"KENDİ ELİMİZLE OLUŞTURDUĞUMUZ KİRLİLİK, DENİZİMİZİ YOK EDİYOR"

cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

Son yıllarda Mersin körfezinde artan kirlilik bu yıl zirveye çıkarken, uzmanlar özellikle yazlık sitelerine dikkat çekti.


ÇMO Mersin Şube Başkanı Sinan Can, bu yıl deniz kirliliği yönünden çok sayıda vatandaştan şikayet aldıklarını belirterek, “Bunun birçok nedeni var ama ana kaynağı 2’inci bölgedeki tatil siteleri. Kirlilikte sahil sitelerinde yer alan arıtma tesislerinin önemi oldukça büyük” dedi. 

Mersin körfezi her geçen gün kirlenmeye devam ediyor. Birçok sebepten dolayı deniz kirlenmeye devam ederken, uzmanlar tüm kent dinamiklerini göreve çağırdı. Konuyla ilgili Çukurova Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Mersin körfezinin son yıllarda oldukça kirlendiğini belirterek, “Bunun farklı sebepleri var. Karasal kaynaklı, kent deşarjları, nehirlerin özellikle Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin Mersin körfezine akıntılarından kaynaklı kirlilik, gemilerden ve sınırı aşan kirlilikler oluyor. Tabi bunlar farklı bölgelerden gel gitlerle ülkemize gelen kirlilik kaynakları var. Geçen senelere nazaran bu sene fazla bir kirlilik olduğunu gördük. Vatandaşlarımızın bu durama çok tepkiliydi. Fakat bu denizin temizlenmesi veya artık denizin korunması yönünde bütün kentte görev düşüyor. Hep birlikte bir eylem planı hazırlayıp, hayata geçirmek lazım. Eğer böyle devam ederse Mersin’de denize girilemeyecek. Gerçekten turizm potansiyelimiz ortadan kalkacak. Onun için Mersin’in denizinde yaşanan kirlilik oldukça önemli noktada. Bunun bir an önce ele alınıp, çözüme kavuşması gerekiyor” diye konuştu.

“SAHİL SİTELERİNDE YER ALAN ARITMA TESİSLERİNİN ÖNEMİ OLDUKÇA BÜYÜK”
Mersin’deki sanayi bölgelerinde arıtma tesislerinin olduğunu kaydeden Can, “Fakat revize edilmesi gereken atıksu arıtma tesisleri olabilir. Kapasitesinin arttırılması gereken yerler olabilir. Özellikle 2’inci bölgede kıyı şeridinde yer alan tatil sitelerinin paket arıtma tesislerinin çalıştırılması, revize edilmesi ve gerçekten atıklarını deşarj ederek alıcı ortama vermeleri gerekir. Burada kirliliğin ana kaynağı bu siteler diyebiliriz. Sahil sitelerinde yer alan arıtma tesislerinin önemi oldukça büyük. O bölgelerde çalışmalar yapılabilir. Denetimler sıklaştırılması gerekiyor. Kent genelinde bir arıtma tesisi olmayan bir ilçemiz yok. MESKİ bu konuda büyük yatırımlar, projeler gerçekleştiriyor. Bunlarla birlikte kentsel atık su alt yapımız gelişecek. Bu açıdan kıyı şeridinden yer alan sahil sitelerinin arıtma tesisi birinci öncelik taşıyor” şeklinde konuştu.


“MERSİN ESKİSİ GİBİ TEMİZ DENİZE KAVUŞMALI”
Deniz kirliliğine yönelik vatandaşların çok sayıda şikayet ilettiğinin altını çizen Can, “Kaynağı belli olmayan kirlilikler olduğu görüldü. İnsanların denize girmesini etkileyen noktalara vardı. Buraya denize girmeye gelen vatandaşlar mutsuz ayrıldı. Bu yıl gözle görülür bir kirlilik olduğunu gördük. Bu önemli bir sorundur. Mersin’in eskisi gibi temiz denize kavuşmalı. Deniz bizim önemli bir değerimizdir. Özellikle ırmak ve derelerden gelen suların bir kere denizle buluştuğu noktalarda fiziksel filtre yöntemiyle bazı kirlilik önleyici çalışmalar yapılabilir. Kentin atıksu arıtma ve kentsel alt yapısı güçlendirilebilir ki çalışmalar var. Diğer yandan sahil sitelerinden yer alan arıtma tesisleri çalıştırılmalı, denetimler arttırılmalı ve mevzuata uygun şekilde çalışması sağlanmalıdır. Sanayiden kaynaklı bir kirlilik varsa denetimler arttırılıp, caydırıcı cezalar uygulanmalı. Gemilerden kaynaklı kirliliklerde ise yetki sınırları içinde Büyükşehir Belediyesi çalışmaları yapıyor. Fakat yetki sınırları dışında olan gemilerden kaynaklı kirliliklerde bunu Sahil Güvenlik Komutanlığı ve ilgili bakanlık bunun denetimlerini ve önlemlerini almaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.