Özdemir, sertifikalı tohum üretimine dikkat çekti

Özdemir, sertifikalı tohum üretimine dikkat çekti cukurovagazetesi.com
Şule İnan

Mersin Ticaret Borsası, her yıl toplanan Ulusal Baklagil Konseyi’nin 12. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Genel Kurulda konuşan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Tarım ve Orman Bakanlığından sertifikalı tohum üretimi için gerekli mekanizmaların güçlendirilmesi çağrısında bulundu.


Genel Kurulun Divan Başkanlığını Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahir Turhan, Katipliklerini Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Salih Aksay ve ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Dr. Sedat Subaşı üstlendi. 
 
Ulusal Baklagil Konseyi ve Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Ulusal Baklagil Konseyi’nin 2023 yılı faaliyetlerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. 
Özdemir; Kurulda yaptığı konuşmada, baklagil sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini aktardı.
Başkan Özdemir, ‘’Ülkemizde 202 milyon dekarlık işlenen tarım alanı var. Bu alanların 30 milyon dekarı nadas alanı. Bakanlığımızın açıklamasına göre ülkemizde 20 milyon dekar atıl alan var. Kuru baklagiller toprağı besleyici ve verimi artırıcı özellikleri ile bu alanlar için idealdir. Nadas alanları ve atıl arazilerin beşte biri dahi bakliyat üretimine yönlendirilirse bakliyatta arz açığı kalmayacaktır’’ ifadelerini kullandı.

''Havza sayısı azaltılmalı''

‘’Uygulamada olan Havza Bazlı Destekleme Modelinde ülkemizdeki ilçelerin neredeyse tamamı ayrı birer havza ilan edilmiş durumda’’ diyen Başkan Özdemir; nohutun 566, kuru fasulyenin 381 ve mercimeğin 266 havzada desteklendiğine dikkat çekerek, ‘’Yani her bir ürün çok farklı bölgelerde ve “fazla sayıda havzada” destekleniyor’’ diye konuştu. Ana amacın her bir ürünün en verimli üretileceği bölgeleri belirlemesi olduğunu söyleyen Abdullah Özdemir, ürünleri desteklemek için havza sayısını azaltma önerisinde bulundu. 

''Bakanlığa çağrı''

Son 20 yılda tohumluk üretiminin 9 kat, tohum ihracatının ise 13 kat arttığına işaret eden Özdemir, ‘’Özellikle hububatta oldukça başarılı olduk. Bu tabloyu bakliyata da yansıtmamız gerekmektedir. Çünkü bakliyat üretiminde arzu ettiğimiz artışı engelleyen nedenlerden biri verim sorunu. Bakanlığımızdan talebimiz sertifikalı tohum üretimi ve kullanımını özendirecek mekanizmanın daha da güçlendirilmesidir’’ dedi.