Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde yüzlerce sahipsiz hayvanın misafir olduğu, her yıl binlerce patili dostun tedavi edilip kısırlaştırıldığı Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi her gün yeni bir mucizeye ev sahipliği yapıyor.
O mucizelerden biri yaklaşık 6 ay önce Bakımevi’ne ayağı kırık ve gençlik hastalığı kapmış bir şekilde getirilen Rüzgar, diğeri ise yine gençlik hastalığına yakalanmış bir şekilde gelen Zeytin oldu.
İkisi de Labrador melezi olan ve 1 yaşlarında olan Rüzgar ve Zeytin’in isimlerini Bakımevi personeli koydu. Kaşlı Bakımevi veterinerlerinin doğru, şefkatli ve sevgi dolu tedavisiyle iyileşen Zeytin ve Rüzgar, sahiplenilmeyi bekliyor.
İkisi de viral hastalıkla savaşıyordu
Hayvanseverler tarafından Bakımevi’ne getirilen Rüzgar’ın önce kırık ayağı alçıya alındı, ardından gençlik hastalığıyla ilgili gerekli tedaviler yapıldı. Ayakta durmakta ve mamasını yemekte bile güçlük çeken Rüzgar, Bakımevi personeli sayesinde yeniden ayaklandı. Rüzgar’la birlikte getirilen Zeytin de, Rüzgar’la aynı kaderi paylaşıyordu. Gençlik hastası olan ve ayağa kalkma kabiliyetini bile kaybeden Zeytin, Bakımevi’nde gördüğü tedaviyle sağlığına kavuştu.
Yoğun bir tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşan, oldukça hareketlenen ve oyunlar oynayan iki köpek de Bakımevi’nde mutlu bir şekilde hayatına devam ediyor. Kısırlaştırılan köpekler sahiplendirilmek için bekliyor.
Benli: “Rüzgar da Zeytin de sağlığına kavuştu”
Kaşlı Geçici Bakımevi’nde görev yapan Sorumlu Veteriner Hekim Ömer Benli, Bakımevi’ne gelen kedi ve köpeklerin bir kısmının sokak hayvanı olduğunu belirtirken, bir kısmını da sahibinin terk ettiğini kaydetti. Bakımevi’ne gelen her kedi ve köpeği detaylı sağlık kontrolünden geçirdiklerini belirten Benli, “Gelen patili dostumuz gebeyse ultrason cihazıyla kontrol ediliyor ve gebe bölümüne alınıyor. Kırık, çatlak durumlarına göre röntgen cihazıyla, hastalık durumlarında hemogram cihazlarıyla, hızlı test kitleriyle kontrol ederek sürece başlıyoruz” dedi.
“Özel kliniklerde olan tüm imkanlara sahibiz”
Yakın tarihte Bakımevi’ne hayvanseverler tarafından bırakılan Zeytin ve Rüzgar’ın iyileşme öyküsünü anlatan Benli, “Rüzgar’da gençlik hastalığı ve ayağında kırık vardı. Zeytin’de sadece gençlik hastalığı vardı. Tedavi sürecine başladık. Tedavileri hızlı bir şekilde olumlu sonuçlandı.6 aylık bir süreç sonucunda bu dostlarımız sağlığına kavuştu ve ikisinin de kısırlaştırmalarını yaptık. Sahiplenmeye uygunlar” diye konuştu.
“Viral hastalıklarda iyileştirme oranımız çok yüksek”
Gençlik hastalığında hastayı kaybetme oranlarının yüzde 70 ve 80’ler arasında olduğunu sözlerine ekleyen Benli, Kaşlı Bakımevi’nde kaybetme oranının gittikçe düştüğünü, bu oranının yüzde 50’lerde olduğunu belirtti. Benli, “Burada yüzde 50’lere varan başarı oranlarıyla viral ölümcül hastalıkların tedavisini yapıyoruz. Biz burada, vatandaşların özel kliniklerde aldıkları tüm tedavi imkanlarına; teçhizat, ekipman ve ilaç olarak sahibiz. Bütün tedavilerini yapıyoruz” diye belirtti.
Bakımevi’nde yapılan kısırlaştırma rakamlarını da paylaşan Benli, “2021 yılında 4 bin 268, 2022’de 5 bin 900, 2023’te 6 bin adet patili dostumuzu kısırlaştırdık. 2024’ün ilk 6 ayında 3 bin 450 adet kısırlaştırma yaptık. Bu sayı giderek artıyor. Yaptığımız çalışmaların başarısı bu sayılardan da görülüyor” ifadelerine yer verdi.
“Biz sadece sokak hayvanlarına hizmet ediyoruz”
Benli son olarak, tedavi ve kısırlaştırma ücretlerini fazla bulan evcil hayvan sahiplerinin, kendi hayvanlarını sokak hayvanı olarak göstererek tedaviye getirdiğine de değinerek bu vatandaşlara çağrıda bulundu. Benli, “Belediyenin bu imkanlarını suiistimal etmek isteyen insanlar da var. Biz bunları zaten ön elemelerde eliyoruz. Acil olan durumlarda ilk müdahalesini yapıp daha sonra özel kliniklere yönlendiriyoruz. Sahipli olan köpekleri, kedileri bize getirmesinler. Biz 5199 sayılı yasayla çalışan bir yapıyız ve sadece sokak hayvanlarına hizmet ediyoruz” dedi.