Deprem bölgesindeki yeteriz beslenme hastalıkları beraberinde getirdi

Deprem bölgesindeki yeteriz beslenme hastalıkları beraberinde getirdi cukurovagazetesi.com
Sami ŞAHİN

Mersin Tabip Odası, deprem bölgesinde yetersiz beslenmeyle beraber gelen zayıflık ve bodurluk üzerine araştırma gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen araştırmada yaklaşık 600 tane beş yaş altı çocuğun gıdaya erişimi ve beslenmesi incelendi.


Mersin Tabip Odası sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yetersiz beslenmenin getirdiği zayıflık ve bodurluğun, kişilerin ilerleyen zamanlarda psikolojik anlamda hayatını etkilediği de açıkladı.  

“BODURLUK VE ZAYIFLIK SAPTANMIŞTIR”
Yapılan araştırma ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Mersin Tabip Odası, “Beş yaş altı çocuklar, acil durumlarda akut yetersiz beslenme ye karşı toplumun geneline nazaran özellikle savunmasızdır ve genellikle, süre giden yetersiz beslenme’nin dışarıdan gözlenebilir belirtilerini en net gösteren gruptur. Dolayısıyla literatürde bu yaş grubundaki yüksek düzeyde yetersiz beslenme genel nüfus için akut yetersiz beslenmenin göstergesi olarak kabul edilir. Şubat 2023 depremlerinin en yıkıcı yüzünü gösterdiği illerden Hatay’ın Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde sosyoekonomik koşulları farklı ailelerden 600’e yakın çocuk örneklemiyle yürütülen çalışmamıza göre, ailelerin sadece üçte biri gıdaya düzenli erişebilmektedir ve ailelerin onda birinin bir mutfağı dahi yoktur. Çocuklarda çeşitli belirleyenlerle ilişki içinde önemli oranda bodurluk ve zayıflık saptanmıştır. Yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmesi gereken bebeklerin yaklaşık yarısı anne sütü alamamaktadır. Kuşkusuz bunlar geleceğe izi kalacak çok önemli sorunlardır. Çalışmada ulaşılan çocukların %35,5’i ruh sağlığı sorunları yaşamaktadır. Bu bulgu tek başına anlamlı olmakla birlikte bodurluk sorunuyla bir arada değerlendirilmiş ve bodurluğun ruh sağlığı sorunu yaşayan çocuklarda daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca çalışmada beslenme sorunlarının ailelerin maddi imkanları, geçici barınma alanlarının koşulları, elektrik kesintileri gibi çevresel parametreler de değerlendirilmiştir” diye konuştu.