Mersin Cemevi'nde Nevruz coşkusu

Mersin Cemevi'nde Nevruz coşkusu cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Mersin Cemevi’nde Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin, Pir Hasan Kılavuz, AKD Genel Başkanı Seher Şengüllü Yılmaz başkanlığında Nevruz Bayramı kutlaması yapıldı. Kutlamada, Nevruz ateşi yakıldı.


Nevruz kutlamasına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin CHP Milletvekilleri Gülcan Kış, Hasan Ufuk Çakır ve DEM Parti Milletvekili Ali Bozan ile Mersin Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır,  Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Coşkun Teymur, İtalyan Katolik Kilisesi Peder Roshan Corderio, Mersin Ehlibeyt Kültür Derneği Başkanı Salim Derkuş isimleri katılım sağladı.

“Cemevleri, ibadethane statüsüne konulmalı”
Etkinlikte konuşan Cemevi Başkanı  Pir Hasan Kılavuz, “Cemevlerinin ibadethane statüsü TBMM’den geçmediği sürece, kararnameyle Alevilerin sorunları çözülmez” diyerek, “Cemevleri Daire Başkanlığı kuruldu ama  henüz icraatını görmedik. Alevilerin inançsal sorunları kararnameyle bir bütün olarak çözülmedi. Sayın Cumhurbaşkanından bu kararnamenin bir ötesi olan Cemevlerinin ibadethane statüsünün TBMM’den  geçerek yasal statüye kavuşturulmasını istiyoruz. Alevilikle ilgili tabuların mutlaka kırılması lazımdır” ifadelerini kullandı.

“Okullarda Alevilikte anlatılmalı
Kılavuz, “Okullarda sadece İslam dininin Hanefi mezhebinin anlatılmasını kabul etmiyoruz” diyerek, “Okullarda okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bir komisyon tarafından hazırlandığını ancak komisyonda Alevi kanaat önderleri ve akademisyenlerinin yer almıyor. Kardeş kavgasının olduğu bir ülkede kazanan yoktur. Bu ülkede barışın ve kardeşliğin olması lazım. ÇEDES diye bir program çıkardılar ve toplum arasında bir gerginlik yaratmaya başladılar. Tüm okullarda sadece İslam dininin Hanifi mezhebinin anlatılmasını kabul etmiyoruz. Biz Aleviler sazımızı çalacağız, semahımızı döneceğiz, Hak Muhammet Ya Ali demeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.