bilgilendirme etkinlikleri de bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
'MİGRENE RAĞMEN YAŞAM KALİTENİZİ YÜKSELTEBİLİRSİNİZ'
Prof. Dr. Aynur Özge, “Migreni tamamen yok etmek mümkün olmasa da yaşam tarzınızı değiştirerek ve doğru tedavilerle kaliteli bir yaşam sürdürebilirsiniz. Unutmayın, migrenle baş etmek bir yolculuktur, ancak bu yolculukta yalnız değilsiniz” ifadelerini kullandı.