Muz üreticileri 'destek' istiyor çevreciler, 'üretimden vazgeçilmeli' diyor

Muz üreticileri 'destek' istiyor çevreciler, 'üretimden vazgeçilmeli' diyor cukurovagazetesi.com
Hasan Kuyugöz

Mersin’de Muz Üretimi Platformu tarafından muz üretimi maaliyetleri açıklanarak, üreticilerin desteklenmesi gerektiği savunuldu. Öte yandan Anamur Çevre Platformu ise "Acilen, çok su isteyen büyük yapraklı bitkilerin üretiminden vazgeçilmeze Anamur Ovası çok yakında çöl olacak ve bunun maliyetini kimse karşılayamayacak" dedi.


Mersin Muz Üreticileri Platformu sosyal medya hesapları üzerinden ‘sadece ana giderler’ başlığı altında gider hesaplaması gerçekleştirdi.

Mersin Muz Üretimi Platformundan yapılan açıklamada, üreticilerin çok yüksek maliyetlere üretim yaptığını ancak, üretilen muzların perakende satış fiyatının 24 TL ile 27 TL arasında değiştiğini belirterek, “Bu fiyatlarla üreticilerin kar elde etmesi neredeyse imkânsız hale gelmektedir” denildi.

“ÜRETİCİNİN DESTEKLENMESİ ŞART”

Üretim maliyetlerinin yüksekliği ve pazardaki dalgalanmaların, çiftçilerin zarar etmesine neden olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tarımda sürdürülebilirlik, yalnızca çevresel değil, aynı zamanda ekonomik bir gereklilik haline gelmiştir. Ancak, günümüz fiyatlarıyla çiftçilerin bu hedefe ulaşması oldukça zor görünmektedir. Teknolojik yatırımlar, verimliliği artırabilir ve maliyetleri düşürebilirken, bunları gerçekleştirmek için gerekli olan finansman çiftçiler için büyük bir engel teşkil etmektedir. Çiftçilerimizin yaşadığı zorluklar göz ardı edilmemelidir. Mücadele eden bu bireyler, ülkemizin gıda güvenliğini sağlamakta ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmaktadır. Ancak, bu katkıların sürdürülebilir olması için desteklenmeleri şarttır.”

Öte yandan Anamur Çevre Platformu da bu maliyetlere cevap olarak, “Bu yapılan hesaplamalara, aşırı biçimde kullanılan su kaynakları ile kimyasal gübre ve tarım zehirlerinin kullanımıyla kirletilip çoraklaştırılan toprağa, kirletilen havasıyla, suyuyla insanlara verilen zararların, mesela kanser olup tedavi görmenin maliyet hesabı da eklenmeliydi” açıklamasında bulundu.

“ÜRETİMDEN VAZGEÇİLMELİ

Acilen geniş yapraklı bitkilerin üretiminden vazgeçilmesi gerektiğini savunan Anamur Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, “Deniz suyu gelip boşalan akiferleri doldurmasaydı, Anamur ovası, yer altı sularının kontrolsüzce ve aşırı biçimde kullanılarak akiferlerin boşaltılması nedeniyle çoktan çökerdi. Bize göre bunların ve yakın gelecekte tuzlanan ovada artık tarım yapılamayacak olmasının maliyetinin hesaplanması, hesaplansa bile bu zararın giderilmesi mümkün değil. Acilen, çok su isteyen büyük yapraklı bitkilerin üretiminden vazgeçilmeze Anamur Ovası çok yakında çöl olacak ve bunun maliyetini kimse karşılayamayacak” denildi.