İŞİTME KAYIPLARI ERKEN TEŞHİS İLE ÖNLENEBİLİR

İŞİTME KAYIPLARI ERKEN TEŞHİS İLE ÖNLENEBİLİR cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Mersin Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mehmet Aktağ, işitme kayıplarında erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de her yeni doğan bebeğe işitme tarama testi yapılıyor.  Yetişkinler içinde hastanemizde her türlü işitme testi yapılıyor” diye konuştu. 


Dr. Mehmet Aktağ, 23 -29 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası dolasıyla bebeklerde ve erişkinlerde görülebilecek işitme kayıplarına karşı açıklamalarda bulundu.

İşitme kayıplarının erken teşhis edilmesi gerektiğini vurgulayan Aktağ, ailelere uyarılarda bulundu. Aktağ, işitme kayıplarının nedenlerinin çeşitli olabileceğini belirtti. Annenin gebelik sırasında geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar, bebeğin doğum sonrası yoğun bakımda kalma süresi ve ağır sarılık hastalıkları gibi faktörlerin işitme kaybına yol açabileceğini ifade eden Aktağ, bu durumun doğumsal ya da doğum sonrasında ortaya çıkabileceğini vurguladı. İşitme kayıplarında erken tanının önemine Değinen Aktağ, Türkiye'de her yeni doğan bebeğe işitme tarama testi yapıldığını ve bu testin şüpheli çıkması durumunda, daha ileri seviye olan klinik BERA testi ile işitme kaybının tespit edilebildiğini belirtti. Aktağ, “Amacımız, erken tanı koyarak bebeklerin işitme engeline sahip olmalarının önüne geçmektir. Erişkin hastalar için de klinik bünyesinde yer alan odyoloji ünitesinde her türlü işitme testi yapılıyor. İşitme kayıplarının önüne geçerek, daha sağlıklı nesiller yetiştirmek için kulak burun boğaz hekimleri olarak elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.


Aktağ, 23-29 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası kapsamında tüm vatandaşları işitme testleri için Mersin Şehir Hastanesi KBB Kliniği'ne davet etti.