Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “9 milyon yıllık yolcu kapasitesi ,110 bin metre kare terminal alanı ve 3 bin 500 metre uzunluğa ve 60 metre genişliğine sahip ana pisti ile bölgenin tüm havayolu ihtiyacını karşılayacak olan Çukurova Bölgesel Havalimanının yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle Çukurova Bölgesel Havalimanı hizmete giriyor. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’da beraberinde Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile Adana Valisi Selim Köşger ile birlikte havalimanındaki son çalışmaları yerinde inceledi.
Yetkililerden bilgi aldıktan sonra basın açıklaması yapan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 58’inci havalimanını açacaklarını söyledi. Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde muhteşem bir lokasyona sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Bu eşsiz konumumuzun 2002 yılından itibaren yürüttüğümüz ulaşım politikaları ve faaliyetleriyle, dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri olmamızda payı olduğunu düşünüyorum. ‘Dünyada Ulaşamadığımız Hiçbir Nokta Kalmayacak’ hedefiyle hareket ederek ülkemizi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdük. 2002’den bu yana aktif havalimanı sayımızı yarın açacağımız Çukurova Uluslararası Havalimanıyla birlikte 26’dan 58’e çıkarıyoruz. 2053 hedeflerimiz kapsamında da aktif havalimanı sayımızı 61’e çıkaracağız. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken uçuş ağımıza 286 yeni nokta ekleyerek 131 ülkede 346 noktaya ulaştırdık. 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34.5 milyon olan yolcu sayımızı da 2023 yılında 214 milyonun üstüne taşıdık. Bu yıl bu sayının 230 milyonun üstünde olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
"3 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK"
Havalimanının doğrudan 3 bin kişinin istihdamına katkı sağlayacağının ifade eden Uraloğlu, "Havalimanımıza hem D-400 devlet yolundan hem de otoyoldan ulaşım sağlanacaktır. Ayrıca Çukurova Uluslararası Havalimanımızı inşa ederken eş zamanlı olarak havalimanımızın bağlantı yolları çalışmalarını da başlatmıştık. Havalimanı bağlantı yolları ile yolcu taşımacılığının yanı sıra Mersin Limanı, Mersin ve Adana Organize Sanayileri, İskenderun Körfezi Sanayi Tesisleri, Yumurtalık Serbest Bölgesi gibi sanayi ve ticaret bölgelerinden gelen ihracat ürünlerinin karayolu ve demiryolu ile havalimanına ulaşımını da sağlayacağız. Havalimanımızın karayolu bağlantısını sağlayan yolumuzu 15,9 kilo metre uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında tamamladık. Bu projemiz kapsamında toplam 348 metre uzunluğunda 8 köprü ve 127 metre uzunluğunda farklı seviyeli kavşak inşa ettik. Yolumuz sayesinde zamandan 494 milyon lira, akaryakıttan 84 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 578 milyon lira tasarruf edeceğiz. Karbon salınımını ise yılda 10 bin 168 ton azaltmış olacağız. Havalimanımızın yapımı devam etmekte olan “Mersin-Adana-Osmaniye Gaziantep Hızlı Tren Yolu Hattı”yla entegre olacak demiryolu bağlantısı üzerinde ise çalışmaları yoğunlaştırdık. Tüm inşa çalışmalarımızı da 2026 yılı içerisinde tamamlayım ve hattımızı hizmete açmayı hedefliyoruz” dedi.
“ADANA ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI KAPATILMAYACAK”
Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılmayacağına dikkat çeken Uraloğlu, “Gerçekten elimizi vicdanımıza koyalım. Bu havalimanımızın bugünün Türkiye’sine yakışır durumda mıdır? Gerçekten bizim insanımıza yakışan bir ortam yok orda. Biz sadece Adana’yı, Mersin’i, Osmaniye’yi, Niğde’yi düşünmüyoruz bütün bölgeyi düşünüyoruz. Bugün Çukurova Havalimanında gerçekten bölgesel yetmedi ulaslararası bir havalimanı olması noktasında ortaya bir irade koyduk. Bunun için çok çalışma yaptık ve en uygun yer burasıydı. Biz İstanbul Havalimanını açtığımız zaman Atatürk Havalimanını kuzey-güney yönünde artık açık tutma şansımız yoktu. Çünkü İstanbul Havalimanıyla trafiği net çakışıyor. Biliyorsunuz orada doğu-batı yönünde bir pisti açık tuttuk. Dolayısıyla hem o olsun hem bu olsun olmuyor. Teknik olarak bu olmuyor. Şakirpaşa Havalimanı hali hazırda orada bizim bir özel firmanın eğitim uçuşları için kullanılıyor. Acil durumda, yangılarda halen kullanılıyor, kullanılacak. Türk Hava Yolları’da oraya bir eğitim akademisi açacak ve ilk etapta 12 uçakla eğitimlere başlayacak. Yeni ambulans uçaklar, İHA, SİHA gibi uçaklar da orada olacak. Şakirpaşa Havalimanını kesinlikle kapatmayacağız ama elbette burası olduktan sonra oranın işlevi ancak dediklerim kapsamda olabilir” diye konuştu.