Burdurlu kadınların el emeği 'bocce topu' dünyaya açıldı

Burdurlu kadınların el emeği 'bocce topu' dünyaya açıldı cukurovagazetesi.com
İHA

Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin desteğiyle 5 yıl önce başlatılan "El Dikimi Top Üretim Projesi" çerçevesinde bugün yaklaşık 300 ev hanımı günde ürettikleri bin top ile hem kendi gelirlerini sağlıyor hem de sosyal beceri kazanıyor. Özellikle bocce topu üretiminde Fransa’ya ihracata başlayan Burdurlu kadınlar ülkemizde de her yaşta insanın oynayabileceği bu oyunun yaygınlaşmasını bekliyor.


Burdur'da 2019 yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortaklığında kadınlara yönelik 'El Dikimi Top Usta Yetiştiriciliği' ve 'El Dikimi Top Üretimi Projesi' çerçevesinde kurs açılmıştı. Yaklaşık 3 ay süren kursun ardından profesyonelleşen Burdurlu kadınlar el dikimi top üretimine başladı. Yapılan çalışmalar sonrasında Avustralya’dan alınan hibe ile yeni makineler alınmasıyla birlikte üretimler hız kazandı. Üretimlerin artmasıyla birlikte 'Burdur Top Dikimi Kadın Girişim Kooperatifi' adıyla kooperatif haline gelen üretici kadınlar yaklaşık 300 kişi ile günde bin adet top üretmeye başladı.

Şimdiye kadar binlerce top üreten kadınlar pandemi döneminde bocce sporunu ev ve salonlarda oynamaya başlayan Fransa’ya 2022 yılında 2 bin 500 set, 2023 yılında ise 24 bin set bocce topu seti ihraç etti. Geçtiğimiz günlerde de bir Fransız firmanın yetkilisi kadınları ziyaret ederek 2024 yılı için 20 bin set bocce topu siparişi verdi. Bocce topu dışında futbol, voleybol topu da üreten kadınlar ürettikleri topların el dikimi olması nedeniyle piyasadaki toplardan daha kaliteli ve sağlam olduğunu belirtti.

Ülkemizde çok fazla bilinmeyen bocce sporunun yaygınlaşmasına da öncülük eden kadınlar, üretim esnasında deşarj olabilmek için ara ara kendileri de bu oyunu oynadıklarını ve yediden yetmişe herkesin bu sporu yapabileceklerini dile getirdi.