MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, OSB’yi hem fiziksel hem de nitelik olarak genişletecek yeni planların hızla devreye alındığını belirterek, “Mersin Uluslararası Limanı (MIP) ile yaptığımız iyi niyet anlaşmasında 1 ve 4’üncü bölgemiz bir lokasyon, 2 ve 3’üncü bölgemiz ise ayrı bir lokasyon olmak üzere 2 kılçık demiryolu hattını projeye koydurduk. Biz müracaatımızı yaptık, MIP de projeyi üstlendi. Çünkü limanın ciddi bir kısmını OSB’deki deki firmalar yükleniyor. Lokasyonu düşündüğümüz demiryolu hatlarının önüne de OSB kara terminalini düşünüyoruz” dedi.
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (MTOSB) çalışmalar ve son gelişmeler, bölge içindeki Model Fabrika ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla paylaşıldı. Hayata geçirdikleri projelerle değer üretmeye devam ettiklerinin altını çizen MTOSB Başkanı Sabri Tekli, Mersin’deki hiçbir belediyeyle, üniversitelerle, odalarla, STK’la hiçbir sorun olmadığını ve kurumlarla ciddi projelere imza attıklarını söyledi. 1. Bölgedeki okulun yoğun talep gördüğüne dikkat çeken Tekli, “2 ve 3’üncü bölgemizdeki okul alanlarına da 24 derslik okul temeli atmak üzereyiz. Bunla ilgili başvurumuzu yaptık. Bir okul binamızı da lokasyonu ayrı olan 2 ve 3’üncü bölgemizin içine yakışır. Oradaki çalışanlarımızın bu hizmete daha rahat ulaşım sağlamasını çalışmış oluruz. Bölgemizdeki sanayicilerin yüzde 10’unu yabancı sermaye teşkil ediyor. Yüzde 10’u da kurumsallığını ispatlamış fabrikalarla dolu” diye konuştu.
“DEMİRYOLU PROJEMİZİ MIP ÜSTLENDİ”
OSB’yi hem fiziksel hem de nitelik olarak genişletecek yeni planların hızla devreye alındığını vurguladı. En dikkat çeken konuların başında demiryolu bağlantı çalışmalarının geldiğini kaydeden Sabri Tekli, “Mersin Uluslararası Limanı (MIP) ile yaptığımız iyi niyet anlaşmasında 1 ve 4’üncü bölgemiz bir lokasyon, 2 ve 3’üncü bölgemiz ise ayrı bir lokasyon olmak üzere 2 kılçık demiryolu hattını projeye koydurduk. Biz müracaatımızı yaptık, MIP de projeyi üstlendi. Limanı büyütmek ve içindeki konteynerleri dışarı çıkarmak için demiryolu ile OSB, çünkü limanın ciddi bir kısmını OSB’deki deki firmalar yükleniyor. Lokasyonu düşündüğümüz demiryolu hatlarının önüne de OSB kara terminalini düşünüyoruz. Sanayicimizin göndereceği ya da götüreceği konteynerleri bölgemiz sınırları içinde depolama konusunda girişimlerimiz var. Savunma sanayisinde kısa sürede ciddi bir yol aldık, firmalarımızın sayısı her geçen gün artıyor. En büyük gerçeğimiz MTOSB olarak bugüne kadar hiçbir şekilde kredi kullanmadık. Bakanlıktan hibe almadık. OSB’mizi her geçen gün hem sayısını hem de sanayici sayısını artıracak şekilde, OSB kriterlerine uyacak şekilde, şehrin yapısına zarar vermeyecek şekilde büyütmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“5’İNCİ BÖLGE SANAYİ BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN ONAYLANDI”
5’inci bölgenin Sanayi Bakanlığı tarafından onaylandığını belirten Tekli, “Tarım Bakanlığımızdan da sözü aldık, herhangi bir eksiğimiz yok. İmzalanması an meselesi. Kamulaştırmada sıkıntı olacağını sanmıyorum. 5’inci bölgenin yüzde 50 arazisi OSB’ye ait. 360 hektar oluşacak OSB’de fazla kamulaştırmada zorlanacağımızı zannetmiyorum, çok kısa bir sürede 1 yılda OSB’yi ayağı kaldırırız. En fazla bu süre 2 yıl olur. Seneye bu tarihlerde 4’üncü bölgenin 41 parselinde binaları bitmiş olarak görebilirsiniz. Çünkü gerçekten yatırımcımız çok heyecanlı. Mersin’de bizim dışımızda 7 OSB var. Hepsinde çalışmalar devam ediyor. Önemli olan Mersin’e kaynak kazandıran, üretim yapan kümelenmiş sanayi tesislerinin kurulması, kentin yapısına fayda verir. Biz de 5’inci bölge onaylandıktan sonra 6. OSB’mizin çalışması da bitirdik, yerimiz hazır. Bu bölgeyi de hemen sanayileştirme konusunda çalışma yapacağız. Bakanlığımızın hedefinde Türkiye’deki OSB yapılanmasını 2 katına çıkarma konusunda ciddi çalışmalar var. Bizim hedefte 5. bölge tamamlandığında 50 bin istihdam sözüm var. 50 bin çalışanı burada görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Teknolojinin her geçen gün geliştiğini kaydeden Tekli, “İtfaiye teşkilatımız da bu konuda çalışmalar yürütüyor. Bölgemizdeki yangına en geç 4 dakikada müdahale ediyoruz. Her şeyin başında yangının başlama anında müdahale önemli. Biz buna dron teknolojisini eklemek için firmalarla iş birliği yapıyoruz. Yangına dronlarla müdahale etmeyi planlıyoruz” dedi.
“ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI MEYVESİNİ VERMEYE BAŞLADI”
Çukurova Uluslararası Havalimanın da meyvesini vermeye başladığının altını çizen Tekli, “Özellikle havaalanından sonra bölgeye talep gün geçtikçe artıyor. Büyük firmalardan talep var. 5. bölgeyi de tamamen en az 50 bin metrekare olmak üzere yüksek işlem hacimli firmalara vermek için sabırsızlıkla bekliyoruz. Planlar çıktıktan sonra firmaların ismini duyabilirsiniz. 4. Bölgemizde fazla büyük yerimizi olmadığı için kendilerine 5. bölgede beklemeye aldılar. Hassasiyetle beklediğimiz bir awox fabrikamız var. Yaklaşık 12 bin kişinin çalışacağı beyaz eşya fabrikamız 140 dönümde ciddi yatırımlar var. 600 milyon dolarlık bir yatırımla üretime geçmesini bekliyoruz. Ciddi sayıda mühendisimiz arge çalışmalarına başladı. Sanayicilerimizden çok memnunuz. Sanayicimize her zaman destek veriyoruz. En ufak sorunlarında müdahil oluyoruz. Bölge içinde yaptığımız her çalışmayı kendi bütçemizden yapıyoruz. Belediye katkısı, vergiden alınan pay veya bakanlıktan herhangibir ödenek bugüne kadar OSB’mizde olmadı. Çok şükür imkanlarımız, gücümüz yerinde. Yeter ki fabrika sayımız ve enerji tüketim sayımız artsın. Sürekli artıştayız. Göreve geldiğim günden beri sanayi hiçbir zaman eksiye düşmedi. Mersin’e de bu yakışır. Mersin’de sanayinin, limanın büyümesi, havalimanının uluslararası olması çok önemli. Artık her türlü imkanlarımız var. Bunları iyi değerlendirmek ve kullanmak lazım. Mersin artık bir Kocaeli havzası gibi görmeye başladım” diye konuştu.
Tekli, konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.