Mersin Toros Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Pelin Özçelik, kalp krizi ve diğer kalp rahatsızlıkları için düzenli beslenme, uyku ve spor yapıldığında bu tür durumların tedavi edilebileceğini söyledi.
Dünya Kalp Günü'nde kalp sağlığına dair önemli bilgiler Mersin Toros Devlet Hastanesi’nin sosyal medya hesabından bir video ile paylaşıldı.
Paylaşımda Kardiyoloji Uzmanı Dr. Pelin Özçelik konuştu.
Düzenli Kalp Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?
Dr. Özçelik, ailede genetik faktörler bulunuyorsa kalp muayenesine 30 yaşında başlanması gerektiğini belirtti. 30 yaş üstü bireyler için ise yılda bir kez efor testi, elektrokardiyogram (EKG) ve kalp ultrasonu yapılmasının önemini vurguladı. Öte yandan Dr. Özçelik, özellikle; kolesterol, şeker, tansiyon ve nabız parametrelerinin etkili olduğunu ifade etti.
Kalp Ağrıları Nasıl Tarife Edilir?
Kalp ağrılarının genellikle sol kola, çeneye ya da diş ve dil bölgesine vurabileceğini ifade eden Dr. Özçelik, bu ağrıların mide yanması gibi yanılgılara yol açabileceğini söyledi. Efor esnasında hissedilen göğüste baskı ya da rahatsızlık hissi gibi belirtilerin kalp krizinin habercisi olabileceğini belirtti.
Dr. Özçelik, “Düzenli bir şekilde beslendiğiniz, uyuduğunuz, spor yaptığınız ve doktor kontrolünden geçtiğiniz zaman bunlara yakalansanız bile tedavisinin olduğunu söylemek istiyorum” dedi. Kalp sağlığının korunması için düzenli doktor kontrolünün önemini vurguladı.