Mersin’de Kadınlar, Pınar Bayrak İçin Adalet Talep Ediyor

Mersin’de Kadınlar, Pınar Bayrak İçin Adalet Talep Ediyor cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Mersin’de dini nikahlı eşi Z.E. tarafından katledilen Pınar Bayrak’ın davasında yeni bir duruşma gerçekleşti. Ara duruşma öncesinde Mersin Kadın Platformu üyeleri ve Bayrak’ın yakınları, suçluların hak ettiği cezayı almasını talep etti.


Olayın Arka Planı

Olay, 3 Ağustos 2024'te Mersin’in Yenişehir ilçesi Çiftlikköy Mahallesi’nde meydana geldi. Pınar Bayrak, dini nikahlı eşi Z.E. ile yaşadığı tartışmanın ardından şiddete maruz kaldı. Ağır yaralı bir şekilde saatlerce evde bekletildikten sonra, eşinin akrabaları tarafından Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne götürüldü. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen Bayrak hayatını kaybetti. Olayın ardından eşi Z.E. tutuklanırken, delilleri karartmakla suçlanan dört kişi ise tutuksuz yargılanmaya başladı.

Kadın Cinayetlerine Karşı Tepki

Mersin Kadın Platformu adına açıklama yapan Fatoş Sarıkaya, Türkiye'de kadın cinayetlerinin durmaksızın devam ettiğine vurgu yaparak, 2024'ün ilk sekiz ayında 261 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 141 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini belirtti. Sarıkaya, "Kadınlar her gün şiddetle, baskıyla ve öldürülme korkusuyla yaşamaya çalışıyor. Pınar Bayrak da bu şiddetin kurbanı oldu" dedi.

Pınar’ın uzun süre psikolojik ve fiziksel şiddet gördüğünü belirten Sarıkaya, onun tehditler altında evine dönmek zorunda kaldığını ve sonunda kocası tarafından katledildiğini ifade etti. Kadınlar, adalet talebini yinelerken, davanın takipçisi olacaklarını ve kadın cinayetlerinin cezasız kalmaması için mücadele edeceklerini vurguladılar.

Aileden Adalet Çağrısı

Pınar Bayrak’ın amcası Yusuf Bayrak, yeğeninin bir aile meclisi kararıyla öldürüldüğünü öne sürerek, cinayete karışanların dışarıda serbestçe dolaştığını söyledi. Bayrak, "Pınar’ı öldürdükten sonra delilleri temizleyip, bizi tehdit etmeye başladılar. Katiller korunurken, biz tehdit altındayız. Adalet istiyoruz, Pınar Bayrak Türkiye'nin kızıdır ve herkes ona sahip çıkmalıdır" dedi.

Kadınlar İsyanda

DEM Mersin Milletvekili Perihan Koca da duruşma öncesinde yaptığı açıklamada, Mersin’de son sekiz ayda 11 kadının en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürüldüğünü belirtti. Koca, "Kadınlar sahipsiz değildir. Kadınları yaşatmak için mücadelemiz sürecek" diyerek, Pınar Bayrak ve öldürülen tüm kadınlar için adalet mücadelesinin devam edeceğini söyledi.

Mahkeme heyeti, ara duruşmayı 8 Kasım 2024 tarihine erteledi.