“Emeklilerin yüzde 90’ı açlık sınırı altında yaşıyor”

“Emeklilerin yüzde 90’ı açlık sınırı altında yaşıyor” cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, emekli şehri olarak anılan Mersin’de hayat pahalılığından kaynaklı emeklilerin köylere göç ettiğini söyledi.


Akbudak, “Emekliler asgari düzeyde geçinebilmek için memleketlerine ve köylerine dönmeye başladı” şeklinde konuştu.

 “İkramiyeyi emeklilere çok gördüler”

Akbudak, emeklilere en az 10.000 TL’lik bayram ikramiyesi verilmesi gerektiğini belirterek, “Önümüzde Kurban Bayramı var. Daha öncesinde ikramiye olarak belirlenen fiyatı arttırarak 3.000 TL’ye çıkarmışlardı. Ama bizi düşünselerdi bayram ikramiyesinin en az 10.000 TL yapmaları lazımdı. Ama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Bakan Şimşek, ikramiyenin sanki bağış olarak verildiğini ifade ediyor. Açlık sınırının kat kat altında maaş alan emeklilere bayram ikramiyesi hiç olmazsa 1 kilo et veya şeker alabilme düzeyinde olmalıdır. Veya o parayla torunlarımıza 3 kuruş harçlık verebilmeliyiz. Ama emekliler bu bayramda torunlarına harçlık veremeyecek. Bunu emeklilere çok gördüler” şeklinde konuştu.

“Emekliler köylerine dönmeye çalışıyorlar’’

“Türkiye Emekliler Derneği (TÜED)tarafından yapılan araştırmaya göre son yıllarda büyük göçler alan Mersin’de 334 bin 22 emekli bulunduğunu belirten Akbudak,  “Mersin yaşanabilir şehir olmaktan çıktı. Çünkü burada da geçim zorlaştı. Buradaki emekliler köylerine dönmeye çalışıyorlar. Önceden emekli şehriydi ama şu an herkes geçinebilmek için köyüne dönmek zorunda kalıyor. Ama o bile fazla gelmeye başladı. Herkes bir şekilde köylerine dönmeye çalışıyor. En azından asgari bir şekilde geçinmek için köylerine dönüyorlar” dedi.

“ En az asgari ücret”

Emekli maaşlarının en az 17.002 TL olması gerektiğini söyleyen Akbudak, “Emeklilere, TÜİK’in belirlediği enflasyon oranına göre maaş veriliyor. Ama bu veriler doğru değil. Enflasyonun yüzde 70-80 çıktığı dönemlerde TÜİK bu oranı yüzde 20 olarak veriyor. Bu kurumun kaldırılması lazım. Gerçek rakamlar üzerinden enflasyon verilmeli ve maaşımız belirlenmeli. Emeklilerin yüzde 90’ı açlık sınırı altında kalan 10’u da yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Emekliler arasında uçurumu kapatmak için de seyyanen zam verilmeli. Yıllarca prim ödeyen emeklilerinde sağlıkta katkı paylarının kesilmesi gerekiyor. Biz zamanında bunları ödemiştik ki bu payını ödemeden ilaç ve muayenemizi olalım. Ayrıca en düşük emekli aylığı, asgari ücretle eşitlenmeli. Adı üstünde asgari ücret. Yani en az ücret. Gün sayısına göre de bu ücretin arttırılması lazım.