Kira artış oranı yüzde 63,47 oldu

Kira artış oranı yüzde 63,47 oldu cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 49,38 olarak açıklandı. Buna göre, Eylül ayı enflasyon verisiyle birlikte kira ve işyerlerine uygulanacak tavan zam oranı da yüzde 63,47 oldu.


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yıllık enflasyon oranını açıkladı. 

Verilere göre yıllık enflasyon yüzde 49,38 oldu. Böylelikle yıllık enflasyon üç yıl sonra ilk kez politika faizinin altına indi. TÜİK'in Eylül ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklamasıyla konut ve işyeri kira artış oranları da belli oldu. Açıklanan Eylül ayı enflasyon verisiyle birlikte kira ve işyerlerine uygulanacak tavan zam oranı da yüzde 63,47 oldu.

Genelde TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında son iki senedir yüzde 25'le sınırlandırılmıştı. Uygulamanın fahiş kiraların önüne geçmek için getirildiği açıklanmıştı. Temmuz ayı itibarıyla bu sınır kalktı ve sözleşmesini yenileyecek olan kiracılara TÜFE üzerinden kira zammı yapılıyor. Buna göre, konut ve işyeri kiralarına 12 aylık ortalama üzerinden artış yapılıyor.