Mersin Tabip Odası (MTO) tarafından düzenlenen “Toplumda Aşı Kararlılığı ve Savunuculuğunda Sağlık Çalışanlarının Rolü” başlıklı sempozyum, MTO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sağlık çalışanlarının aşılama konusundaki kritik rolünü ve toplumda aşı kararsızlığı ile mücadele yöntemlerini ele alan sempozyumda, alanında uzman birçok isim konuşmacı olarak yer aldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını, “Toplumda Aşının Önemi ve Sorun Alanları” başlıklı sunumuyla Dr. Muzaffer Eskiocak yaptı.
Sempozyumun dördüncü oturumunda ise Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Dr. Alpay Azap, “Aşı Karşıtlarının İddialarına Bilimsel Yanıtlar” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.
Forum ve serbest tartışma bölümünde, Mersin Büyükşehir Belediyesi (MBB) Sağlık Hizmetleri Müdürü Dr. Hülya Atila, belediyenin sosyal desteklerinden faydalanan ailelerin 9-14 yaş aralığındaki kız çocuklarına ücretsiz aşı imkanı sunduklarını belirtti. Dr. Atila, ebeveyn veya vasilerin talebi doğrultusunda aşıların, üniversite hastanesi çocuk enfeksiyon hastalıkları bölümünde yapılabileceğini ifade etti.
Aşı tedariki ve ücret politikalarına dair güncel bilgileri ise Mersin Eczacı Odası Başkanı Ecz. Aliye Akgül Aydın ve Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Gizem Gümüş paylaştı.
Sempozyumun sonuç bildirgesi, Dr. Özlem Tezol tarafından okundu. Bildirgede öne çıkan maddelerden bazıları şöyle:
AŞININ TOPLUMSAL BİR SORUMLULUK OLDUĞU VURGUSU
Çocuğun üstün yararı ve toplum sağlığının korunması için aşıların uygulanması gerektiği belirtildi. Aşıların devlet için yükümlülük olduğuna işaret edilirken, bireysel ve toplumsal bağışıklık sağlamak için vazgeçilmez olduğu vurgulandı.
YERLİ AŞI ÜRETİMİNİN ÖNEMİ
“Günümüz aşıları etkili ve güvenlidir” denilen bildiride yüksek aşı ihtiyacını karşılamak için yerli üretimin artırılmasının önemine dikkat çekildi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ROLÜ
Aşı kararsızlığı ve reddi ile mücadelede en önemli aktörler olan sağlık çalışanlarının, "aşılan, aşılat, aşıla" prensibiyle hareket etmesi gerektiği ifade edildi. Sağlık çalışanlarının aşıyı önermesi, toplumda aşı kararlılığını artırmada kritik bir faktör olarak değerlendirildi.
YENİ TEKNOLOJİLERE İHTİYAÇ
Özellikle mRNA ve DNA temelli yeni nesil aşıların umut verici olduğu belirtildi.
Bildirgede ayrıca, sağlık çalışanlarının bilgi seviyelerini yüksek tutarak topluma güven vermesi ve aşı savunuculuğunda iletişim kanallarını etkili kullanmasının önemine dikkat çekildi.
Sempozyumun düzenleme kurulunda Dr. Muzaffer Eskiocak, Dr. Gülden Ersöz, Dr. Tayyar Şaşmaz, Dr. Ayşe Sıddıka Çöl, Dr. Özlem Tezol (sempozyum sekreteri), Dr. Edanur Yeşil (sempozyum sekreteri) ve Dr. İzzet Çalış (sempozyum başkanı) yer aldı. Organizasyon, katılım sağlayan tüm sağlık çalışanlarına ve meslek örgütü temsilcilerine teşekkürle son buldu.