Mersin Barosu ve Baro Çocuk Hakları Merkezi, Narin Güran davasında alınan kararlar üzerine açıklama yayımladı. Barodan yapılan açıklamada, “Adalet, yalnızca karar metinlerinde değil, toplum vicdanında da sağlanmalıdır. Adalet bir gün herkese lazım” denildi.
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos’ta kaybolan ve 12 Eylül’de Eğertutmaz Deresi’nde bir çuval içinde cesedi bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın davasında, anne Yüksel Güran, abi Enes Güran ve amca Salim Güran ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Komşu Nevzat Bahtiyar ise 4 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
“Vicdanları yaralayan büyük bir eksikliktir”
Mersin Barosu’ndan alınan karar üzerine açıklamada bulunuldu. Açıklamada Narin Güran dosyasında verilen kararın adaletin tecelli etmesi yönündeki beklentilerin tam anlamıyla karşılanmadığı belirtilerek, Anne Yüksel Güran, abi Enes Güran ve amca Salim Güran'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, Nevzat Bahtiyar yalnızca 4 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Ancak bu cezaların verilmesine rağmen, gerçek katilin kim olduğunun tam olarak belirlenememiş olması, vicdanları yaralayan büyük bir eksikliktir” ifadelerine yer verildi.
Davada; delillerin toplanması, etkin soruşturma yürütülmesi ve adil bir şekilde değerlendirilmesinin hayati önemini gözler önüne serdiği vurgulanan açıklamada, hukuk sistemindeki bu tür eksikliklerin adaletin sağlanmasını engellemekte olduğu ve toplumun adalet duygusuna zarar verdiği söylendi.
Barodan yapılan açıklamada; anne, abi ve amcaya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları verilmiş olması, adaletin yerini bulduğu izlenimi yaratabileceğine dikkat çekilerek, “Ancak Nevzat Bahtiyar'ın aldığı 4 yıl 6 ay hapis cezası, dosyada hala birçok soru işareti olduğunu göstermektedir. Bu durum, mağdurların hakkını korumak ve suçluların cezalandırılması noktasında eksik kalındığını hissettirmektedir” denildi.
“Adalet bir gün herkese lazım”
Bar,o davanın takipçisi olacağını açıklayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bizler, bu davanın takipçileri olarak, sürecin gerçek suçluların tüm yönleriyle ortaya çıkarılması ve tam bir adaletin sağlanması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Adalet, yalnızca karar metinlerinde değil, toplum vicdanında da sağlanmalıdır. Adalet bir gün herkese lazım.”