Bucuge’den ‘toplu konut’ çağrısı

Bucuge’den ‘toplu konut’ çağrısı cukurovagazetesi.com
Sinem ERKİZ

Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, 9. CNR MERSİN Yapı İnşaat Ve Tedarikçiler fuarına katıldı.


Türkiye genelinde yaşanan ekonomik krizden sonra maliyetlerin ikiye katlanmasından kaynaklı konut fiyatlarının arttığının altını çizen Bucuge, hükümet ve yerel yönetimlerin toplu konut sorununu çözecek projeler üretmesi gerektiğini belirtti. 

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE 2500 YEVMİYE ÇALIŞTIRACAK KALIPÇI DEMİRCİ BULAMIYORUZ” 
Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde Mersin’den birçok inşaat elamanının deprem bölgelerine gittiğini ve şuan Mersin için çalıştıracak işçi, usta bulamadıklarını söyleyen Bucage, “Bölgemizde büyük bir deprem yaşadık. Bu nedenle kıymetli elemanlarımızın birçoğunu deprem bölgesine göndermek zorunda kaldık. İnşaat sektöründe 2 bin 500 liralık yevmiye ile kalıpçı ya da demirci bulamıyoruz. Bunu çözmek için belediyelerle bir takım ortak projelerimiz var ama henüz yeterli gelmiyor” ifadelerini kullandı. 


“KONUT SATIŞLARINDA CİDDİ SIKINTI VAR”
 Artan fiyatlardan konutların etkilenmesi ile birlikte önceden 500 bine satılan evler iki katına çıktı ve alım gücünün üzerinde olduğun için satışlar neredeyse durma noktasına geldi. Konut satışları için öneride bulunan Bucuge, yerel yönetimlerin ve hükümetin orta gelir ya da alt gelir grubunun bütçesini aşmayacak konut üretmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti;

 “Konut satışlarında ciddi sıkıntı var. Bu noktada sosyal belediyecilik anlamında hükümetin arsa üreterek beraberinde sosyal konut yapması gerekliliğini daha önce Oda görüşü olarak bildirmiştik. Gerek hükümet gerek belediyelerin hızla orta ve alt gelir seviyesindeki vatandaşa konut üretmesi gerekiyor.” 
Türkiye genelinde Mersin’de yabancıya konut satışında üçüncü sırada yer aldığını söyleyen Bucuge, Nazım imar planına paralel olarak alt belediyelerinde planlarını devraldığını belirtti. Yapılan atılım ve projelerle inşaat sektörünün önünün bir nebzede olsa açılacağını ve inşaatçıların rahatlayacağını söyleyen Bucuge ‘toplu konut’ çağrısını yineledi.