Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Tekstil Üreticileri Derneği (METÜD) üyeleriyle bir araya geldi.
Tekstil üreticilerinin sorunlarıyla ilgili konuşan Seçer, METÜD’ün en önemli sorununun toplu çalışma alanı eksikliği olduğunu belirterek, "Sadece sizler değil, birçok meslek grubu bunu benden talep ediyor. Bu işlerde en büyük sorun arazi sorunu. Bunu belediyeler tahsis edemez. Çünkü her meslek grubu kendisine bir küçük sanayi ya da ihtisas alanları istiyor" dedi.
Meslek gruplarının bir arada çalışmalarının yararları olduğuna işaret eden Seçer, bunu yapabilmek için de öncelikle yer edinmek gerektiğini ifade etti. Bunu Hazine'den ya da belediyeden edinmenin kolay olmadığını vurgulayan Seçer, şöyle devam etti: "Mersin’de böyle depolama alanı, küçük sanayi alanı için arsa sorunu vardı. Ne zamana kadar? Bizim Akdeniz bölgesinde 1/5000'lik planları bitirene kadar. Yaklaşık 7-8 ay önce buranın planları bitti. Her şey hazır. Şimdi Akdeniz Belediyesine geldi. Fazla değil birkaç ay içerisinde alt planları yapma zorunluluğu var. Yaptı yaptı, yapmadı resen alır, Büyükşehir olarak biz yaparız. Kanun böyle diyor. O da çıktıktan sonra arazi edinmek daha kolay. Arazi arzı olduğu zaman fiyatlar da düşecek. 10 liralık arazi 6-7 lira olacak. Çünkü biz Akdeniz’de imara çok sayıda yeni yer açtık; 3 bin 500 hektar, 35 bin dönüm. Bunun 25 bin dönümü arsa. Depolama, lojistik, küçük sanayi ve bu yatırımlar için. Bu bir avantaj."
"Devlette devamlılık esastır"
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda önümüzdeki günlerde bir toplantı yapacaklarını belirten Seçer, “Biz bu çalışmaları 6 aydır yapıyoruz. O zaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile görüştüm ve 'siz, biz belediye, valilik bizden organize sanayi bölgesi isteyen, yani ihtisas, küçük sanayi sitesi isteyen meslek kollarını toplayalım ama bu insanlara da bir şey anlatmamız lazım' dedim. Bir toplantı yapacağız. Size davet gelecek. Bugünkü toplantı da onun arifesinde oldu. 'Başkan niye acele ediyorsun? Seçim geliyor' dediler. 'Seçim gelir, seçim gider' dedim. Devlette devamlılık esastır. 5 yıllık süreçte baktım ki zaman göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. Onun için bugünün işini yarına bırakmayacağım. Zaten 1 Nisan sabahı buradayım, bir yere gittiğim yok. Onun için çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.
Bu konuda çizilecek yol haritası için çalışmaları başlattıklarının altını çizen Seçer, "15 meslek grubunun böyle bir talebi var. 15 meslek grubu bu konuda beraber yürümek istiyor. Sizi de buna dahil ederiz ve böyle bir çalışmanın içerisinde oluruz" ifadelerini kullandı.
"İkinci 5 yılda çok daha hızlı koşacağız"
Kentin nelere ihtiyacı olduğunun bilincinde olduklarını vurgulayan Seçer, "İmkanları en iyi şekilde kullanarak ilk 5 yılı geride bıraktık. İkinci 5 yılda emin olun çok daha hızlı koşacağız. Hem mali dengelerimiz iyi, hem kent daha iyi. Kenti bilen ve sahiplenen bir insan var. Bu 5 yıllık emeğe yazık etmemek lazım. Sizin desteğinizle ikinci 5 yılda daha iyi işler olur" dedi.
METÜD Başkanı Kemal Dede de Mersin’de tekstilin en önemli lokomotif taşlarından biri olduğunu belirterek, tekstil alanında yaşadıkları sıkıntıları paylaştı. En büyük sorunlarının başında kira, enerji ve istihdam maliyetlerinin geldiğini ifade eden Dede, "Şu an yaklaşık 150 firmayız. Bünyemizde yıllık 120 milyon adetin üzerinde ürün üretiyoruz. Toplamda 20 binin üzerinde işçi çalıştırıyoruz" ifadelerini kullandı.