Mersin’de kalifiye eleman yetiştirilecek

Mersin’de kalifiye eleman yetiştirilecek cukurovagazetesi.com
Bedirhan Sumeli

Mersin Valiliği himayesinde, MTSO, Mersin Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Tarsus OSB arasında imzalanan işbirliği protokolü ile ihtiyaç duyulan mesleklerle ilgili kalifiye elemanlar yetiştirilecek ve istihdam edilecek.


Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) iş birliğinde Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği protokolü imzalandı.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, meslek edinmenin önemine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Meslek altın bilezik. Bunu ben bir adım daha öteye taşımak istiyorum. Çünkü altının bir ayarı var. Biz istiyoruz ki gençlerimizin, çocuklarımızın birer altın bileziği olsun ama bu altın bileziğinin ayarı en yüksek olsun. Meslek edindirelim ama o meslekte de en iyisi olması için gayret sarf edelim.

 

MESLEK MENSUPLARI YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Çocuklarımızın yeteneklerini tespit edelim, ortaya çıkartalım, en iyi boyuta taşıyalım. Hem ahlaklı, kültür, bilgili hem de yetenekli, dijital çağı takip eden, teknolojiyi takip eden nesiller ve meslek mensupları yetiştirmek istiyoruz. Bir yandan öğrencilerimizi mesleki eğitim konusunda bilgilendireceğiz, özendireceğiz ve bununla birlikte öğretmenlerimiz büyük bir çaba içindeler.  Öğretmenlerimizin de çağın getirdiği yeniliklerden, çok daha fazla ve derinlemesine, detaylı bir şekilde haberdar olması, onların da günden güne kendilerini geliştirmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bununla birlikte ailelerin bu konuya bakış açısını da yine güncellemek ve mesleki eğitim algısını pozitife döndürmek istiyoruz. Bugünde bu protokolde ve DAHA Mersin projesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

KODLAMAYLA BAŞLADIĞIMIZ EĞİTİM, ROBOTA DÖNÜŞTÜ

MTOSB Başkanı Sabri Tekli de MTOSB olarak 2011 yılında 15 öğretmen, 120 öğrenciyle pilot okul projesini başlattıklarını anımsatarak,  “Şu anda 51 öğretmen ile 870 öğrenciye eğitim veriyoruz. 2 yıllık izlenimden sonra okulumuz özelleştirildi ve özelleştirildikten sonra da okulumuzu başarıdan başarıya katlayarak götürdük. Kodlamayla başladığımız eğitim, robota dönüştü. Gerek ulusal gerekse de uluslararasında birçok yarışmaya katılan bir robot takımı kurduk. Çocuklarımız gelişen dünyada, yaşadığımız çağda, dijitale dönüşümle birlikte bu tür şeylere çok heyecan duyuyorlar. Gün geçtikçe de bu heyecan artarak devam ediyor. Okulumuzda kurduğumuz takımlarla 5 robot yaptık, bu yılda 6’ıncısını yapacağız. Tabi bir eğitim gönüllüsü olarak bugün DAHİ Mersin Projesinde de çok ciddi heyecanlandım. Sanayicilerimiz çağın getirdiği yeni sistemlerle, dijitale dönüşümle fabrikalarını güncelliyorlar. Ancak biz eğitimde de çocuklarımızı dijitale yönlendirmeyle ciddi bir ivme kazanacağız. Biz bu eğitimi vermezsek sanayici bu konuda ne personel bulur hem elaman bulabilir” dedi.

 

DEĞERLER BİZLERİ YÜCELTİR

MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır ise, eğitim için ortak akıl oluşturduklarını belirterek, şöyle devam etti: “41 meslek komitemiz bir kararlılık gösterdi. Sadece ekonomik ihtiyaçlar temelinde değil, lütfen hiç kimse bu çabayı, basit bir ekonomik menfaat veya insan kaynağı ihtiyacını çözmek gibi sınırlı bir amaca indirgemesin. Tam aksine MTSO meslek komitelerimiz insanımıza, gençlerimize, ülkemize duyduğumuz sorumluluk duygusuyla hareket ederek samimi bir çaba ortaya koydular. İnsan kaynağı terimini kullanmayı sevmiyoruz. Çünkü biz insanımızı, özellikle gençlerimizi bir kaynak olarak değil, bir değer olarak görüyoruz. Çünkü kaynaklar kullanılır ve tüketilir, oysa değerler üretir, değerler bizleri yüceltir. Olaya bakışımız budur.”

 

 

“MESLEKİ EĞİTİMLE İLGİLİ ADIMLAR ATIYORUZ”

İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş da Mersin’de mesleği eğitimle ilgili adımlar attıklarını kaydederek, şöyle konuştu: “Mersin ve Türkiye genelinde mesleki eğitimin niteliğini artırmayı hedefleyen bir yol haritası oluşturmak amacıyla ilgili paydaşların dikkatine sunulmuştur. İş Birliği ve Ortaklık Protokolü gibi faaliyetler bu yıl içerisinde yaptığımız faaliyetlerden bazılarıdır. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, MTSO ve MTOSB iş birliğinde yürüttüğümüz Mesleki Eğitim ve İş Dünyası İş Birliği süreci, imzalanacak protokol ile resmi ve kurumsal bir çerçeveye oturtulmuş olacaktır. Protokol ile çerçevesi belirlenen süreç Mersin Mesleki Eğitim Yol Haritası ile planlanmıştır. Bu planlama elbette Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'nde belirtilen hedefler doğrultusunda inşa edilmiştir. DAHA Mersin projesiyle, mesleki eğitim ve iş dünyası arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi, dijitalleşme ve ahilik değerlerini bir araya getirerek yenilikçi bir model sunmayı hedefliyoruz.”