Mersin Tabip Odası ve sağlık emekçileri sendikaları, 1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile sağlık alanındaki sorunlara dikkat çekmek için başlattığı iş bırakma eylemi sürüyor.
Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD) Mersin Şube Başkanı Serap Karatüzün yaptığı açıklamada, sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekildi. Aşılama sorunlarından sağlıkta şiddetin önlenememesine, sağlık çalışanlarının ağır iş yükünden yetersiz ücretlere kadar pek çok konuda Bakanlık eleştirildi.
“LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEMEKTEDİR”
Karatüzün, ”Sağlık Bakanı göreve geldiği günden beri birinci basamağı güçlendirerek koruyucu sağlık hizmetlerini geliştireceğini, sağlık emekçilerinin tükenmişliğini gördüğünü ve sorunlarını çözeceğini söylemektedir. Ancak lafla peynir gemisi yürümemektedir. Bakan ne söylüyorsa tersini yapmakta. Ne yapıyorsa tersini söylemektedir” ifadelerini kullandı.
“PARALI OLUNCA VATANDAŞ TALEP ETMEZ”
Başkan Karatüzün, “Yasa taslağı aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirmektedir. Teklifi savunan milletvekillerinin komisyon görüşmelerindeki ifadesiyle “Paralı olunca vatandaş talep etmez” diye düşünülmektedir. Oysa tersine “Parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın” diyen hastalarla karşı karşıya geleceğimizi, zaten önleyemediğiniz sağlıkta şiddeti daha da körükleyeceği apaçık ortadadır” dedi.
Sağlık çalışanlarının temel talepleri arasında şunlar yer aldı: “Birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamu tarafından güçlendirilmesi, Sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamaya yeterli maaş ödenmesi, Aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve teknik donanımının artırılması, Sağlıkta şiddeti önleyecek caydırıcı yasaların çıkarılması.”
Sağlık emekçileri, sorunlar çözülene kadar eylem ve etkinliklerine devam edeceklerini belirterek, halktan destek istedi. Açıklamada, halkın eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetine erişim hakkını savunmanın öncelikleri olduğu vurgulandı.
Eyleme Mersin Tabip Odası, Aile Hekimliği Çalışanları Çalışanları Sendikası, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, Mahder, Masçad, Ses, Tabip Sen meslek örgütleri destek verdi.