Mersin Üniversitesi’nde TÜBİTAK destekli, yatırımcılarla proje sahiplerini bir araya getiren, Teknoloji Transfer Ofisi’nin düzenlediği, ‘’AR-GE Proje Pazarı 2024" kapanış ve ödül töreni, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Gerçekleşen etkinliğe, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serkan Özada, Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, MESİAD Başkanı Adnan Gündoğan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tunay Köksal ve üniversite akademisyenleri katıldı.
Tören 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başladı. Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri Doç. Çiğdem Sığırcı ve Doç. Mehmet Özkanoğlu'nun icra ettiği Gitar ve Şan Dinletisinin ardından açış konuşmalarına geçildi.
Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, "Bu Projeler, Öğrencilerimizin Sadece Teorik Bilgiyi Değil, Aynı Zamanda Pratik Becerilerini de Geliştirmelerine Olanak Sağladı." Covid 19 pandemisi ve deprem döneminde verilen zorunlu aranın sonrasında 13. Ar-Ge Proje Pazarı’nı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Erol Yaşar, "Mersin Üniversitesi, bilim ve teknoloji alanında üstün başarılar elde etmeye odaklanmış bir üniversitedir. Ar-Ge projeleri ise bu yolun temel taşlarından birini oluşturmaktadır. Ar-Ge üzerine bina edilen projeler, öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin bilgi birikimini pratiğe dönüştürme yeteneğini ortaya koymaktadır. Bugün burada sergilenen projeler, üniversitemizin yenilikçi potansiyelini yansıtmaktadır. Her proje; titiz bir araştırmanın, yaratıcılığın ve iş birliğinin ürünüdür. Bu projelerin hem akademik alanda hem de endüstride önemli bir etkiye sahip olacağına inanıyorum. Özellikle öğrencilerimiz, bu projelerde gösterdikleri motivasyon ve kararlılıkla geleceğin liderleri olma yolunda önemli adımlar attılar. Bu projeler, onların sadece teorik bilgiyi değil, aynı zamanda pratik becerilerini de geliştirmelerine olanak sağladı" ifadelerini kullandı.
Bu etkinlikte paylaşılan bilgilerin, tartışılan fikirlerin ve oluşturulan yeni iş birliklerinin gelecekteki projelerimizin altyapısını oluşturacağını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Erol Yaşar, "Bu vesile ile sektördeki paydaşlarımıza da teşekkür etmek istiyorum. Sizlerin katkıları, ortaya çıkan projelerin daha etkin olmasını sağladı. Bu iş birlikleri, üniversitemizin başarısına da önemli katkılar sunmakta. Üniversite-sektör iş birliğinin önümüzdeki süreçlerde artarak devam edeceğine inanıyorum. Çünkü Mersin Üniversitesi kente ve sektöre kapıları açık bir kurumdur. Bu vesile ile “Ar-Ge Proje Pazarı 2024” etkinliğinin koordinasyonunu yapan Mersin Teknoloji Transfer Ofisi ekibine, Proje Pazarı Düzenleme Kurulu Üyelerine ve bu etkinliğin düzenlenmesi adına iş birliği yapılan tüm kurumlara üniversitem adına çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliğe projesi ile katılan akademisyenlerimize, öğrencilerimize, firmalarımıza ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ederim" dedi.
Küreselleşmenin hızla arttığı günümüzde rekabet edebilirliğin temeli bilgiye dayandığını ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, "Bir ülkenin kalkınması, katma değer üretmesi, istihdam sağlayabilmesi, üretimlerini sürekli artırarak devam ettirebilmesi ancak bilgi birikiminin artması ve artan bilginin bilim ve teknolojiye dönüştürülmesi ile mümkün olabilmektedir. Ürün ve hizmet çeşitliliğinin çok fazla olduğu göz önüne alındığında ülkelerin ve üreticilerin bu faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve rekabet edebilmeleri için yenilikler ortaya koyması gerekmektedir. Bu bakımdan, Ar-Ge büyük önem taşımaktadır. Ar-Ge, hali hazırda bulunan bilgilerden yeni ürün, yeni üretim yöntemlerinin geliştirilmesi veya yeni teknolojilerin, ürünlerin, üretim yöntemlerinin elde edilmesi olarak tanımlanabilir. Devletimiz de, Ar-Ge yatırımlarını teşvik etmekte ve destek vermektedir. Bu kapsamda birçok kurum ve kuruluş; girişimcilerin, firmaların, akademisyenlerin Ar-Ge projelerini sağladığı katma değer oranında desteklemektedir. AR-GE boyutunda desteğin belirlenmesinde etkin olacak katma değer ise toplumsal fayda olarak değerlendirilmektedir" ifadesinde bulundu.