Engellilerin ÖTV muafiyetine yönelik düzenleme tepki çekti

Engellilerin ÖTV muafiyetine yönelik düzenleme tepki çekti cukurovagazetesi.com
Bedirhan SÜRMELİ

Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şubesi Başkanı Gülcihan Ekinci, hükümetin yeni vergi paketi tasarısı kapsamında engellilere yönelik ÖTV muafiyetinin kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.


Ekinci, yaptığı basın açıklamasında, bu düzenlemenin engellilerin anayasal haklarına aykırı olduğunu ve iktidarın vergi politikasının temelinde yatan adaletsizlikleri gözler önüne serdiğini vurguladı.

Ekinci, son birkaç yılda enflasyonun etkisiyle geniş toplum kesimlerinin giderek yoksullaştığını ve bu durumu daha da kötüleştiren yeni vergi düzenlemelerinin gündeme getirildiğini söyledi. Dünya genelinde enflasyonun baş sorumlusunun pandemi sonrası fiyatları yükselten şirketler olduğunu belirten Ekinci, Türkiye’de ise hükümetin politikalarının enflasyonu daha da şiddetlendirdiğini ifade etti.

Vergi paketinde yer alan düzenlemelere göre, engellilerin araç alımında yararlandığı ÖTV muafiyetine yönelik özel bir hazırlığın yapıldığını belirten Ekinci, bu düzenlemenin gerekçesinin vergi kayıplarını azaltmak olarak açıklandığını söyledi. Ekinci, “Engellilerin (ki hepsi de yararlanamamaktadır) ÖTV muafiyetinden yararlanması bir vergi geliri kaybı değildir. Tam tersine Anayasa’ya göre devletin üstlenmek zorunda olduğu bir yükümlülüktür” ifadelerini kullandı.

“İktidarın vergi politikası araç fiyatlarındaki yükselişin temel nedenidir”

Ekinci, araçlardan alınan vergilere ilişkin düzenlemenin baştan aşağı yanlış olduğunu belirterek, “İktidarın vergi politikası araç fiyatlarındaki yükselişin temel nedenidir. Bu haksız vergi politikasında engellilere yönelik bir istisnayı vergi kaybı olarak görmek yanlış ve kabul edilemez bir yaklaşımdır” dedi.

Bakanlığın bazı basın organlarına dağıttığı verilere göre, engellilere uygulanan ÖTV istisnası sonucu alınmadığı söylenen vergi tutarının, iktidarın şirketlerin vergi borçlarından sildiği tutarın yanında çok küçük kaldığını belirten Ekinci, asıl vergi kayıplarının gizlenmek istendiğini savundu.

“Engellilere sağlanan ÖTV istisnası bir vergi kaybı değil”

Bazı engelli örgütlerinin, hükümetle ters düşmemek adına düzenlemeyi koşullu olarak kabul etmeye eğilimli olduğunu belirten Ekinci, suistimal gerekçesiyle hakların ortadan kaldırılamayacağını vurguladı. Ekinci, bu düzenlemenin vergi paketinden tamamen çıkarılması gerektiğini belirterek, “Engellilere sağlanan ÖTV istisnası bir vergi kaybı değil, iktidarın yarattığı vergi adaletsizliği nedeniyle üstlenmek zorunda olduğu bir yükümlülüktür,” dedi.