CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, Avrupa’dan Türkiye’ye ithal edilen plastik atıkların Mersin’in Akdeniz ilçesinde depolandığını belirterek, “Akdeniz ithal çöplüğe döndü. Akdeniz kıyılarında vatandaşlarımız yüzeceğine ithal ettiğiniz çöpler yüzüyor” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Deniz Demir, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların zararları üzerine söz aldığı Meclis konuşmasında Mersin’deki depolara dikkat çekti. Plastik atıkların tarım alanlarını, sulama kanallarını ve yerleşim yerlerini tehdit ettiğini ifade eden CHP’li Demir, şunları söyledi: .
TÜRKİYE SON BEŞ YILDIR 1'İNCİ SIRADA
“Ocak 2022'de yayımlanan Sayıştay Plastik Atık Yönetimi Raporu'na göre, ithal edilen plastik atık 2019 yılında 547 bin ton, 2020 yılında 775 bin ton ve 2021 yılında 685 bin tondur. Türkiye Avrupa ülkelerinden ithal edilen plastik atık oranında son beş yıldır 1'inci sırada yer alıyor. Ülkemizde plastik atık ithalatı son on yedi yılda 155 kat arttı; AK PARTİ Hükümeti döneminde Avrupa'nın plastik çöplüğü hâline geldik.
TOPRAKTA TESPİT EDİLEN EN YÜKSEK TOKSİK
Bu durumun en can sıkıcı örneğini ise Adana'da yaşıyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıklar Adana il sınırları içerisinde yasa dışı olarak dökülüp açıkta yakılıyor. Greenpeace'in raporuna göre, ithal plastik çöpler nedeniyle topraktaki kanserojen madde miktarı normalin 400 bin katına çıktı; bu, şimdiye kadar Türkiye'de toprakta tespit edilen en yüksek toksik düzey. Yapılan incelemelerde, toprakta tespit edilen kurşunun çocuklarda sinir sistemi ve öğrenme sorunlarına yol açabilecek kadar yüksek seviyede olduğu görüldü.
AKDENİZ KOCA BİR İTHAL ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ.
Sadece Adana değil’ Mersin halkı da aynı durumdan muzdarip. Mersin'in Akdeniz ilçesinde Avrupa'dan Türkiye'ye ithal edilen plastik atıkların depolama alanı mevcut; söz konusu depolama alanının çevreye yaydığı zararlı gazlar ve havaya karışan mikroplastikler halkta solunum yolları rahatsızlıklarına yol açtı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda kurtarılacak ilk hedef olarak belirttiği Akdeniz koca bir ithal çöplüğe döndü. Akdeniz kıyılarında vatandaşlarımız yüzeceğine ithal ettiğiniz çöpler yüzüyor.
TÜRKİYE, PLASTİK ATIK YÜKÜNÜ TEK BAŞINA SIRTLANDI
Çin, 2018 yılında, plastik atık ithalatını yasakladı ve bunun üzerine Türkiye, Avrupa'nın tüm plastik atık yükünü tek başına sırtlamaya başladı. Çin'in yasakladığı, kabul etmediği çöpü biz neden kabul ediyoruz? Bizim vatandaşlarımızın sağlığı, temiz bir çevrede yaşama hakkı Çinlilerinki kadar değerli değil mi? Avrupa'dan gümrükten dönen ilaçlı, hormonlu meyveleri ve sebzeleri iç pazarda satıyorsunuz; bu da yetmiyor bir de üstüne Avrupa'nın çerini çöpünü kabul ediyorsunuz.”